2017-01-21 02:03

SPECIAL


Şi casele trebuie să „respire” aer curat

 |  16:35
Şi casele trebuie să „respire” aer curat

În ultima vreme, din cauza preţului sporit al energiei termice şi gazului metan, există în România tendinţa tot mai crescută a proprietarilor de locuinţe sau asociaţiilor de locatari de a-şi izola cât mai bine imobilele împotriva aerului rece... Foarte mulţi pierd din vedere un aspect esenţial, acela că, oricât de mult am ţine să păstrăm la un nivel constant temperatura mediului ambiant este nevoie şi de ventilaţie.

Angajaţii unor firme s-au plâns că din cauza lipsei de aer îi doare capul, au un randament scăzut şi o permanentă stare de apatie. Specialiştii au pus în evidenţă faptul că un om are nevoie în fiecare zi de 20.000 de litri de aer pentru respiraţie, iar ca să se simtă bine îi sunt necesari 30 de metri cubi pe oră de aer proaspăt. Tot statisticile mai arată că cei mai mulţi oameni îşi... petrec 90%  din timp în spaţii închise. Într-un apartament în care locuiesc 4 persoane, din cauza gătitului, spălatului sau a respiraţiei se vaporizează în jur de 10 litri de apă în fiecare zi. Aerisirea spaţiului de locuit trebuie să se facă zilnic, pentru a fi eliminate formaldehidele, fumul de ţigară şi alte noxe. Cei de la E-casaverde.ro au publicat pe site-ul lor un studiu făcut de revista de specialitate a institutului pentru climatul în clădiri din Germania „Luft als Lebensmittel” conform căruia, printr-o fereastră întredeschisă 2 centimetri se pierde o căldură echivalentă cu 0,15 euro/oră. Dacă acea fereastră este deschisă în partea superioară 12 centimetri, pierderile se ridică la 1,10 euro/oră. În ceea ce priveşte ventilaţia locuinţelor, studiile au arătat că aceasta se realizează în cotă de 20 până la 50% prin ferestre, 5% prin pardoseală, 15% prin zidărie şi 10% prin acoperiş.

Ca şi oamenii, şi clădirile au nevoie să „respire”, pentru ca materialele din care sunt făcute să se păstreze în bune condiţii. Există norme care stabilesc criteriile de eficienţă energetică, ce pun accent pe diminuarea consumului de energie primară pentru încălzirea spaţiilor de locuit sau a apei menajere.

Noile tehnici de realizare a clădirilor includ modalităţi de aerisire controlată, astfel ca acest lucru să nu rămână numai la latitudinea locatarilor. Dacă aceştia aerisesc prea puţin încăperile, se poate forma condens, mucegai pe pereţi, igrasie, care duc la deteriorarea zidurilor, dar care pot provoca şi probleme de sănătate celor care locuiesc acolo. Dacă se aeriseşte prea mult, pierderile de căldură din apartamente pot ajunge şi la 50% din întregul pierderilor de căldură dintr-un imobil.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ANCA
02 Feb 2012

Da, dar ce sa-i faci tugulanului care si-a inchis si balconul cu termopane (de, e la mare moda!), a captusit si peretii cu polistiren (ca era mai ieftin si mai simplu) in loc de vata minerala si acum zbiara ca nu se simte bine, ca are mucegai in baie etc.

Adauga un comentariu

Random image