2017-01-20 10:03

SPECIAL


Şi matematica se poate cânta

 |  15:09

Dragoş Constantinescu, un profesor de matematică din Râmnicu Vâlcea, intră la orele de curs însoţit de o chitară clasică. După ce strigă catalogul, dascălul se apucă să cânte, numai că versurile melodiilor sunt de fapt definiţii, axiome şi teoreme. Metoda aceasta, atât de inedită, i-a făcut pe elevii lui să reţină materia mult mai bine şi mult mai uşor.

În anii ’70, Dragoş Constantinescu era încă student la Facultatea de matematică-mecanică din Bucureşti. Tânărul de atunci era pasionat de matematică, dar şi de chitară şi, după cum ne-a mărturisit, cânta într-o formaţie muzicală, uneori chiar prin parcul Cişmigiu. După absolvire, a devenit profesor şi un timp destul de îndelungat a lăsat chitara deoparte. Într-o bună zi, asta pe la vreo 50 de ani, s-a gândit să reînnoade prietenia cu instrumentul său favorit şi să-l împace pentru totdeauna cu domeniul ştiinţelor exacte. Limbajul matematico-muzical a reuşit simultan să capteze atenţia copiilor, să-i deconecteze şi să le stimuleze inteligenţa şi inventivitatea, adică să creeze condiţiile favorabile pentru ca tot ceea ce se predă la tablă să devină cu adevărat o lecţie „de neuitat”. Iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. Elevii, şi nu numai ei, îi spun „proful trăsnit”. Dar cu admiraţie. Cu toţii îl iubesc. Orele lui sunt un adevărat spectacol de muzică, bucurie şi cifre. Proful stă pe scaun, la catedră, ţine o chitară clasică în mâini şi cântă pe ritmuri de country, rock sau folk teorema lui Pitagora sau a lui Thales, diferenţa dintre cel mai mare divizor comun sau formulele de calcul prescurtat. Elevii claselor a V-a şi a VIII-a abia aşteaptă să vină la şcoală şi să înceapă ora de matematică. Sunt topiţi după profesorul lor şi metodele lui nemaiîntâlnite.

Muzica îmblânzeşte

Profesorul Dragoş Constantinescu are în spate 30 de ani de experienţă la catedră, alături de elevi. A publicat de-a lungul anilor numeroase probleme şi articole în Gazeta Matematică şi în alte publicaţii de specialitate şi a editat peste 20 de culegeri de matematică.

Dar nu toată lumea îşi aminteşte cu duioşie de orele de „mate”. În alte vremuri, unii profesori băgau spaima-n elevi, urlau când predau la clasă, puneau copiii la colţ, îi trăgeau de urechi până le dezlipeau sau rupeau catalogul în capul celor care nu ştiau teorema lui Thales din Milet. Pentru ei, propoziţia: „Scoateţi o foaie de hârtie!” – atât de nepopulară printre elevi, era o mostră de sadism şi de cinism. Dar timpul a trecut şi vremurile s-au schimbat. Acum profesorii îşi ţin altfel orele de curs, înconjuraţi de instrumente moderne. Dar se vede că nu întotdeauna e suficient, trebuie să mai ajungi şi la sufletul puiului de om. Şi cum poţi s-o faci mai bine decât prin muzică? Ea îmblânzeşte şi cele mai întunecate spirite.

Premii la olimpiade

Profesorul Constantinescu îşi aminteşte cum era pe vremuri şi cum i-a venit ideea de a îmbina notele muzicale cu matematica. „Am realizat că metodele obişnuite, tradiţionale de predare nu prea erau pe placul elevilor. Trebuia să fac ceva ca să le atrag atenţia, să-i fac să iubească această materie abstractă, care este destul de grea, să fie curioşi, să întrebe, să gândească singuri. Şi cum eu sunt un pasionat al viorii şi al chitarei, mi-a venit ideea să aşez regulile şi teoremele matematice pe note muzicale. Aşa îi ajut să îşi fixeze mai bine în memorie cunoştinţele. Chiar dacă eu predau la un liceu de artă, unde elevii mei au mai mult înclinaţii artistice, să ştiţi că unii dintre ei au obţinut şi premii la olimpiada de matematică. Totuşi, să nu credeţi că orele mele sunt mereu spectacole. Părinţii trebuie să stea liniştiţi, ne ţinem de carte cu adevărat, iar rezultatele se văd.” Elevii care fac cursuri cu „proful de mate” sunt foarte încântaţi de idee şi spun că aşa reţin şi cele mai dificile definiţii sau teoreme: „Pot învăţa mult mai uşor în acest mod. Dacă îmi place melodia cântecelului reţin şi versurile, care sunt de fapt formule matematice. Când uit, încep să cânt şi îmi reamintesc totul”, spune Ioana.

„Matematica pe note”

Într-adevăr, profesorul Dragoş Constantinescu e un om special. Poate fi şi sever, când e cazul, dar şi cel mai bun prieten. Şi colegii lui de cancelarie sunt încântaţi de ceea ce face şi îl admiră sincer. În urmă cu mai mulţi ani, dascălul a înfiinţat o trupă muzicală inedită care interpretează cântecele despre matematică la Balurile Bobocilor sau la alte spectacole din oraş. Formaţia formată din elevi ai şcolii se numeşte „Profu` de Mate” şi a scos deja un CD intitulat „Matematica pe note”. „Cu ajutorul cântecului eu îi îndemn pe copii să înveţe matematica într-un mod cât mai util şi plăcut. Albumul conţine melodii, lecţii cu teoreme, fiţuici, animaţii cu figuri geometrice şi multe formule matematice. Nu sunteţi convinşi? Vă invit să ascultaţi teorema lui Pitagora: Iată cum sună ea: „E o teoremă minunată/ De multe ori aplicată,/ E cea mai tare dintre teoreme/ Cu ea rezolvi orice probleme./ Ipotenuza la pătrat/ Este o sumă neapărat/ Dintr-o catetă la pătrat/ Şi cea de-a doua la pătrat.” 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-02

TAGURI: matematica, elevi, note, cantaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DINA
03 Oct 2012

de ce nu e nimik ce-mi ttrebuie mie??

Adauga un comentariu

Random image