2017-01-21 04:15

SPECIAL


''Sin retorno'' de Miguel Cohan - Trofeul Transilvania 2011. Lista premiilor acordate în cadrul Galei TIFF

 |  17:11
''Sin retorno'' de Miguel Cohan - Trofeul Transilvania 2011. Lista premiilor acordate în cadrul Galei TIFF
Filmul"Sin retorno" de Miguel Cohan a primit Trofeu Transilvania 2011,sâmbătă seară, în cadrul galei de premiere a celei de-a 10-a ediţii a FestivaluluiInternaţional de Film Transilvania (TIFF), desfăşurată între 3 şi 12 iunie.

CoproducţiaSpania/ Argentinaspune povestea unui băiat care este ucis într-un accident de maşină, iarfăptaşul fuge de la locul faptei. Şoferul n-a lăsat nicio urmă, dar tatălvictimei, ajutat de mass-media, nu găseşte linişte până când nu-l descoperăşi-l aduce în faţa justiţiei. O serie de evenimente nefericite şi un sistemjuridic contaminat de influenţa opiniei publice vor duce la condamnarea unui omnevinovat. Prinşi într-o plasă ţesută de soartă şi de decizii disperate, aceştioameni vor fi puşi în faţa vinei, a responsabilităţii şi-a unei nevoi acute deizbăvire, într-o spirală din care nu există întoarcere.

Dealtfel, juriul a motivat că pelicula a fost pe lista sa scurtă pentru toatepremiile, dintre care l-a mai primit pe cel pentru scenariu.

Juriulcompetiţiei a fost format din Laurence Herszberg, director general al Forum desImages din Paris, producătorii Cedomir Kolar şi Uberto Pasolini, actriţa şiproducătoarea din Bulgaria Vesela Kazakova şi regizorul Radu Muntean.

Pentrucă a fost vorba de cea de-a zecea ediţie a TIFF, Tudor Giurgiu le-a mulţumittuturor celor care au fost alături de Festivalul Transilvania de la început,preşedinţilor festivalurilor de la Varşovia, Berlin, Sofia şi Karlovy Vary -"naşiii TIFF". De asemenea, au primit premii speciale, pentrususţinerea pe care au arătat-o evenimentului, regizorul Lucian Georgescu şidirectorul Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "RomâniaFilm" (RADEF), Marius Iuraşcu.

Unuldintre evenimentele speciale a fost decernarea premiului de excelenţă luiLucian Pintilie. Cel care i-a înmânat premiul a fost CorneliuPorumboiu. "Dacă cineva m-ar fi întrebat ce aş vrea să devin când mă voiface mare aş fi spus Lucian Pintilie", a spus Corneliu Porumboiu. Aplaudatîn picioare, Pintilie a fost la fel de pus pe şotii ca în tot timpulfestivalului. "Trebuie să spun ceva profund emoţionant", a spus eldupă ce în sală s-a lăsat tăcerea. "Am crezut că premiul ăsta este ochestie postumă. E o zi foarte aproape fericită. Unul din motivele fericiriieste faptul că premiul este oferit de Corneliu ... dar e premiul lui sau epremiul meu?", a mai întrebat Pintilie, care s-a depărţit de public cu unsărut cinematografic.

Invitataspecială a festivalului, Jacqueline Bisset, care a primit premiul pentrucontribuţia adusă cinematografiei mondiale, a spus că a fost încântată să fiela Cluj. "Îmi plac oamenii, îmi place arhitectura", aspus ea. De asemenea, aceasta a spus că a luat cu ea o colecţie de filmeromâneşti pe care vrea să le vadă. Actriţa a mai spus că a fost foarteimpresionată de filmul "Balanţa", al lui Lucian Pintilie.

Cinematografiaromânească nu a rămas nepremiată nici la ediţia aceasta a festivalului.Constantin Popescu a primit premiul pentru regie, pentru "Principii deviaţă", ex-aequo cu danezul Runar Runarsson, pentru "Vulcanul".

Prezentăm, integral, lista premiilor acordate în cadrul Galei TIFFcare a avut loc sâmbătă seară, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca:

TrofeulTransilvania: "Sin Retorno" de Miguel Cohan

Premiulpentru regie: ex- aequo: Runar Runasson("Vulcanul") şi Constantin Popescu ("Principii de viaţă")

Premiulspecial al celei de-a zecea ediţii TIFF: Marin Karmitz

Premiulspecial al juriului: "La vida util" de Federico Veiroj(Spania)

Premiulpentru cea mai bună interpretare: Elodie Bouchez,"The Imperialists Are Still Alive!" de Zeina Durra (SUA)

Premiulpentru scenariu: Miguel Coan, "Sin Retorno"

Premiulpentru imagine: Linda Wassberg, "She Monkeys" deLisa Aschan (Suedia)

PremiulFIPRESCI: "Tilva Ross" de Nikola Ležaić (Serbia)

Premiulpublicului:: "Oxygen" de Hans Van Nuffel (Belgia)

Premiulde excelenţă: Lucian Pintilie

Premiulspecial pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale:Jacqueline Bisset

Premiulpentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia română: GeorgeMotoi

Premiulpentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografiaeuropeană: Michael Yorke şi Michele Placido

Premiulpentru scurtmetraj pentru secţiunea Umbre: "Ninjas"şi "Danny Boy"

PremiulDiscovery "Oricine poate fi erou": Anca Grădinarupentru povestea Laurenţiu Şerban

Premiulcompetiţiei locale: "Jucăria" de Punkosti Laura şi"Casa Blanca 1PM"de Octavian Fedorovici

Menţiunespecială în cadrul competiţiei locale: "Oda" dePetter Ana

PremiulZilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj: "Morgen"de Marian Crişan

PremiulZilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj: "Bora Bora" de Bogdan Mirică

Premiulde debut în cadrul Zilelor Filmului Românesc: Bogdan Apetripentru "Periferic"

PremiulHBO pentru scenariu de lungmetraj, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: PaulCioran - "De-aici vă descurcaţi singuri"

PremiulHBO pentru scenariu de scurtmetraj, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: MarianEnache -"Burnt Out"

PremiulHBO pentru scenariu de documentar, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: MateiAlexandru Mocanu - "O crimă banană"

Premiulspecial al celei de-a 10-a ediţii TIFF: Oleg Mutu şi MarinKarmitz

Premiul"Let's Go Digital!" pentru cel mai bun film realizat în cadrulworkshopului Let's Go Digital!: "Gând-uri"de Iulia Colban, Felicia Simion şi Radu Sticlea


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image