2019-03-26 18:41


Strigătul disperat al unei mame. Procurori, aveţi de lucru la Casa de Pensii din Brăila!

 |  21:01
Strigătul disperat al unei mame. Procurori, aveţi de lucru la Casa de Pensii din Brăila!
P24

Cutremurătoare şi revoltătoare povestea relatată de blogerul Paul Gabor din Galați despre chinurile şi zbaterile unei mame care are de îngrijit un copil cu un grad de handicap sever. Ea preferă să trăiască la limita sărăciei, fără să poată spera măcar că, într-o zi, peste ani, cineva îi va răsplăti devotamentul. Şi totul pentru a-şi îngriji copilul bolnav. Bătaia de joc a autorităţilor în privinţa persoanelor cu handicap este umilitoare şi rău-voitoare. Adesea, părinţii sau însoţitorii persoanelor cu handicap nu ştiu nici măcar ce drepturi au, cum ar fi dreptul la pensie. Sub titlul de “Cine șterge la fund și cine se șterge la gură?” Paul Gabor a publicat povestea tristă a Ecaterinei Marin din Brăila, care cere aplicarea legilor de către instituţiile statului român.

“Nu pot face mai mult decât să-mi transform blogul în gazdă ori de câte ori pot, în gazda unor cazuri ce ridică pielea de om și cauzează spume la gură oricărei ființe normale de pe lumea asta. Ești mamă și te zbați zilnic cu boala unui copil, ai drepturi pe care societatea în care trăiești ți le oferă prin lege, dar îți sunt călcate în picioare de nesimțirea statului care ar trebui să aibă grijă de tine. Am convingerea uneori că ne batem joc cu bună-știință de persoanele cu handicap și de cei care le îngrijesc, toanele celor care se fâțâie prin instituții sunt interminabile, ești dus de colo-colo, amânat, frecat pe la diferite uși, umilit și pus în așteptare cu copilul în brațe, pe nimeni nu interesează. Drepturile au ajuns un muc pe caldarâm și orice trecător îl poate strivi cu talpa pantofului”, comentează Paul Gabor situaţia unei mame din Brăila. Ea își reclamă drepturile pe care legea i le permite, dar Casa Națională de Pensii și Plăți nu i le acordă.

Partea hâdă a vieţii

“Mă numesc Ecaterina Marin, din Brăila, sunt mama unei fetițe de 18 ani, născută din sarcină gemelară, cu sindrom genetic Cornelia de Lange. De aproape 19 ani schimb scutece de unică folosinţă, în prezent de adult, fata bea din biberon şi nu e capabilă să mestece mâncarea. Nu stă în picioare, nu merge, nu vorbeşte şi nu are discernământ, are epilepsie şi convulsii pentru care îi dau tratament permament, nu e capabilă să-şi facă necesităţile fiziologice, necesitând clismă. În prezent are CERTIFICAT DE HANDICAP GRAV PERMANENT CONGENITAL şi o indemnizaţie de handicap de 340 lei. Am aflat că legea le dă dreptul celor deveniţi adulţi să solicite pensie de invaliditate. Casa Naţională de Pensii şi Plăţi Brăila a încheiat contracte de asigurat cu aceste persoane până anul acesta, când au fost arestate pentru șpagă doctorițele care eliberau Certificate de Handicap și Decizii medicale privind capacitatea de muncă pentru persoane sănătoase în funcţie de «contribuţie». Acum sunt eliberate şi, culmea, vor locurile de muncă înapoi, unele chiar le-au obţinut. Din luna aprilie am solicitat încheierea unui contract de asigurat pentru fata devenită adult. Am primit clar refuz. Nu mai sunt locuri disponibile”, relatează mama.

Decizie constituţională

Prin Decizia nr. 680 din 9 august 2012, Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit că persoanele care depun la casele de pensii dosarele pentru primirea pensiei de invaliditate nu mai trebuie să facă dovada vechimii în muncă, eliminind din Legea 263/2011 privind sistemul public de pensii, articolul care stabilea stagiul minim de cotizare în raport cu vârsta. Decizia a fost luată după ce un clujean a depus la CCR o contestaţie care se referea la neconstituţionalitatea acestui articol din Legea Pensiilor, argumentul petentului fiind că respectivul articol de lege este discriminatoriu.

Decizia CCR nr.680/2012 şi Legea 37/2013, care modifică Legea pensiilor nr. 263/2010, spun că orice persoană cu dizabilităţi gr. 1 şi 2, (posibil şi 3), care au doar indemnizaţie de handicap, pot primi acum, pe lângă indemnizaţia de handicap şi de însoţitor şi pensie de invaliditate, chiar dacă nu a muncit nici o zi.

“Speciile” de la Brăila

“Aşadar, fiica mea, cu Decizie Medicală cu Grad de Invaliditate 1 cu însoţitor şi incapacitate de muncă şi autoîngrijire apărute de la naştere nu are dreptul la o pensie de invaliditate, deoarece la Brăila nu se doreşte încheierea contractului de asigurat cu astfel de «specii». Teoretic, ar trebui să mă mut cu fata în alt oraş unde acest drept este respectat, pentru că am aflat că multe persoane aflate în aceeaşi situaţie, nu cunosc acest drept la o viaţă decentă, aşa amară cum este. Este inuman ca eu, ca mamă, să umblu cu fata pe braţe pe la diferite instituţii. O fată adult în pampers, care ţipă şi are agitaţie motorie, în timp ce «doamnele» elegante din ministere le hotărăsc soarta. Nu doresc nimanui să treacă prin umilinţele îndurate de mine ca mamă, în dorinţa de a menţine în viaţă şi fără neajunsuri un suflet chinuit de boală. Aştept de două luni răspuns la memoriile făcute în scris către CNPP Bucureşti – B2950/9.11.2015, Ministerul Muncii – 33588/29.10.2015 şi Preşedinţie – 25388/5.10.2015. Răspunsul primit prin e-mail până acum doar de la CNPP Brăila (27/11/2015) este şocant”, continuă Ecatrina Marin. Am refuzat să redăm răspunsul deoarece este o lălăială fără sens, care nu ţine cont de realitate. Deputatul PNL de Brăila, Vasile Varga, a formulat o interpelare către Ministerul Muncii.

O faptă bună nu rămâne nepedepsită

Paul Gabor relatează că pe data de 28 ianuarie 2016 a publicat pe facebook un text-mesaj la adresa directorului Casei de Pensii Brăila, Sorin Enache, și l-a trimis e-mail.

“După multe încercări și drumuri pe holurile instituției pe care o conduceți, doamna Ecaterina Marin a reușit să obțină o audiență pentru a vă prezenta situația în care se află, luni 1.02.2016 la ora 10.00, așa cum i-ați promis. Cazul dânsei este cunoscut, eu însumi am încercat pe căile de care dispun să-l mențin în atenția publicului. Vă puteți documenta simplu, printr-un click pe link-ul din subsolul postării. V-aș ruga să-i acordați atenția pe care o merită și să încercați pe cât posibil să-i oferiți o soluție legală. D-na Marin va aduce cu dânsa toate documentele necesare, exemple și din alte județe prin care vă va demonstra că este sprijinită de lege și vă va pune la dispoziție tot ce aveți nevoie pentru a-i oferi un răspuns. De ce mi-am permis acest apel public? Pur și simplu pentru că încă mai sper în coerența unui funcționar ce-și face datoria față de cetățeni.

Iar acum, fără nici o legătură cu persoana dvs., amintindu-ne cu toții realitatea în care trăim, având libertatea unor considerații proprii, le voi înșirui cu o doză de nostalgie pe care nu aș mai fi vrut să o am:

– În orașele mici oamenii se cunosc și ezită să se «încurce» între ei,

– Presa din provincie nu își introduce nasul în cazuri fără «audiență»,

– Cunosc, la fel de bine ca mulți dintre noi, cum se «așează» și se «împart» dregătoriile.

Vă asigur de totala mea considerație și sper că d-na Marin va putea găsi un partener de dialog binevoitor. Voi rămâne atent, împreună cu alți prieteni din presă, la desfășurarea în continuare a acestui caz și îi rog pe cei care mă pot ajuta ca mesajul să ajungă la dvs., să o facă. Brăilenii, în special, pot ajuta printr-un simplu share”.

Ameninţarea închipuită

Câteva zile mai tîrziu, doamna Marin a fost în audienţă la preţiosul director al CNP Brăila. Dialogul a fost unul decent și constructiv, iar domnul Enache a promis că va face demersurile necesare la CNP București și că se va încerca soluționarea cât mai rapidă a problemei. Surpriza a survenit în timpul discuţiei, când Sorin Enache ar fi susţinut că s-a simţit ameninţat de mesajul primit prin e-mail de la bloger.

“Nu v-am amenințat nici o clipă. Sunt destul de lucid pentru a nu face greșeli de acest gen. Ceea ce fac este presiune publică asupra unei instituții pe care aș dori să o văd făcându-și treaba în depline condiții de legalitate și respect pentru cetățean. Nu faceți eroarea de a-mi pune în gură lucruri pe care nu le-am afirmat. Gestul meu public este doar o încercare de a ajuta o familie pe care statul – adică și dvs. – a neglijat-o și continuă să o facă cu nonșalanță. Vă rog, faceți efortul de a avea proprietatea termenilor folosiți. Este în avantajul tuturor.

Sunt un tip consecvent și voi urmări situația d-nei Marin până la rezolvarea sa. Chiar și în instanță dacă va fi cazul”, i-a replicat Paul Gabor.

Reacţiile cititorilor de bloguri

Nu se va rezolva această problem. Ştiţi de ce? Dosarele copiilor noştri nu sunt primate fiindcă nu au loc de cele aprobate prin şpagă! DNA –ul de ce a cercetat 3 din 4 medici de la expertiza medicală? Locuiesc într-un orăşel şi ştiu cât mergea şpaga pentru aprobarea dosarului, câţi ţtiu că-s sănătoşi şi au pensie de invaliditate!”, comentează Andrei Tumurică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-04

GALERIE MEDIATAGURI: casa, pensii, braila, mama, handicap, bloger
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...