2017-01-17 23:36

SPECIAL


Studenţii de la Politehnica se întrec în roboţi, la RoboChallenge 2011

 |  18:38
Studenţii de la Politehnica se întrec în roboţi, la RoboChallenge 2011
150de studenţi din Universitatea Politehnica Bucureşti şi 37 de roboţi autonomiconstruiţi de aceştia vor participa astăzi, 16 martie, începândcuora 14.00,înAula Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţiişi Tehnologia Informaţieila etapa locală aConcursului RoboChallenge2011,în probele deRobo-SumoşiRobo-LaserMaxx.

Aflatla a patra ediţie, RoboChallenge este un concurs de roboticăce seadresează în special studenţilor pasionaţi de partea practică a unui proiect,dar şi celor dornici să înveţe mai multe. Este un concurs adresat atât începătorilor,cât şi avansaţilor, dar mai ales pasionaţilor de robotică. Concursul vine ca ocompletare la partea teoretică ce se învaţă în cadrul facultăţii, este modulprin care studenţii pot face cevaplăcut şi utilfolosindcunoştinţele teoretice.

Organizatanual în Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei,concursul constă în construirea unorroboţi complet autonomi (fără controlteleghidat),capabili să se confrunte cu ceilalţi roboţiîn probele concursului.

Robo-LaserMaxxreprezintăo noutateatât pentru concursul RoboChallenge, cât şi pentruconcursurile de robotică internaţionale. Va fi oprovocarepentruparticipaţiianilor trecuţi şi îi va ambiţiona pe cei nou înscrişi să seautodepăşească. Confruntarea va avea loc întredoi sau mai mulţiroboţipe durata a 3 minute. Fiecare robot trebuie să îşi găseascăadversarii prinlabirintşi, folosindraza laser,săîiţinteascăpe aceştia în zonele vulnerabile, mascate sub formaunorsenzori. Fiecare ţintire corectă este punctată. Câştigătorul estedesemnat de punctajul maxim.

Robo-Sumoreprezintă aşa-numitaprobă tradiţională, fiind tema ediţiei anterioare,care s-a bucurat de unreal succes. Proba se desfăşoară întredoiroboţi autonomiplasaţi într-unring. Fiecare robot va încercasă-şiscoată adversarul în afara ringuluişi în acelaşi timpsă evite săcadăîn afara suprafeţei de joc. Primul ieşit din cadru pierde runda.Regula de joc estecel mai bundin 3 runde.Robotul care câştigăcele mai multe meciuri câştigă proba.

"Chiarşi înainte de facultate lucram acasă lucruri de genul acesta. Noi ne dorim maimult să vedem ce putem face în primul an şi nu neapărat să impresionăm. Suntalţii mai buni ca noi. Cea mai grea parte ar fi programarea. Probele nucontează dacă sunt grele sau uşoare, cel mai greu şi mai important este să faciprogramul să meargă. Acest lucru este mai dificil pentru că la facultate înprimul an nu prea se fac lucrurile acestea. Ceea ce se face sunt lucrurile debază, iar partea de citire de senzori şi de control motor nu se mai facenicăieri", a declarat Andrei, unul dintre participanţiidin anul I.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image