2018-12-15 07:18


STUDIU: Modul în care mergem ne trădează gradul de agresivitate!

 |  19:36
STUDIU: Modul în care mergem ne trădează gradul de agresivitate!

Mersul ar putea conține informații despre personalitatea unui individ și poate indica dacă acesta are intenții agresive. Până acum, oamenii de știință se bazau pe analiza microexpresiilor faciale, a midriazei sau a vocii ca mijloc de a descifra emoțiile celorlalți. Acum, mersul este cel care ar dezvălui personalitatea și nivelul de agresivitate, după cum arată un studiu al departamentului de psihologie de la Universitatea din Portsmouth (Marea Britanie).

Potrivit autorilor, cercetările anterioare au demonstrat deja că bărbații au de obicei mai multe mișcări de rotație a părții superioare a corpului atunci când merg, în timp ce la femei predomină o rotație a bazinului. Cu toate acestea, este dificil de prezis modul în care variația mișcării este asociată cu trăsături de personalitate pentru fiecare sex, relatează site-ul sciencesetavenir.fr, citat de Agerpres.

Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii au echipat 29 de voluntary - 16 bărbați și 13 femei - cu senzori de mișcare: patru pe partea superioară a corpului (umeri, piept, partea de sus a spatelui) și patru pe bazin (oasele iliace), dar și pe picioare. Apoi participanții au fost filmați în timp ce mergeau pe jos, normal, pe o bandă de alergare, mișcarea lor fiind reconstruită pe calculator în 3D. Anterior, ei au completat, fiecare, două chestionare psihologice de bază: chestionarul Buss-Perry, care caracterizează nivelul de agresivitate (fizică, mentală, furie, etc) și Big Five, care identifică cinci factori de personalitate (originalitate, conștiinciozitate, extraversiune, agreabilitate, nevroză).

Programul de analiză a realizat diverse măsurători, între care amplitudinea mișcării toracelui în raport cu un plan orizontal, amplitudinea mișcării bazinului în raport cu același plan și amplitudinea mișcării toracelui în raport cu bazinul, a explicat Liam Satchell, coautor al studiului. Pentru fiecare ciclu de mers, de 60 de secunde, au fost calculate amplitudinile maxime și minime, apoi a fost făcută o medie pentru cinci cicluri. "Am căutat apoi corelații între acești parametri și diferite trăsături de personalitate și agresivitate", a adăugat cercetătorul, potrivit Agerpres.

Rezultatele au arătat că o amplitudine largă a mișcării toracelui la bărbat este corelată cu "extraversiunea", în timp ce o amplitudine largă a bazinului la femei corespunde "agreabilității". Pentru agresivitate, în schimb, amplitudinea mișcării toracelui în raport cu bazinul "reflectă factorul de agresiune fizică a indivizilor, în special la femei". Cu alte cuvinte, într-un mers obișnuit, atunci când piciorul drept avansează, partea dreapta a bazinului de asemenea avansează, în timp ce umărul stâng rămâne în spate pentru a menține un echilibru. "Un mers agresiv este cel în care această rotație este exagerată, precizează Liam Satchell. Este ceea ce noi numim mersul ''swagger'' (''fudul'').


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-11

TAGURI: studiu, grad, agresivitate, stiinta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...