2017-01-19 21:24

SPECIAL


Studiu: Avioanele aduc ploaia

 |  16:13
Studiu: Avioanele aduc ploaia

Un studiu bazat peobservaţia zborurilor din ultimii 50 de ani relevă că aeronavele"însămânţează" norii cu cristale de gheaţă care genereazăprecipitaţii suplimentare în zona aeroporturilor.

Influenţaantropică asupra mediului înconjurător are consecinţă nu numai în schimbărileclimatice înregistrate la nivel global, ci şi în crearea de microclimate.

Unstudiu publicat de revista Science relevă că vremea în zonele apropiateaeroporturilor este vizibil influenţată de avioanele care decolează şiaterizează. Pe lângă poluarea fonică, rezidenţii mai au de îndurat şi un numărmai mare de precipitaţii decât restul populaţiei.

Studiileau la bază observaţii atente asupra zborurilor din ultimii 50 de ani, iarconcluzia este că la trecerea aeronavelor prin nori se produce practic o"însămânţare" accidentală, formându-se particule de gheaţă care daunaştere precipitaţiilor. Asta deoarece atunci când trece prin nori, aerul dinspatele aripilor aeronavei şi a elicelor se dilată şi se răceşte rapid. Acestecristale cresc, afectând picăturile de apă vecine. Astfel, în nori se creează ogaură care se măreşte timp de mai multe ore, şansele de ninsoare sau ploaiefiind foarte mari.

RevistaScience mai scrie că la nivel global, efectele sunt minime, dar la nivelregional, lângă marile aeroporturi ele sunt semnificative.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-10-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image