2017-01-20 03:46

SPECIAL


Studiu. Oamenii de ştiinţă, surprinşi de inteligenţa şopârlelor

 |  16:27
Studiu. Oamenii de ştiinţă, surprinşi de inteligenţa şopârlelor

Şopârlelei-au surprins pe oamenii de ştiinţă, demonstrând că pot rezolva probleme. Ospecie de şopârle tropicale,Anolis evermanni, a putut asocia o anumităculoare a unui recipient cu o recompensă, conform BBC Nature.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalulBiology Letters, editat de Royal Society, şi a relevat faptul căşopârlelesunt mult mai inteligente decât se credea iniţial. Pentru a demonstra acestlucru, oamenii de ştiinţă au ales şase şopârle, pe care le-au studiat apoi întimp ce încercau să obţină un vierme ascuns sub un capac albastru. Deşi în sălbăticie,această specie obişnuieşte să urmărească mişcările prăzii, în studiu indiciilevizuale nu erau prezente. Prin urmare, reptilele au avut la dispoziţie douămetode de procurare a hranei: ele fie au muşcat capacul şi l-au mutat din loc,fie l-au împins cu capul. Manual Leal, cercetător la Universitatea Duke şiconducătorul studiului, a recunoscut că a fost impresionat, în special de ceade-a doua abordare: "Nu ne aşteptam ca ele să aibă un grad atât de înalt îna rezolva probleme. Utilizarea botului drept pârghie nu implică un comportamentnatural. Ele folosesc un nou tip de comportament pentru rezolvarea unorprobleme noi."

Ulterior, tot în cadrul acestei cercetări s-ademonstrat şi faptul că ele au fost capabile să asocieze o anumită culoare curecompense. Atunci când au avut de ales între un capac albastru şi unulalbastru cu galben, ele au învăţat care disc trebuie înlăturat pentru a ajungela hrană. Specialiştii presupun că recunoaşterea culorilor le este utilăacestor şopârle în perioada de împerechere, când masculii au o anumită culoaresau un anumit model.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image