2019-03-26 00:48


Subvenţii agricole verzi

 |  16:07
Subvenţii agricole verzi

Statele membre ale UE au căzut la o înţelegere în ceea ce priveşte împărţirea banilor din agricultură. Punctele centrale ale noului sistem de subvenţionare vizează o politică agricolă comună mai echitabilă, care să consolideze poziţia agricultorilor în cadrul lanţului alimentar şi realizată pe principii de eficacitate şi transparenţă. Un deziderat al noii Politici Agricole Comune, pentru prioada 2014-2020, prevede aplicarea unor măsuri care să ducă la o politică agricolă comună mai verde. Autorităţile române se declară mulţumite de obiectivele stabilite pentru următorul exerciţiu financiar comunitar.

„Principala subvenţie în agricultură se referă la plata multistrat”, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Potrivit demnitarului, schema de sprijin pentru agricultorii români este compusă din mai multe subvenţii, astfel că, în prezent, nu se poate stabili o valoare exactă a plăţilor pe hectar, aşa cum s-a practicat în perioada 2007-2013. „Va exista o plată de bază, la care se adaugă «plata verde», ce reprezintă 30% din plăţile directe”, a spus Irimescu. Pentru tinerii fermieri, cu vârsta până în 40 de ani, valoarea subvenţiei va creşte cu 25% din valoarea plăţilor directe. „Am promovat acest tip de subvenţie pentru a încuraja stabilirea tinerilor în mediul rural. După mai multe analize şi negocieri, s-a convenit ca subvenţia majorată să fie acordată acelor tineri fermieri care exploatează ferme nu mai mici de 25 ha, dar nici mai mari de 90 ha, iar valoarea surplusului de subvenţie nu va depăşi 2% din anvelopa subvenţiilor”, a adăugat secretarul de stat.

Avantaj la fermele mici

Vor mai exista ajutoare pentru fermele mici, de 500-1.250 euro/fermă/an, dar nu mai mult de 10% din anvelopă; la acestea se adaugă subvenţiile pentru zonele defavorizate şi cele din Pilonul I, cele pentru handicap natural.

Pentru România, autorităţile au avansat o măsură specială, aplicabilă fermelor de până la 30 ha, cu scopul de a le încuraja să se dezvolte. „Pentru aceste ferme mici, subvenţiile vor fi mai mari decât pentru restul exploataţiilor. În acest fel, va interveni şi o oarecare limitare a subvenţiilor pentru fermele mari”, a spus Irimescu. Potrivit acestuia, plafonarea subvenţiilor pentru fermele mari a fost exclusă.

Condiţii pentru alocări

Uniunea Europeană a decis să încurajeze aplicarea măsurilor ce au impact asupra efectelor schimbărilor climatice. Între 2014 şi 2020 vor fi investite peste 100 miliarde de euro în „agricultura verde”.

„În aceste condiţii, 30% din plăţile directe vor fi legate de respectarea a trei practici agricole benefice pentru mediu. Prima se referă la diversificarea culturilor; tradiţional, România respectă această măsură. Cea de a doua condiţie se referă la menţinerea pajiştilor permanente”, a spus Achim Irimescu. Cea de a treia condiţie „verde” vizează conservarea a 5% şi apoi a 7% din zonele de interes ecologic, începând din 2018 sau de alte măsuri considerante cel puţin echivalente din punctul de vedere al beneficiilor pentru mediu. „Mai exact, aceste suprafeţe trebuie să rămână nelucrate, să fie acoperite cu perdele forestiere de protecţie sau să fie plantate cu culturi speciale, precum cele care fixează azotul”, a precizat demnitarul.

„Pentru a beneficia de surplusul de subvenţie de 30%, beneficiarii trebuie să respecte toate cele trei condiţii”, a completat Achim Irimescu. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-03

TAGURI: subventii, UE, Achim, irimescu, bani, agricultura, PAC
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...