2018-11-19 16:24


Subvenţiile pe terenuri, cauza a sute de incendii

 |  18:02
Subvenţiile pe terenuri, cauza a sute de incendii

Incendierea miriştilor „a devenit un sport naţional” în acest an, când APIA acordă subvenţii celor care au terenurile curăţate, a declarat, miercuri, la Zalău, ministrul mediului, Laszlo Borbely. Acesta a atras atenţia că subvenţia poate fi retrasă dacă pământul a fost curăţat ilegal.

Laszlo Borbely a spus, la o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din Zalău, că au fost zile în care s-au înregistrat 200 de incendii, în urma cărora au ars mii de hectare de teren. „Incendierea miriştilor a devenit un sport naţional în 2012, când se dau subvenţii de la APIA celor care au tarlalele curăţate. Este mai comod, evident, să dai foc tarlalei, fără control, fără să stai măcar acolo şi să supraveghezi focul. Sunt unele condiţii în care poţi da foc tarlalei, deşi am unele semne de întrebare în general dacă ar trebui să li se dea proprietarilor posibilitatea să ardă tarlaua. Anul acesta a fost ceva de neînchipuit. Au fost zile în care s-au înregistrat două sute de incendii şi au ars mii de hectare de teren”, a declarat ministrul mediului. Acesta a atras atenţia prefecturilor şi APIA să ia măsuri pentru remedierea acestei situaţii. „APIA, în primul rând, are în contract prevederi care spun că dacă cineva a incendiat tarlaua nu primeşte subvenţie de la stat. APIA are această prevedere potrivit căreia poate să retragă subvenţia celor care au curăţat tarlaua în mod ilegal, iar proprietarii de terenuri trebuie să ştie acest lucru. Nu se mai poate! Nu ne jucăm cu focul! Cine plăteşte paguba? Autorii necunoscuţi, când de fapt se ştie proprietarul terenului? Nu mai merge aşa!”, a spus ministrul mediului. De asemenea, Borbely a cerut reprezentanţilor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă să se implice în rezolvarea acestei probleme. „Ferească Dumnezeu să păţim ca alte state, că am văzut cu toţii ce este în alte ţări. Dacă nu avem grijă, aceste incendii se pot extinde la sute de hectare”, a avertizat Borbely.

Focul a distrus peste 1.300 de hectare de vegetaţie, în primul trimestru

În primele trei luni ale anului, o suprafaţă de 1.340 de hectare a fost afectată de 174 de incendii, cele mai multe înregistrându-se în perimetrul Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării”, potrivit datelor Ministerului  Mediului şi Pădurilor (MMP). Din totalul celor 174 de incendii înregistrate la nivel naţional, 143 au fost incendii de vegetaţie uscată şi mirişte, care au afectat circa 1.300 hectare, preponderent în judeţele Tulcea, Mehedinţi, Caraş-Severin, Gorj, Bihor, Hunedoara, Bacău, Satu Mare. Totodată, 31 au fost incendii de pădure, care au afectat circa 40 de hectare, preponderent în judeţele Vâlcea, Mehedinţi, Prahova, Argeş. Potrivit MMP, cele mai multe dintre incendiile produse s-au înregistrat în perimetrul Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării” - judeţul Tulcea, afectând o suprafaţă de 795 ha vegetaţie uscată şi stuf. Alte trei incendii de pădure au afectat Parcurile Naturale Protejate Cefa - judeţul Bihor, Defileul Jiului - judeţul Gorj, şi Rezervaţia naturală Perchiu - judeţul Bacău. “Principala cauză a incendiilor o constituie extinderea arderilor de vegetaţie uscată, în vederea curăţării terenurilor agricole, practică utilizată în mod frecvent primăvara de către deţinători. Având în vedere că numai în intervalul 19-21 martie 2012 s-au produs aproximativ 100 de incendii de vegetaţie uscată, se impune implicarea activă a autorităţilor publice centrale şi locale cu atribuţii în domeniu, pentru interzicerea acestor practici pe terenurile agricole”, informează MMP.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-05-10

TAGURI: subventii, terenuri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...