2017-01-24 21:22


Sulfina Barbu: “Populismul nu mai e la modă. Vom elimina risipa din sistem!”

 |  21:00
Sulfina Barbu: “Populismul nu mai e la modă. Vom elimina risipa din sistem!”

Când vor creşte pensiile, ce se va întâmpla cu tinerii care nu au locuri de muncă sau cu românii care nu mai pot lucra în alte ţări - la toate aceste întrebări răspunde ministrul muncii, Sulfina Barbu, într-un interviu acordat ziarului „Puterea”.

Cum va fi 2012 pentru Ministerul Muncii? Toată lumea se aşteaptă la campanii electorale.

Anul acesta va reprezenta, în primul rând, implementarea reformelor. Apoi, responsabilitate. Acesta este cuvântul de ordine pentru 2012. Vom verifica toate sursele care merg spre cetăţeni şi ne interesează creşterea gradului de ocupare, asta pentru că avem un rol extrem de important pentru formarea profesională. Ne interesează în mod special şi implementarea Codului muncii, astfel încât să eliminăm munca la negru. Populismul nu mai e la modă.

E o întrebarea care stă pe buzele tuturor. Ce se va întâmpla cu pensiile şi cu salariile în acest an?

Până în aprilie vom şti cu siguranţă. Atunci vom afla dacă avem posibilitatea pentru indexare. Dacă se confirmă creşterea economică, atunci vom avea resurse. Altfel, nimeni nu îşi va permite acest lux. Practic, de la 1 iunie, actul normativ ar putea intra în vigoare pentru că nu vom intra în contradicţie cu acordul semnat cu FMI. Alegerile vor avea loc sigur în luna noiembrie, iar din acest punct de vedere juriştii noştri s-au pronunţat. Bariera sunt resursele financiare.

Aţi mai fost în cărţi şi înaintea domnului Lăzăroiu. Au trecut aproape patru luni. Cum apreciaţi activitatea?

A fost o misiune grea, dar pentru 2011 s-a încheiat cu rezultate. Am trecut Legea asistenţei sociale, am redus deficitul la contul de pensii. Am adus 190 milioane de euro din fonduri europene, ceea ce mă încurajează să fiu atentă cu autoritatea de management zi de zi. Sunt convinsă că i-am făcut şi pe ei să fie mai atenţi şi mai determinaţi. 600 milioane de euro este obiectivul nostru.

Legea asistenţei naşte deja controverse...

Opoziţia, ca de obicei, nu face decât să critice şi să vină cu afirmaţii populiste. Toate beneficiile sociale rămân în vigoare, doar că introducem un sistem mult mai riguros de verificare. În sistem este risipă. Noi ne dorim să nu primească decât cei care au nevoie. Dreptate şi echitate socială. Nu e corect ca cei care nu au dreptul să primească să fie răsplătiţi de stat. USL are altă viziune. De-a lungul timpului, a dat diverse ajutoare sociale fără să mai verifice.

În urmă cu o lună anunţaţi o bază de date integrată, un fel de detector al asistaţilor ilegali. În ce stadiu vă aflaţi?

Avem la dispoziţie maximum trei ani prin introducerea unei platforme unice care să unifice toate bazele de date disponibile. Inspecţia muncii, case de pensii, case de ocupare, inspecţie socială, bază de date la copii şi la handicap. Nici una dintre ele nu comunică electronic cu cealaltă. Erorile de la pensii sunt chiar din cauza acestui sistem. E un obiectiv pe care vreau să-l implementez în mai puţin de trei ani. Dar e greu, pentru că avem nevoie de fonduri. Sperăm la fonduri europene. Gândiţi-vă ce simplu ar fi dacă numai cu ajutorul unui CNP am afla tot istoricul.

Dar nu ar fi cel mai uşor să colaboraţi cu ANAF?

Absolut. Eu am vorbit numai de Ministerul Muncii, dar vom interoga şi bazele de date de la evidenţa populaţiei şi ANAF. Lucrăm deja la acest proiect.

Aţi avut o campanie masivă legată de pensii. S-a întâmplat totuşi un paradox. Cei cu pensii mici s-au văzut cu ele scăzute, iar pensiile speciale au crescut. Cum explicaţi situaţia?

Nu sunt un cunoscător al sistemului de calcul pentru pensii. Cei de la Armată, MAI şi SRI pot explica foarte bine. Ceea ce ştiu cu siguranţă e că cei care erau subofiţeri aveau pensii foarte mici. Prin introducerea în baza de date a meritului militar, a soldelor de hrană etc. au beneficiat de creşterea pensiilor. E un lucru bun. Cu siguranţă, în domeniul magistraţilor, de exemplu, grefierii, ştiu că după recalculare au beneficiat de o reducere. Dar să nu uităm că acolo a fost o pensie specială. Pentru ei a intervenit o reducere, dar au posibilitatea să conteste în instanţă. Din punctul nostru s-a făcut dreptate în sistem.

Cum va ajuta Legea uceniciei ca numărul de şomeri să scadă?

E o măsură pe care am luat-o tocmai pentru a ajuta în mod special tinerii să se specializeze la locul de muncă. Este o altă măsură prin care noi credem că vom creşte gradul de ocupare. Angajatorii preferă să îşi specializeze oamenii la ei în întreprindere, pe utilajele pe care le folosesc. Avem informaţii că mulţi vor acest program şi solicită deja bonificaţia de 60% pe care o oferim. Ei vor fi formaţi pentru nevoile proprii ale angajatorilor. Astfel, cei mai buni vor rămâne la locul de muncă. E un program de inspiraţie germană, acolo unde a avut un mare succes. Sunt convinsă că şi în România va avea succes. E un pericol pentru societate dacă tinerii nu vor intra cât mai repede posibil în câmpul muncii.

Se va schimba situaţia muncitorilor români din străinătate? Încă sunt menţinute restricţii în 9 ţări europene.

România va cere o explicaţie în acest sens. Sunt decizii politice ale statelor membre, dar vom solicita ca toate motivaţiile să fie analizate serios de către Comisia Europeană, pentru că suntem stat membru. Am discutat cu domnul comisar Andor, el a spus, la rândul său, că va face analize serioase. Vom acţiona pe baza analizei Comisiei Europene. Până acum s-a demonstrat faptul că românii sunt foarte eficienţi în statele membre. Lucrează ore suplimentare pentru că îşi doresc să facă bani. Eu, ca politician, voi merge în toate statele membre. Am început deja întâlnirile bilaterale. I-am anunţat că vom monitoriza la sânge situaţia românilor de acolo. Am făcut deja ghiduri, call-center-uri. Ne vom întâlni cu oficialii statelor membre în acest sens. Vom schimba în scurt timp imaginea românilor în străinătate.

În cazul Spaniei, Comisia Europeană a dat deja un verdict?

Se fac deja demersuri diplomatice pentru o discuţie cu doamna ministru a muncii din Spania. Va fi una foarte serioasă. Decizia de a impune restricţii românilor nu a scăzut şomajul în rândul spaniolilor. În plus, nici nu a scăzut numărul românilor care muncesc. Din contră, angajatorii solicită români la locul de muncă pentru că aceştia sunt devotaţi. De ce nu au ocupat spaniolii posturile? E o întrebare la care trebuie să ni se răspundă.

CV

Născută la 9 martie 1967 (Târgu Neamţ)

Este căsătorită şi are o fetiţă.

A absolvit Facultatea de Geologie şi Geofizică în 1990. Din 2007 este doctorand al Universităţii de Construcţii Bucureşti.

A intrat în politică în 1997, iar în prezent este membru în Biroul Permanent Naţional al PDL, fiind şi preşedinte al Organizaţiei de femei a PDL. A mai ocupat postul de ministru al mediului şi gospodăririi apelor (2004-2007).

Din septembrie 2011 ocupă funcţia de ministru al muncii, familiei şi protecţiei sociale, când l-a înlocuit pe Sebastian Lăzăroiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-03

TAGURI: sulfina barbu, sistemul asistentei, risipaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PELICANU
23 Ian 2012

MAI AI TIMP? TE DUCI LA VALE , JIGODIE PORTOCALIE
CIUCIUGAYA
23 Ian 2012

SA TE CRUCESTI NU ALTA.JIGODIILE HOATE DIN PDL DUPA TREI ANI SI 360 ZILE DE GUVERNARE VOR ELIMINA RISIPA.ADICA NU VOR MAI FURA.SA-TI FACI CRUCE NU ALTA LA AFLAREA ACESTEI VESTI.CARE-I REACTIA JIGODIILOR DELA FITUICA PUTEREA???ATACUL LA USL.MARI SI MULTE JIGODII ARE ROMANIA.
Random image