2017-01-17 19:39

SPECIAL


Suntem ceea ce mâncăm

 |  21:00
Suntem ceea ce mâncăm

Medicii specialişti avertizează că folosirea în exces a unor chimicale specifice în mezeluri, sucuri, produse de cofetărie (coloranţi, aromatizanţi, antioxidanţi sau nitraţi) este periculoasă pentru sănătatea consumatorilor. Şi cei mai sensibili sunt copiii. Sistemul lor imunitar favorizează apariţia reacţiilor alergice.

Cumpărătorii nu au de unde să ştie ce pun în traistă. Produsul arată bine, ambalajul luceşte de-ţi ia ochii, culoarea e minunată, mirosul degajat, nu mai spunem. Îţi lasă gura apă. Pe deasupra e şi mai ieftin decât în alte părţi. Cum naiba să nu cumperi o minune de salam?! În realitate, lucrurile stau altfel. Unele mezeluri pe care le mâncăm cu poftă au un conţinut atât de mare de chimicale încât, luate singure, pe stomacul gol, ar putea provoca boli grave. Practic, nu prea există o protecţie reală a consumatorului, care se va trezi peste ani că are cine ştie ce maladie sau chiar diferite forme de cancer. Autorităţile nu pot impune un anumit standard de fabricaţie ca pe vremea lui Ceauşescu, atunci când producătorii erau obligaţi să respecte o reţetă fixă. Astăzi, în foamea nebună după un profit cât mai mare şi pentru cucerirea semnificativă a pieţei, agenţii economici produc alimente cu cheltuieli mici. Pe de altă parte, buzunarele goale ale românilor fără posibilităţi financiare îi obligă pe unii producători să scoată pe piaţă ceva ieftin, prost şi de calitate îndoielnică. Nu contestăm faptul că în magazine întâlnim şi preparate din carne, sucuri sau dulciuri fabricate după reţete tradiţionale, originale şi sănătoase. Dar acelea sunt comercializate la un preţ pe măsură şi un segment redus al populaţiei se poate bucura de ele. Un aliment bun trebuie să cedeze organismului uman în momentul consumării toate substanţele valoroase pe care le are: vitaminele, proteinele, enzime, micro şi macroelemente.

Să cumpărăm alimente sănătoase!

„Trebuie să aprovizionăm în permanență organismul cu nutrienți de calitate! Iar aceștia vor fi luați din alimente cât mai puțin prelucrate și, foarte important, din fructele și legumele de sezon apropiate locului în care trăim. Așadar, trebuie să învățăm să cumpărăm alimente sănătoase pentru a găti preparate sănătoase”, ne sfătuiește prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa intitulată „Revoluție în bucătărie”, apărută la Editura Coreus Publishing. Un aliment îşi schimbă structura nu numai prin utilizarea aditivilor alimentari. La toate acestea se mai adaugă şi poluarea mediului: apă, aer, pământ. Implicit, materiile prime agroalimentare sunt atinse de acest flagel. Plantele şi animalele concentrează noxele din atmosferă sau din sol. Un teren pe care s-a deversat petrol păstrează ani buni substanţele otrăvitoate în el. Bovina care paşte iarbă radioactivă va fi, la rândul ei, iradiată. Substanţele nocive trec în lapte şi din lapte în brânză, smântână sau iaurt. Cei care vor consuma aceste alimente vor avea de suferit în timp, nu imediat. Apoi, toate îngrăşămintele chimice folosite necontrolat şi neştiinţific au potenţial foarte ridicat de poluare. Există cartofi poluaţi, ridichi, salată, grâu, mere sau struguri. Lista e mare. Dacă solul din care cresc plantele este sărac în Zinc și Seleniu, aceste elemente vor lipsi, apoi, şi din grâu, din făină sau produsele care se vor face din acestea. Carenţa poate îmbolnăvi omul de cancer la prostată. De asemenea, lipsa de Seleniu îi îmbătrâneşte înainte de vreme pe consumatorii de alcool şi pe fumători. Seleniul este un antioxidant foarte puternic, ce intră în compoziţia unor enzime care combat stresul. El are efect geriatric.

E-urile periculoase

„Coşenila” sau E 120 este un colorant roşu care are un conţinut alergenic ridicat, mai ales când este asimilată de copii. Este utilizat la prăjituri, dulciuri, sucuri sau la unele mezeluri.

Acidul benzoic şi derivaţii lui, E 211, sunt suspectaţi de specialişti că ar fi cancerigeni fiind conservanţi utilizaţi în foarte multe alimente din România...

Metabisulfitul E 225 este un alt conservant, iritant al tubului digestiv. Blochează vitamina B din produsele în care este introdus...

Nitratul de sodiu E 251 sau de Potasiu E 252 sunt conservanţi utilizaţi în mai multe tipuri de salam, la cârnaţi, în general, pentru produsele din carne. Şi acestea sunt suspectate că ar produce cancerul de-a lungul anilor.

Vitamina E (tocoferolul alfa şi gama) de sinteză, adică: E 307, E 307, E 308, este de asemenea periculoasă pentru organismul uman.

E-urile bune

Vitamina E (Tocoferolul) sau E 306. Este antioxidant, natural şi ajută la regenerarea celulelor.

Caragenanul E 407 este un emulsifiant natural.

E 322, lecitina este un antioxidant. O întâlnim în ciocolata de calitate, în produsele pe bază de cacao, în unele prăjituri.

Manitolul E 421 se poate găsi în produse de patiserie, cofetărie sau dietetice.

Riboflavina sau vitamina B2.

E 300, acidul ascorbic natural sau vitamina C.

E 440, peptina, folosită pe post de gelifiant.

E 140 (clorofila) un colorant verde, natural, folosit în patiserie, cofetărie sau la fabricarea bomboanelor şi a lichiorurilor de calitate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-28

Mai multe imagini:
Suntem ceea ce mâncăm
zoom

TAGURI: euri, medici specialisti, chimicale, mezeluriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image