2017-01-22 01:50

SPECIAL


Supernovele, recreate în noi experimente

 |  16:17

Douănoi experimente, denumite drept succesoarele LHC-ului de la CERN, vor recreasupernovele care au produs toată materia din univers.

Oameniide ştiinţă cred că din tabelul periodic lipsesc câteva elemente. Mai precisîntre 3.500 şi 7.000. Ei se pregătesc acum să contruiască o nouă serie demaşinării gigantice ca să le găsească. Noua specie de acceleratoare departicule, denumite drept precursoarele LHC-ului, vor recrea cele mai extremecondiţii din univers, supernove în miniatură, stele neutronice şi chiarmisterioasele stele-vampir, chiar aici pe Terra.În reproducerile acestor explozii cosmice,oamenii de ştiinţă speră săgăsească atomi care nu au mai fost văzuţi până acum.Cele două maşinării au fost deja aprobate de comitetul european pentrucolaborare în fizica nucleară.

Primadin ele, Facility for Antiproton and Ion Research (Fair), va fi în Darmstadt,Germania, şi va costa un miliard de lire sterline. Cea de-a doua maşinărie,European Isotope Separation On-Line facility, sau Eurisol, încă nu şi-a găsitlocul pentru construcţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image