2017-01-19 08:56

SPECIAL


Surzenia creşte riscul de demenţă în cazul persoanelor în vârstă

 |  15:36
Surzenia creşte riscul de demenţă în cazul persoanelor în vârstă
Persoanele în vârstăsuferind de surzenie se confruntă cu unriscmult mai mare de a seîmbolnăvi de demenţă, iar acest risc creşte şi mai mult odată cu scădereaacuităţii auditive, potrivit unui studiu publicat luni în revista Archives ofNeurology.

Cercetătoriide la Universitatea John Hopkins din statul Maryland au monitorizat 639depersoanecu vârstele cuprinse între 36 şi 90 de ani, care nusufereau de demenţă.

Din1990 până în 1994, voluntarii au fost supuşi unor teste de evaluare afuncţiilor mintale şi a capacităţilor auditive.

Pacienţiiau fost apoi monitorizaţi până la sfârşitul luniimai2008 pentru ase determina dacă s-au îmbolnăvit de maladia Alzheimer sau alte forme dedemenţă. Din totalul participanţilor, 125 au prezentat o deficienţă auditivăuşoară, 53 au prezentat simptome moderate de surzenie, iar şase pacienţi auacuzat o deficienţă auditivă severă.

Cuocazia unuitestefectuat după o perioadă medie de 11,9 ani, autoriistudiului au diagnosticat 58 de cazuri de demenţă, dintre care 37 erau cazuriclare de Alzheimer.

Savanţiiamericani au stabilit astfel o corelaţie între fenomenul de îmbătrânire,pierderea auzului şi creşterea riscului de senilitate.

Pentruvoluntarii în vârstă de peste 60 de ani, 36,4% dintre cazurile de demenţă aufost asociate cu o pierdere a auzului. În plus, riscul de declanşare a maladieiAlzheimer a crescut cu 20% de fiecare dată când acuitatea auditivă a scăzut cu10 decibeli.

Cazurilede demenţă ar putea fi diagnosticate în mod eronat la persoanele surde, iarindivizii suferind de demenţă ar putea fi consideraţi în mod eronat cafiindpersoanecu deficienţe auditive. Cele două patologii ar putearezulta dintr-un proces neuropatologic comun.

"Pierdereaauzului ar putea fi asociată cu demenţa în urma unei epuizări a capacităţilormintale şi a izolării sociale sau din cauza unei combinaţii a celor doifactori", afirmă autorii studiului.

Surzeniapoate fi evitată la persoanele în vârstă şi corectată destul de uşor cuajutorul tehnologiei actuale - dispozitive numerice de amplificare a sunetelorşi a implantului cohlear, un aparat miniatural care permite restaurareaparţială a auzului.

Pânăîn anul 2050, pe plan mondial, circa 100 de milioane de persoane - o persoanădin 85 - va suferi de demenţă.

Intervenţiileşi procedurile care pot întârzia apariţia demenţei, chiar şi cu un singur an,ar putea conduce la scăderea cazurilor de demenţă cu peste 10% până în anul2050.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image