2017-01-23 00:37


Tabără: Statul nu va interveni pe piaţa grâului

 |  21:00
Tabără: Statul nu va interveni pe piaţa grâului

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat într-un interviu acordat ziarului “Puterea” că intenţionează să reglementeze în viitorul apropiat modul de eliberare a certificatelor de producător. De asemenea, oficialul a anunţat că Guvernul caută o soluţie privind alocarea de fonduri pentru deblocarea situaţiei de la Societatea Naţională Îmbunătăţiri Funciare. Potrivit lui Tabără, statul ar încălca normele Uniunii Europene dacă s-ar aloca resurse financiare pentru administrarea depozitelor de cereale.

Puterea: Ce intenţii aveţi în legătură cu Societatea Naţională Îmbunătăţiri Funciare?

V.T.: După apariţia Legii 138/2004, lucrurile în sistemul de îmbunătăţiri funciare au mers din rău în mai rău. Împărţirea fostei Societăţi Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare în ANIF şi SNIF nu a dus la rezultatele cele mai bune. SNIF a intrat într-o situaţie foarte dificilă din punct de vedere economic, fiind aproape de lichidare şi în imposibilitatea de a derula anumite activităţi. (…) Este în lucru inventarierea patrimoniului de la SNIF, o sarcină precisă pentru ADS, care din păcate întârzie foarte mult. S-ar putea ca în perioada următoare să luăm decizii dure împotriva celor care nu s-au încadrat în grafice şi în acelaşi timp am dori să clarificăm problemele de patrimoniu. Este o inventariere în curs de finalizare, astfel încât la reorganizarea ANIF, parte din patrimoniul de la SNIF să poată fi preluat pentru sectorul de îmbunătăţiri funciare, care rămâne totuşi un sector strategic al ţării. Este nevoie de restructurarea ANIF. (...) Avem două variante importante, una de restructurare inclusiv instituţională, pe verticală şi orizontală, a acestei instituţii, care este legată de regionalizarea ţării sau reorganizarea în ceea ce priveşte sursele financiare, pentru că sistemul actual de finanţare nu a funcţionat. Vom veni imediat cu o ordonanţă de urgenţă după 1 septembrie. Asta înseamnă combinarea unor surse finaciare. Am făcut demersuri la Uniunea Europeană să vedem dacă ni se permite să alocăm bani de la buget pentru anumite activităţi, ca o completare pentru ceea ce înseamnă valoarea tarifelor colectate de la beneficiarii de desecare. Nu este exclus să mergem inclusiv cu cedarea unor sisteme de desecare acolo unde sunt utilizatori sau beneficiari mari în sistem.

Se poate discuta despre o împărţire geografică a activelor SNIF şi concesionarea activităţii?

Organizarea sistemelor de îmbunătăţiri funciare a fost proiectată pe unităţi teritoriale şi bazine hidrografice. Noi nu vrem să spargem un astfel de sistem de organizare, ci să îl îmbunătăţim. Nu ne-am gândit nici la concesionare, nici la arendare sau privatizare. Este vorba despre găsirea unei căi de colaborare cu aceşti mari deţinători de terenuri, chiar dacă este vorba de terenuri concesionate. (...) Trebuie să ţinem seama de statutul acestor sisteme, de reţelele strategice. De multe ori reţeaua de desecare se suprapune peste reţeaua hidrografică a ţării. Există şi problema apelor de frontieră, acestea au un anumit statut. Desecările nu se folosesc numai de producătorii agricoli, sunt şi unităţi administrative deservite de canalele de desecare.

Cum vrea ministrul Valeriu Tabără să elimine intermediarii din pieţe?

În primul rând, prin reactivarea instituţiilor statului care trebuie să verifice statutul acestor comercianţi. Vom deschide o discuţie, în calitate de parteneri, cu gestionarii acestor pieţe, în principal pe problema legată de organizare. Procedurile de comerţ din pieţe depind de administratori şi de primării. Trebuie reglementat modul de eliberare a certificatelor de producător. Cu prea multă uşurinţă se eliberează certificate pentru cei care, practic, devin evazioniştii pieţelor şi culegătorii profitului. Nu este permis ca preţul de la Lunguleţu, vorbesc de cartof, să crească de zece ori până în piaţă. Dacă nu va fi o voinţă de organizare a producătorilor agricoli, orice ar vrea să facă ministrul Tabară sau oricare altă instituţie a statului ar fi sortit eşecului. Negocierea preţurilor nu poate fi făcută de ministru, nici ca moderator, nici ca mediator. Nu se poate interveni între furnizorul de produse şi cel care valorifică.

De ce nu se constituie o societate de tip Gostat, în fiecare comună, care să aibă contracte cu autorităţile locale pentru înfiinţarea de depozite şi să achiziţioneze marfa direct de la producători?

Avem nevoie de fonduri pentru a administra o astfel de societate. Apoi, nu va funcţiona acest tip de societate, cum nu au funcţionat nici economatele. Piaţa reglează preţurile. Problema este de organizare, avem 5 milioane de tone de legume acum, de ce nu se valorifică aşa cum trebuie?Oamenii noştri nu ştiu să se organizeze. Sunt în construcţie acum depozite cu o capacitate de peste 2 milioane de tone la cereale şi peste 250.000 de depozite noi de legume şi fructe. Pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pe trei categorii, toţi producătorii sunt sprijiniţi să îşi construiască depozite de legume şi fructe.

Avem suficiente silozuri pentru recolta-record din acest an?

Se spune că statul trebuie să facă silozuri şi să ţină grâul pentru nu ştiu cine. (...) După privatizarea Romcereal, o treime din active au rămas la stat, au fost silozurile care au rămas pe cele mai bune puncte, porturi sau gări, care s-au dat ulterior tocmai datorită faptului că funcţionarea silozurilor era foarte scumpă la stat. Cine decontează costurile depozitării producţiei pentru primăvară? Aici este o prostie uriaşă, pentru că nici măcar nu sunt respectate regulile Uniunii Europene. Eu ies în piaţă în primăvară cu grâu, dar nu-l pot da Rompanului, trebuie să-l scoatem la licitaţie.

Se poate reglementa preţul grâului?

Anul trecut s-a dovedit că nu era nevoie de nici o intervenţie pe piaţa grâului, iar acum cu atât mai mult nu este nevoie de nici o intervenţie decât în condiţiile în care eu, producător agricol, vând sub preţul pieţei. Noi nu suntem acum sub preţul de cost şi sub media europeană, din contră, ne situăm la un preţ aproape dublu faţă anul trecut, în această perioadă. Statul nu reglementează preţul şi nu pune povara pe producătorul român. El trebuie să vină şi să vândă în piaţă ca oricare prducător din lume. (...)Chiar dacă a crescut preţul grâului, preţul pâinii nu se va majora foarte mult. (...) Dacă creşte importul este vina procesatorilor, nu statul le asigură grâul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-09

TAGURI: Valeriu, Tabara, grau, recolta, interviu, PutereaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DIN SISTEM
12 Sep 2011

A prelua de la SNIF ceea ce ar putea folosi imbunatatirilor funciare este o idee foarte buna, dar in ritmul in care se misca treburile cred ca va ramane doar la stadiul de idee. Vedeti dumneavoastra pe sefii de la SNIF dispusi sa renunte la sedii, terenuri, ateliere si baze de depozitare ? Care management mai are parte de o pleasca de asta, sa fie sefi si sa nu-si faca probleme ca-i executa fiscul daca nu-si achita obligatiile la impozite si taxe - care cresc, cresc si tot cresc !

Adauga un comentariu

Random image