2017-01-17 11:06

SPECIAL


Tarifele la electricitate şi gaze cresc în 2013-2015, Guvernul elimină preţurile reglementate

 |  19:48
Tarifele la electricitate şi gaze cresc în 2013-2015, Guvernul elimină preţurile reglementate

Tarifele laenergia electrică şi gaze vor creşte în intervalul 2013-2015, după ce Guvernulva elimina preţurile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar careva fi stabilit până în septembrie 2011, urmând să fie definiţi consumatoriiconsideraţi vulnerabili, care trebuie protejaţi. Eliminarea preţurilorreglementate la enerhia electrică şi gaze a fost anunţată, luni seara, depremierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI. "În domeniul energiei,pe parcursul anului 2011, se vor întreprinde următoarele măsuri: până în lunaseptembrie se va stabili un calendar de eliminare a preţurilor reglementate laenergia electrică şi gaze, iar acest calendar se va implementa în perioada2013-2015. Deci, până în luna septembrie se va face această analiză, se vastabili un calendar, dar calendarul de implementare va viza perioada 2013-2015.De asemenea, până la finele anului 2011 se vor defini de către Ministerul Finanţelorşi Ministerul Muncii consumatorii vulnerabili, în concordanţă cu legislaţiaeuropeană, şi crearea de mecanisme de protecţie a acestora, în perspectivamăsurilor care se vor lua pe perioada 2013-2015", a spus Boc, citat deMediafax.

MinistrulEconomiei, Ion Ariton, a declarat, săptămâna trecută, că FMI a cerut renunţareala preţurile reglementate pentru producţia de gaze naturale şi energieelectrică şi prezentarea unei noi formule de calcul. "Ne solicităreverificarea preţurilor. (...) Preţurile să fie liberalizate, şi în cursulacestui an să ne prezentăm cu o noua formă de calcul, că sunt probleme", adeclarat Ariton după discuţiile de aproape două ore cu reprezentanţii FMI.

În 2010,Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, instituţie care arerolul de a stabili preţurile la energie şi gaze, a anunţat că va comanda unstudiu privind impactul renunţării la preţurile reglementate ale gazelor şielectricităţii.

Aproape toţiproducătorii de electricitate sunt obligaţi de ANRE să aloce o parte aproducţie pentru consumul populaţiei, la preţuri stabilite de Autoritate. Deasemenea, gazele produse de OMV Petrom şi Romgaz Mediaş au preţuri de producţiestabilite de ANRE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image