2017-01-16 17:35

SPECIAL


Tehnologii care ne vor schimba viaţa

 |  17:25
Tehnologii care ne vor schimba viaţa

Orice invenţie începe cu un vis şi, în cele din urmă, dupăani, decenii sau secole, visul poate deveni realitate. În cazul câtorva dintrecele mai îndrăzneţe astfel de vise, începutul a fost făcut.

Dincolo de poveştile de groază despre clone umane şianimale, se află o promisiune fascinantă: într-o zi, orice om care va aveanevoie de un transplant pentru a supravieţui, va avea şansa să primeascăorganul salvator de care are nevoie. Şi nu aşteptând să apară un donator miraculos(lucru care, în cele mai multe cazuri, înseamnă, practic, a aştepta să moarăcineva), ci "comandându-şi", pur şi simplu, organul necesar la un"atelier" specializat: un laborator în care, pornind de la celuleleproprii pacientului, vor fi fabricate, prin clonare, organe şi ţesuturi noi.

Va fi astfel rezolvată şi o altă mare problemă, aceea arespingerii transplantelor; organele noi, clonate, vor fi pe deplin compatibilecu organismul pacientului, de vreme ce sunt fabricate din propriile salecelule. Va fi o eră a miracolelor în medicină. Organele atinse de cancer,distruse de boli cronice ori de accidente vor putea fi înlocuite cu repliciclonate, practic identice, dar sănătoase.

Astăzi, economiile ţărilor lumii se bazează, practic, pepetrol şi pe alţi combustibili fosili; de multe ori, pe petrol din import, ceeace înseamnă dependenţa de surse externe (sau, mai urât spus, înseamnă a fi lamâna celor care vând petrol). În plus, economia bazată pe petrol înseamnăpoluare masivă, acea poluare căreia îi datorăm atâtea dintre sechelele societăţiicontemporane. Să nu mai avem nevoie de petrol - ce vis frumos!

Ei bine, visul s-ar putea împlini atunci când vom puteafolosi hidrogenul şi face din el temelia economiei. Scindând apă în moleculelesale componente, se obţine hidrogen şi oxigen. Hidrogenul poate fi ars - şiprodusul arderii ar fi tot apă! - generând energie termică, sau ar putea fiutilizat în celule de hidrogen care produc electricitate. Hidrogenul este celmai abundent element în Univers aşa că… de ce nu? Dacă economia bazată pehidrogen e încă la stadiul de vis, e pentru că hidrogenul are o mare problemă:e dificil de stocat. Dar cu atâtea minţi luminate care lucrează la rezolvareaproblemei s-ar putea ca, în câteva decenii, să avem o soluţie. Deja existăprogrese: unii au găsit soluţii surprinzătoare, idei ingenioase care, într-ozi, ne-ar putea scoate din criza energetico-ecologică în care ne zbatem.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-26Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image