2019-02-22 08:20


Televizorul şi calculatorul înnebunes copiii

 |  19:59
Copiii care petrec maimult de două ore pe zi în faţa computerului sau uitându-se la televizor sunt mai predispuşi decât cei care au alte activităţicare implică mişcare să dezvolte probleme psihologice, susţin oamenii de ştiinţă. De pildă, un copil de 11 ani care stămai multe ore în faţa unui ecran în fiecare zi are rezultate şcolare maiscăzute, conform unor chestionare special concepute pentru a măsura starea de sănătatepsihologică.

Angie Page, care a condusstudiul la Universitatea din Bristol, a spus părinţilor că ar putea lua înconsiderare, ca precauţie, limitarea timpului petrecut de copil în faţa unuiecran la nu mai mult de două ore pe zi.

Totuşi, studiul făcut peun eşantion de 1.013 copii din zona Bristol nu a adus nici o dovadă că statul în faţa unui ecran cauzează probleme de sănătatemintală. De cealaltă parte, rezultatele arputea arăta că unii copii cu dificultăţi psihologice, cum ar fi timiditateextremă, sunt predispuşi să aleagă jocuri pe televizor sau pe computer, în locde activităţi sociale. "Nu există nici odovadă într-un fel sau altul", a declarat Page.Ea aadăugat însă că unii copii sănătoşi ar putea fi expuşi la risc mai mare de adezvolta probleme de ordin psihologic, dacă aceştia petrec mai mult timp înfaţa unui ecran.

În cadrul studiului,copiii au fost întrebaţi dacă sunt de acord/nu sunt de acord sau sunt parţialde acord cu o listă de declaraţii, inclusiv "eu în general mă joc singur"şi "eu sunt de multe ori nefericit, deprimat şi/sau plâng".Ei au adăugat apoi detalii privind frecvenţa exerciţiului fizic şia timpului petrecut în faţa unui ecran de televizor sau a unui calculator.Nivelullor de exerciţiu a fost verificat de “monitoare de activitate” purtate pe curelelelor timp de o săptămână.

Echipa a explicat faptul că, în timpce copiii care au făcut puţin exerciţiu s-au descurcat bine la evaluărilepsihologice, cei care şi-au umplut timpul inactiv cu privitul la televizor saula un computer s-au descurcat mai prost.Potrivit studiului, copiii care au petrecut maimult de două ore pe zi în faţa unui ecran au un risc de 60% mai mare de adezvolta probleme psihologice faţă de copiii care au “adunat” mai puţine ore devizionare."Nu te poţi baza pe activitatea fizică pentru acompensa timpul petrecut cu ochii în ecran. Activitatea fizică este bună pentrusănătate în mai multe moduri, iar părinţii trebuie să ia în considerarerestricţionarea accesului copiilor lor la televizor şi la calculator“, a spusPage.

ECDLRomânia a realizat un studiu pe un eşantion de 500 de elevi cu vârste cuprinseîntre 8 şi 14 ani. În viziunea copiilor, calculatorul este perceput ca un lucrurecreativ, 71% dintre ei folosindu-l pentru jocuri, muzică şi filme. Doar 28%percep computerul ca pe un lucru necesar la şcoală. Pentru acest studiu, copiiiau fost puşi să deseneze un utilizator de computer, aşa cum şi-l imaginează ei.Şcolarii, mai ales cei mici, de până la 11 ani, au desenat utilizatorul ca peunul dintre personajele din jocurile lor preferate. „Copiii au schiţat maidegrabă personaje din jocuri violente de calculator, decât imaginile unorpersoane care folosesc calculatorul”, au declarat coordonatorii proiectului.Faţă de fete, băieţii sunt mai dependenţi emoţional de jocuri.

Sfaturi pentru părinţiPentru ca micuţii să nu ajungă să aibă probleme, iată câteva sfaturi pentrupărinţi:

-nu lăsaţi calculatorul tot timpul la îndemâna copilului; în nici un caz nutrebuie să îl lăsaţi în camera lui; computerul trebuie să fie într-o încăpereunde are acces toată lumea şi unde este sub permanentă observaţie;

-creaţi-i un program de acces la calculator, o oră pe zi, după ce şi-a făcutlecţiile;

-implicaţi-vă mult mai activ în viaţa copilului, jucându-vă împreună,angrenându-l în diverse activităţi atractive, care să-i capteze interesul şisă-i distragă atenţia de la preocuparea excesivă pentru calculator;

-citiţi împreună cu el diverse poveşti sau povestiri adaptate la nivelul său deînţelegere şi la sfera lui de interes;

-cercetaţi ce anume îl interesează şi încercaţi să-i creaţi posibilităţi de lărgirea acelui interes;

-oferiţi-i posibilitatea de a practica un sport sau înscrieţi-l la un club alcopiilor unde şi-ar putea face prieteni, unde să aibă parte de provocări şiunde să fie implicat în jocuri şi activităţi care să-l facă să-şi diminuezeinteresul pentru calculator.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-09-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...