2017-01-20 22:24

SPECIAL


Toate animalele vorbesc!

 |  21:00
Toate animalele vorbesc!

De-a lungul vremii, unul dintre cele mai fascinante subiecte legate de relaţia omului cu animalele a fost înţelegerea felului în care necuvântătoarele comunică. La sfârşitul secolului trecut, cercetătorii au stabilit în mod clar că există un limbaj pe care acestea îl folosesc între ele, atât prin emisii vocale, cât şi prin gesturi.

Ciobanii experimentaţi ştiu să comunice cu oile, îşi dau seama imediat dacă turma este în pericol. Ovinele „vorbesc” între ele prin tropăituri, care fac să le vibreze pământul sub copite. Acesta este un limbaj prin care se anunţă între ele dacă urmează să fie atacate de un animal sălbatic sau dacă vreuna dintre suratele lor a căzut în vreo prăpastie. Mai grav e când cade berbecul! Se ştie că, în acest caz, mioarele îl urmează, consecinţele fiind dintre cele mai grave. Un comportament împrumutat în mare măsură şi de oameni, dar la modul figurat. Intuitiv, balada plină de pilde „Mioriţa” exprimă posibilitatea unui dialog om-animal, atunci când oaia îl avertizează pe păstor, timp de trei zile, asupra întâmplărilor nefaste ce urmează în viaţa lui.

Peştii ţipă ca din gură de şarpe

Mamiferele marine mari şi chiar peştii au şi ei un sistem aparte de comunicare. Se crede chiar că sunetele, aşa-zisele cântece ale balenelor, ar reprezenta învăţături pe care ele le dau puilor sau poveşti despre îndepărtata lor istorie, dar şi de dragoste. La fel se întâmplă cu delfinii, consideraţi a fi cele mai inteligente animale şi care ar putea fi primele necuvântătoare care vor putea „discuta” cu omul. Există din păcate anumite bariere „tehnice” care fac imposibil acest dialog, în lipsa unor dispozitive speciale, atunci când animalele emit ultrasunete, cum se întâmplă în cazul delfinilor, sau infrasunete, „banda” pe care emit elefanţii. Cercetătorul american Philip Lobel a făcut un experiment, scufundând într-un acvariu un sonar dotat cu amplificator de mare putere, pentru a observa dacă peştii sunt într-adevăr muţi, aşa cum se crede. Rezultatul a fost uluitor. S-a stabilit că, în realitate, aceştia ţipă unii la alţii şi sunt deosebit de gălăgioşi.

Dicţionar umano-felin...

În marile grădini zoologice există cimpanzei care chiar reuşesc să spună câteva cuvinte articulate şi să le pună în relaţie cu dorinţele lor, atunci când, spre exemplu, vor să-şi primească mâncarea preferată. Alte animale, cum ar fi câinii sau pisicile, folosesc acelaşi sunet, dar cu tonalităţi diferite, pentru a exprima diferite stări, de la frică, tristeţe şi deznădejde, până la bucurie şi încântare. Se întâmplă la fel ca în cazul limbilor asiatice, unde acelaşi cuvânt, rostit pe altă tonalitate, poate exprima cu totul altceva.

Dincolo de emisiile de sunete, animalele posedă şi un limbaj al trupului, care exprimă exact starea în care se află. Este cunoscut faptul că pisicile au coada umflată atunci când sunt speriate, se zbârlesc în faţa unui pericol iminent sau a unei prezenţe nedorite. Pisica ţine coada ridicată şi dreaptă ca o antenă atunci când cercetează un spaţiu şi o încovoaie în momentul în care găseşte ceva interesant. Urechile date pe spate semnifică o stare de panică, iar dacă sunt ciulite, e semn că tocmai ascultă ceva important pentru ea. În faţa unui agresor, pisica se poziţionează pe o linie diagonală faţă de acesta. Chiar şi modul în care se linge o pisică poate exprima ceva. De multe ori, face acest gest atunci când trebuie să se hotărască, pentru a câştiga timp. Dacă ar exista o limbă pisicească, atunci aceasta ar avea cel puţin 100 de cuvinte diferite, în funcţie de sunetele pe care micile feline le scot, în timp ce câinii sunt „mai concişi” şi le sunt suficiente în jur de 10. Animalele de companie obişnuiesc chiar să-şi salute stăpânii dimineaţa sau atunci când aceştia se întorc de la serviciu. Câteva mârâituri scurte pot însemna „Bună ziua!” sau ”Bine ai venit!”. Cercetătorii au încercat chiar să elaboreze un dicţionar cu semnificaţia sunetelor scoase de animalele de companie. Nu se ştie însă dacă şi ele, la rândul lor, sunt atât de interesate de discuţiile dintre bipezi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-25

Mai multe imagini:
Toate animalele vorbesc!
zoom
Toate animalele vorbesc!
zoom
Toate animalele vorbesc!
zoom

Toate animalele vorbesc!
zoom

TAGURI: animale, vorbesc, pisica, oaie, elefant, pestiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

LIA
16 Noi 2011

Am 6 pisici. Este adevarat ca eu iubesc in mod special pisicile de cind ma stiu si poate este o legatura aparte cred mentala. Am zis ca sunt nebuna atunci cind aceste 6 pisici pe care le am (rasa comuna) au invatat cum le cheama. Niciodata nu raspunde una in locul celeilalte. Unele au invatat mai repede, altele mai tirziu depinde de inteligenta nativa pe care o are fiecare. Unele iubesc muzica, rotesc urechile si bat tactul cu coada, cel mai mult le place Vivaldi si Maurice Ravel, dar Paganini nu, pleaca indignate.
LULU
19 Noi 2011

ai dreptate mariana...ce poti sa spui tu!!!

Adauga un comentariu

Random image