2019-04-18 20:24


TRADIȚII de REVELION: junii din Mărginimea Sibiului ÎNGROAPĂ anul 2018 în noaptea de Revelion

 |  13:08
TRADIȚII de REVELION: junii din Mărginimea Sibiului ÎNGROAPĂ anul 2018 în noaptea de Revelion

Un obicei vechi de sute de ani se păstrează cu sfinţenie în Mărginimea Sibiului, acolo unde cetele de juni se formează de la Sfântul Nicolae şi colindă până la Bobotează. În noaptea de Revelion, junii participă la o înmormântare veselă: îngroapă anul ce trece.

După întâlnirea din a patra zi de Crăciun a tuturor cetelor de juni din satele ce compun zona Mărginimii Sibiului, tinerii vestesc din casă în casă faptul că vine un an nou.

Tradiţia spune că pentru a intra într-un an mai bun trebuie aruncat tot ce a fost rău în anul care a trecut, astfel că, în ultima zi din an, la miezul nopţii, cetele junilor participă la un obicei vechi de sute de ani: Îngropatul anului.

Astfel, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, în oraşul Sălişte, junii poartă pe umeri un sicriu pe care este gravat anul care se încheie şi pun în scenă o înmormântare. Anul vechi va fi îngropat simbolic, dându-i-se foc, apoi junii se întorc în casele pe care le-au colindat cântând şi dansând, salutând, în acest fel, anul nou în care au intrat, scrie Mediafax.

În satul Răşinari, tinerii care formează ceata junilor se strâng în centrul satului şi dau foc simbolic anului care se încheie. Practic, ard lucruri de care nu mai au nevoie, acesta fiind felul lor de a se „lepăda” de toate relele din anul ce trece pentru a le fi bine în anul ce începe.

Îngropatul anului este tradiţia care încheie anul calendaristic, dar ceata junilor îşi continuă activitatea în zona Mărginimii Sibiului până în Ziua de Bobotează, când are loc botezul tuturor apelor, iar în satul Tălmăcel toţi Ionii, în frunte şi preotul şi primarul sunt botezaţi la râu. Indiferent cât de frig este afară, toţi intră cu picioarele în râu, pentru a fi sănătoşi pe tot parcursul noului an.

foto: Mediafax


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-12-31

TAGURI: revelion, traditii, noaptea de revelion, romania, sibiu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CAMILA RODELA
07 Ian 2019

Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United State. Sunt aici pentru a depune mărturie despre lucrările bune ale lui DR.OGAGA ​​KUNTA în viața mea. Soțul meu și cu mine am fost căsătoriți timp de 27 de ani cu doi copii. acum doi ani totul a ajuns la capăt. Am vrut soțul meu înapoi și l-am rugat, dar nu a ascultat niciodată, așa că am dat peste câteva mărturii despre această vrăjitoare particulară. Unii oameni au mărturisit că le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au mărturisit că restaurează uterul și vindecând cancerul și alte boli, unii mărturisind că poate vrăji pentru a opri divorțul și vraja pentru a obține o slujbă bine plătită. Este uimitor, am dat peste o mărturie specială, era despre o femeie numită Vera, ea a mărturisit despre modul în care a adus înapoi iubitul ei Ex și, la sfârșitul mărturiei sale, și-a abandonat e-mailul. După ce am citit toate acestea, am decis să-i încerce. L-am contactat prin e-mail și mi-a explicat problema mea. Și mi-a spus ce trebuie să fac, am făcut-o și soțul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat problemele și am fost și mai fericiți decât oricând. Ești un om talentat și nu voi opri publicarea lui pentru că e un om minunat. Dacă aveți vreo problemă și sunteți în căutarea unei vrăji adevărate și autentice, Încearcă-l oricând, este răspunsul la problemele tale. Puteți să-l contactați prin e-mail: ogagakunta@gmail.com și să vă rezolvați problemele ca mine. El poate rezolva următoarele probleme și multe altele. (1) DACĂ VREAȚI EX-BACK (2) VREAȚI SĂ CONVENȚI SOSIUNEA DUMNEAVOASTRĂ PENTRU ÎNCĂLCAREA DIVORȚIEI (3) VĂ RUGĂM SĂ VĂ PROMOVAȚI ÎN OFICIUL DVS. (4) VREI BĂRBAȚI BĂRBAȚI ȘI FEMEILE CARE VOR VĂ CĂUTĂ ATRACTIVĂ (5) DACĂ DORIȚI SĂ CONCEPTĂ UN COPIL (6) VREI DUMNEAVOASTRĂ (7) VEI DUMNEAVOASTRUL DUMNEAVOASTRĂ PENTRU AI IUBI DOAR PENTRU VESTUL VIEȚII LUI (
Random imageUltimele stiri


STARBAG