2017-01-18 12:27

SPECIAL


Uleiul de palmier, un dezastru ecologic

 |  16:36
Uleiul de palmier, un dezastru ecologic

Uleiul de palmier este cel mai consumat ulei vegetal din lume (25%), datorită costului de producţie relativ mic. Este folosit în industria agroalimentară, în cosmetică şi la agrocarburanţi. Din nefericire, are şi un impact semnificativ asupra planetei, relatează 7sur7.be.

Cererea creşte de la un an la altul, producţia urmând să se dubleze până în 2020. Principala consecinţă ar fi accelerarea despăduririlor în zonele intertropicale, îndeosebi în Indonezia. Culturile de palmieri pentru ulei au impactul cel mai nefast (alături de cele de soia) asupra mediului şi a habitatelor din aceste regiuni. Producătorii taie masiv pădurile pentru a mări terenurile destinate producţiei. Principalele ţări producătoare (Malayezia, Indonezia - Borneo şi Sumatra) au pierdut astfel 90% din păduri în numai două secole, punând în pericol habitatul natural al urangutanilor şi multe alte specii (tigri, rinoceri, elefanţi). Altfel spus, este vorba despre unul din cele mai mari dezastre ecologice din lume. Dacă nu se face nimic, 98% din pădurile umede indoneziene vor dispărea până în 2020. Pe insulele Sumatraşi Borneo, pădurea dispare într-un ritm alarmant, de 1,5 milioane de hectare pe an.

Consumatorii trebuie să înveţe să citească etichetele de pe produsele alimentare şi să renunţe să le cumpere pe acelea care conţin ulei de palmier, pentru a schimba lucrurile în bine. Se poate renunţa, de exemplu, şi la folosirea săpunului cu ulei de palmier.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image