2017-01-24 09:11


Ultimele cuvinte ale cosmonautului rus Vladimir Komarov, ţipete de furie şi înjurături adresate superiorilor săi

 |  10:26
Ultimele cuvinte ale cosmonautului rus Vladimir Komarov, ţipete de furie şi înjurături adresate superiorilor săi

Ultimele cuvinte alecosmonautului rus Vladimir Komarov, interceptate de serviciile secreteamericane, au fost ţipete de furie şi înjurături adresate superiorilor săi, pecare îi acuza că l-au pus într-o "navă spaţială peticită", în timp cese îndrepta spre Terra la bordul rachetei Soyuz 1, în 1967.

Potrivitdailymail.co.uk, ultimele clipe din viaţa cosmonautului rus, care era conştientde faptul că se îndreaptă spre o moarte sigură în urma impactului cu Terra,sunt descrise în volumul "Starman, The Truth Behind the Legend of YuriGagarin" (Omul stelelor, Adevărul din spatele legendei lui Iuri Gagarin),scris de Jamie Doran şi Piers Bizony, ce va fi publicat în Statele Unite lunaviitoare.

Un analist din cadrulU.S. National Security, identificat în carte ca fiind Perry Fellwock, ainterceptat conversaţia pe care Vladimir Komarov a purtat-o cu ofiţerii ruşidin turnul de control şi în timpul căreia le-a spus acestora că este conştientde faptul că va muri în acea misiune spaţială din 1967.

Perry Fellwock ainterceptat cu aceeaşi ocazie, de la postul său de ascultare amenajat într-obază americană din Turcia, o altă conversaţie dintre Komarov şi fostul premieral Uniunii Sovietice Alexei Kosigin. În acea conversaţie, Kosigin putea fiauzit plângând şi spunându-i lui Komarov că era un erou.

Cartea descrieprietenia dintre Vladimir Komarov şi colegul său Iuri Gagarin, declarat erou alUniunii Sovietice după ce a devenit primul om care a ajuns în spaţiu.

Amândoi erau implicaţiîn acea misiune spaţială pe orbită şi amândoi ştiau că acea capsulă spaţială nuera sigură. Komarov, căsătorit şi tată a doi copii, ştia că va muri în aceamisiune, dar a refuzat să se retragă. Gagarin era înlocuitorul său şi nu adorit ca prietenul său să moară în locul lui.

Savanţiisovietici au planificat să lanseze capsula Soyuz 1 cu Komarov la bord. Un aldoilea vehicul spaţial, cu alţi doi cosmonauţi la bord, urma să decoleze a douazi. Cele două capsule urmau să se întâlnească şi să se conecteze pe orbită, iarKomarov trebuia să treacă dintr-unul în celălalt şi să coboare apoi pe Terra labordul celui de-al doilea vehicul.

Aceastămisiune urma să fie un triumf al Uniunii Sovietice pentru a marca 50 de ani dela Revoluţia comunistă.

O inspecţie tehnică arachetei Soyuz 1 a relevat faptul că vehiculul spaţial avea 203 problemestructurale. Însă nimeni nu a îndrăznit să-i vorbească preşedintelui LeonidBrejnev despre aceste erori tehnice, deoarece oamenii se temeau să nu fieretrogradaţi, concediaţi sau deportaţi în Siberia.Misiunea a continuat aşa cum era planificat.

Cu maipuţin de o lună înainte de lansare, Komarov s-a întâlnit cu un agent KGB,Veniamin Rusaiev, şi i-a spus: "Nu mă voi mai întoarce viu din acestzbor". Atunci când Rusaiev l-a întrebat de ce nu refuza pur şi simplu aceamisiune, Komarov i-a răspuns: "Dacă eu nu voi face acest zbor, ei vortrimite în locul meu un alt pilot. Iar acest pilot este Iura (Iuri Gagarin,n.r.), iar el va muri în locul meu. Va trebui să avem grijă de el".

Racheta Soyuz 1 a fostlansată aşa cum era prevăzut, pe 23 aprilie 1967. Lansarea s-a desfăşuratconform planurilor specialiştilor, dar problemele au început să apară la puţintimp după aceea.

Antenele nu s-audeschis corect, puterea de propulsie era compromisă, iar sistemul de navigaţies-a dovedit greoi. Lansarea de a doua zi a celei de-a doua rachete a fostanulată, iar în acest fel, speranţele cosmonautului Vladimir Komarov de a seîntoarce în siguranţă pe Pământ au fost spulberate.

Atunci când capsulaspaţială şi-a început coborârarea, paraşutele nu s-au desfăcut în mod corect -doar paraşută mică s-a deschis, însă aceasta nu a tras după ea aşa cum trebuiaparaşuta cea mare, care s-a încurcat de paraşuta de rezervă, rămânând blocateamândouă în interiorul capsulei.

Vladimir Komarov s-aizbit de Pământ cu forţa unui meteorit, pe câmpia din apropiere de Orenburg (Rusia). Capsulaa fost aplatizată, iar proiectilele amortizoare de la baza ei au explodat laimpactul cu solul.

Un os al călcâiului afost descoperit printre rămăşiţele arse ale capulei. Vladimir Komarov a avutparte de funeralii cu onoruri militare.Potrivit acestui volum, Iuri Gagarin nu şi-a revenit niciodată după moarteabunului său prieten şi a murit la rândul său într-un accident de avion, în1968, cu un an înainte ca americanii să ajungă pe Lun


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-26

Mai multe imagini:
Ultimele cuvinte ale cosmonautului rus Vladimir Komarov, ţipete de furie şi înjurături adresate superiorilor săi
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image