2018-12-14 12:18


Ultimul om care a ajuns pe lună. Ce spune Eugen Cernan despre viaţa pe satelitul natural al Pământului

 |  21:01
Ultimul om care a ajuns pe lună. Ce spune Eugen Cernan despre viaţa pe satelitul natural al Pământului

Ziua de 7 decembrie 1972 va rămâne în istoria omenirii. Atunci a fost ultima oară când un muritor a pus piciorul pe Lună. Numele acestuia este Eugene Cernan şi a fost al treilea om care a păşit vreodată pe suprafaţa satelitului natural al Terrei, unul dintre cei trei oameni care au ajuns acolo de două ori şi totodată ultimul care a lăsat o amprentă umană pe terenul neprietenos aflat la 384.400 de kilometri distanţă de noi.

De atunci, au trecut peste patru decenii şi NASA a abandonat aselenizările umane, însă pentru Cernan, acum în vârstă de 81 de ani, acele momente sunt încă vii. Îşi aduce perfect aminte despre ultimele sale vorbe înainte de a închide modulul care avea să-i transporte spre Terra. „Plecăm aşa cum am venit, cu voia lui Dumnezeu, şi ne vom reîntoarce. Cu pace şi speranţă pentru întreaga omenire”, sunt cuvintele rostite de Cernan şi rămase în istorie. Şi probabil le-a rostit ulterior de multe ori atunci când a fost întrebat despre experienţa sa istorică. Însă căpitanul Cernan a rămas în continuare la fel de pasionat ca şi ceilalţi astronauţi din programul Apollo. Se dedică în continuare proiectelor privind explorarea spaţiului şi speră să prindă momentul în care NASA va stabili o bază umană pe Lună. Între timp, a scris o carte, iar un film documentar a fost realizat pe baza carierei sale. Una peste alta, căpitanul Eugene Cernan rămâne un personaj inspiraţional pentru majoritatea tinerilor exploratori din Statele Unite ale Americii. Pentru filmarea documentarului, Cernan a vizitat vechea bază de lansare Saturn V, în prezent abandonată, asta după ce şi programul Apollo, care a costat peste 24 de miliarde de dolari, a fost sistat. „Pentru mine a fost un moment de nostalgie şi dezamăgire. Mi s-a rupt inima. De aici am zburat spre Lună pentru ultima dată. Oamenii au visat să părăsească leagănul civilizaţiei şi au reuşit. Din fericire, eu am fost unul dintre cei care au făcut asta şi au apucat să se uite înapoi spre Pământ şi să înţeleagă semnificaţia tuturor acestor lucruri”, a declarat Cernan într-un interviu emoţionant acordat BBC. În glasul său s-a simţit dezamăgirea că ruşii par din nou să aibă un mic avantaj în ceea ce priveşte programul spaţial. Asta deoarece SUA trebuie să achite un loc în capsula rusească Soiuz dacă vrea să îşi trimită oamenii pe staţia spaţială internaţională. „Pe mine personal mă doare. Nu aşa ar fi trebuit să se întâmple”, a adăugat acesta.

„Am putea profita de resursele de acolo”

La prima sa plimbare pe satelitul natural al Pământului, Cernan a testat în premieră şi o sondă de aterizare, iar ultima oară, în 1972, a şi făcut mai mulţi paşi, aşa că e convins că omul poate supravieţui în acel mediu. În plus, se poate lăuda că a condus ultimul rover pe suprafaţa lunii. „Am dovedit că se poate trăi. Acum, am putea profita de resursele de acolo şi să le oferim planetei noastre. Ar fi o piatră de temelie înainte de a merge pe Marte. Există apă? A existat apă? Sau putem pur şi simplu să mergem doar pentru că e acolo”, spune melancolic legendarul astronaut. Este unul dintre cei 9 inşi, dintr-un total de 12, care au rămas în viaţă şi care se pot lăuda că au atins Luna. „Sunt o mulţime de întrebări care mi se pun în permanenţă, dar îţi dai seama care sunt cele mai frecvente. Cum era sentimentul? Cum arată terenul de pe Lună? Mai suntem doar 9 oameni care pot răspunde la această întrebare şi într-o bună zi, nu va mai rămâne nici unul dintre noi să le povestească tinerilor şi să-i inspire”, adaugă acesta. Nici prin cap nu i-a trecut în 1972 că nici un alt om nu îi va călca pe urme în următoarele decenii. „Trebuie să fiu sincer şi să recunosc că m-am uitat înapoi cu amărăciune. Nu voiam să plec când mi-am văzut ultimele urme de paşi. Când vedeam Pământul de la o distanţă atât de mare avea o particularitate aparte pentru mine. Era viu, se mişca, o combinaţie incredibilă de spaţiu şi timp. În acele clipe, am stat şi m-am gândit care este scopul nostru, al omenirii. Am avut o ocazie imensă, aceea de a sta mai aproape de Dumnezeu şi să văd o mică parte din universul pe care l-a creat”, mai spune Cernan în interviul acordat BBC.

A apărut turismul spaţial

Tot mai multe companii apărute în ultimul deceniu şi-au propus ca în portofoliul lor să se regăsească şi explorarea spaţiului, însă la bordul navatelor să se afle oameni simpli. SpaceX, fondată de omul de afaceri american Elon Musk, a trimis deja pe orbită un prim vehicul cosmic, însă o altă companie, Virgin Galactic, a avut un eşec răsunător după ce nava construită s-a prăbuşit anul trecut la primul zbor-test. „Mi-aş dori ca noile generaţii să fie mai curajoase decât cele actuale, care nu mai vor să îşi asume riscuri. Ar fi un vis devenit realitate dacă aş vedea din nou piciorul omului pe Lună”, adaugă acesta.

De ce nu a mai aselenizat omul?

În jurul programului Apollo a apărut şi teoria conspiraţiei, care susţine că totul a fost o făcătură în studiourile de la Hollywood, însă infirmată în permanenţă. Asta şi pentru că, în ciuda progresului tehnologic, misiunea în care au fost implicaţi Eugene Cernan şi Harrison Schmitt e ultima umană pe un alt corp ceresc în afara Pământului. De ce nu a mai ajuns omul pe lună? E întrebarea care stă pe buzele tuturor. În primul rând, explicaţia logică vine de la faptul că Rusia şi SUA se aflau într-un permanent război tehnologic şi niciuna dintre ideologii nu îşi permitea să piardă teren, astfel că investiţiile erau imense. Aproape 5% din bugetul anual al SUA mergea către NASA în acea perioadă, la finalul misiunilor Apollo, costul total ajungând la 24 de miliarde de dolari. În plus, s-a considerat că Luna nu poate oferi nici o alternativă pentru resurse sau supravieţuirea în acel mediu. Chiar şi aşa, NASA şi-a propus ca în 2020 să trimită o echipă de astronauţi să locuiască pentru o perioadă pe Lună în cadrul programului Vision for Space Exploration lansat de George W. Bush.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-27

Mai multe imagini:
Ultimul om care a ajuns pe lună. Ce spune Eugen Cernan despre viaţa pe satelitul natural al Pământului
zoom
Ultimul om care a ajuns pe lună. Ce spune Eugen Cernan despre viaţa pe satelitul natural al Pământului
zoom
Ultimul om care a ajuns pe lună. Ce spune Eugen Cernan despre viaţa pe satelitul natural al Pământului
zoom


TAGURI: om, luna, eugen, cernan, viata, satelit, natural, pamant
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...