2019-02-21 07:56


Ultimul om care a pășit pe LUNĂ, a murit. Povestea comandatului misiunii APOLLO 17

 |  00:57
Ultimul om care a pășit pe LUNĂ, a murit. Povestea comandatului misiunii APOLLO 17

Agenția spațială americană NASA a anunțat luni decesul astronautului Gene Cernan, ultimul om care a pășit pe Lună, informează Reuters, citată de Agerpres. Cernan a murit înconjurat de familie, la vârsta de 82 de ani. NASA nu a oferit alte detalii.

Eugene Andrew Cernan, cunoscut ca Gene, a fost comandantul misiunii Apollo 17, ultima care a dus oameni pe suprafața Lunii. Pe 17 decembrie 1972, Cernan și colegul său Harrison Schmitt au ieșit din modulul de aselenizare pe suprafața satelitului Terrei. Doar 10 alți astronauți - toți americani - mai făcuseră asta înainte, și niciunul nu a mai urmat de peste 44 de ani. Timp de 22 de ore, pe parcursul a trei zile, cei doi au călătorit circa 30 de kilometri în vehiculul lunar și au adunat aproximativ 100 de kilograme de roci. 

"Știu că m-am schimbat în ultimele trei zile și că nu mai aparțin doar Pământului. Pentru totdeauna, voi aparține universului", avea să scrie Cernan în memoriile sale intitulate "Ultimul om pe Lună". El a fost și unul dintre primii astronauți care au ieșit dintr-o navă în spațiul interplanetar. 

Născut pe 14 martie 1934 la Chicago, Gene Cernan a fost ofițer al aviației Marinei SUA, inginer electrician și de aeronave, precum și pilot de vânătoare, înainte de a deveni astronaut. S-a pensionat de la NASA și din Marina Militară americană în 1976, după care a contribuit la lansarea liniei aeriene Air One și a fost consultant pentru energie și tehnică aerospațială și comentator de specialitate pentru televiziunea ABC News.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-17

TAGURI: ultimul om pe luna, gene cernan, nasa, apollo 17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...