2017-01-21 12:52

SPECIAL


Un bandaj inteligent care semnalează vindecarea rănii, inventat în Australia

 |  16:35
Un bandaj inteligent  care semnalează vindecarea rănii, inventat în Australia
Un bandaj inteligent, care semnalează vindecarea sau agravarea rănii prinschimbarea culorii sale, a fost inventat de cercetătorii de la CommonwealthScientific and Industrial Research Organisation din Australia.

Bandajul, realizat din cristale lichide, îşi schimbăculoarea, de la roşu spre albastru, în funcţie de temperatura corpuluiînregistrată în zona vătămată, informează dailymail.co.uk.

Louise Van der Werff, inventatoarea acestui bandajrevoluţionar, consideră cătextura pansamentului poate să ameliorezeconsiderabil felul în care sunt tratate rănile grave, prin depistarea timpuriea infecţiilor şi a inflamaţiilor.

„Dacă rana se infectează, atunci în mod normal devine maifierbinte. Ar deveni mai rece, dacă în acea zonă ar exista, de exemplu, unsurplus de sânge”, a precizat cercetătoarea australiană.

Louise Van der Werff a spus că bandajul pe care l-a createste extrem de sensibil şi poate să indice modificări ale temperaturiicorporale mai mici de o jumătate de grad Celsius.

În opinia cercetătoarei australiene, noul bandaj poate săîi ajute pe medici să economisească atât timp, cât şi bani pe parcursultratamentului administrat acelor răni.

„Ţinta noastră principală vizează tratamentul acordat încazul rănilor grave - persoanele în vârstă, obeze şi cele care suferă de diabetpot suferi anumite răni, precum ulcer la nivelul membrelor inferioare şi ulcerde decubit (ulcer ischemic de presiune), care pot dura mult timp dacă nu sevindecă în mod corect”, a precizat cercetătoarea australiană.

Circa 200.000 de pacienţi din Marea Britanie suferă de oastfel de rană gravă. Printre simptomele obişnuite ale ulceraţiilor se numărăsenzaţia de durere şi mirosul neplăcut, care pot cauza insomnii şi pierdereamobilităţii.

În 2008, costurile generate de îngrijirile medicaleacordate acestor pacienţi s-au ridicat la aproximativ 3,1 miliarde de liresterline (3,48 miliarde de euro).

Noul pansament revoluţionar este fabricat din cristalelichide reactive, derivate din colesterol.

Louise Van der Werff, care îşi face doctoratul la MonashUniversity din Melbourne (Australia), intenţionează să breveteze prototipulacestui bandaj în următoarele şase luni şi să îşi prezinte invenţia la FreshScience 2011, un congres destinat tinerilor cercetători aflaţi la început decarieră.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image