2017-01-20 18:09

SPECIAL


Un baston virtual îi ajută pe nevăzători să se orienteze mai bine în spaţiu

 |  18:22
Un baston virtual îi ajută pe nevăzători să se orienteze mai bine în spaţiu
Un baston virtual,inventat de cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, îi ajută penevăzători să se orienteze mai bine în spaţiu, permiţându-leacestorpersoanesă îşi construiască în minte o "imagine" amediului înconjurător.

Înprezent, aproape 200 de milioane depersoanesuferă de deficienţevizuale, iar acest fapt are drept principală consecinţă apariţia unordificultăţi majore în ceea ce priveşte orientarea şi deplasarea. Una dintreprincipalele provocări cu care se confruntă aceste persoane constă în evaluareaînălţimii obstacolelor din cale şi identificarea obiectelor mai îndepărtate, cuscopul de a anticipa deplasarea. Binecunoscutul baston alb folosit în prezentde nevăzători le oferă acestor persoane doar o rezolvare parţială a problemelor.De aici a apărut ideea de a pune la punct un baston virtual capabil, graţieunui sistem de senzori şi vibraţii, să amelioreze capacitatea de orientare şide mobilitate a persoanelor nevăzătoare, informeazălefigaro.fr.

Nouldispozitiv care îi ajută pe nevăzători să perceapă diversele obstacole dincalea lor a fost prezentat la sfârşitul lunii iunie, la Ierusalim, cu ocaziaconferinţei internaţionale "Facing Tomorrow", organizată dininiţiativa preşedintelui israelian Shimon Peres.

MediculAmir Amedi de la Institutul de cercetări medicale Israel-Canada (IMRIC) şi dela Safra Center for Brain Sciences (ELSC) din cadrul Universităţii dinIerusalim este inventatorul acestui dispozitiv, care are dimensiunileunuitelefonmobil. Aparatul, care funcţionează ca o lanternăvirtuală, are capacitatea de a înlocui sau de a completa clasicul baston alb.Bastonul virtual emite un fascicul focalizat către obiectele din jur şitransmite anumite informaţii utilizatorului prin intermediul unor mici vibraţii,asemănătoare celor emise de un telefon mobil.

Dispozitivuleste echipat cu numeroşi senzori care estimează distanţa dintre utilizator şiobiectul vizat. Acest lucru permite persoanelor nevăzătoare să evaluezeînălţimea şi distanţa până la anumite obiecte, reconstruind astfel o imagineprecisă a mediului şi ajutându-le să se deplaseze în condiţii de siguranţă.Bastonul virtual este foarte mic, uşor de transportat, precis şi are oautonomie de funcţionare de 12 ore, fiind totodată uşor de încărcat. Modul deutilizare, foarte "intuitiv", poate fi învăţat în doar câteva minute.

Cercetătoriiisraelieni au experimentat bastonul virtual în medii diferite, pentru a studiafelul în care funcţionează creierul persoanelor nevăzătoare şi mai alescapacitatea lui de reorganizare. Savanţii au construit un labirint care îiobligă pevoluntarisă meargă într-un mediu şi pe traseeschimbătoare. Graţie bastonului virtual, şi după o foarte scurtă perioadă deformare, zece persoane nevăzătoare au parcurs labirintul şi au reuşit să evitetoate zidurile şi obstacolele ce apăreau în calea lor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image