2019-02-20 20:38


Un dispozitiv cu ultrasunete detectează cancerul uterin înainte de apariţia simptomelor

 |  20:28
Un dispozitiv cu ultrasunete detectează cancerul uterin înainte de apariţia simptomelor

Un dispozitiv cuultrasunete, capabil să detecteze cancerul uterin cu câteva luni sau chiar cucâţiva ani înainte de apariţia primelor simptome, a fost construit de cercetătoriibritanici de la University College din Londra, informează dailymail.co.uk.

Nouldispozitiv este capabil să detecteze primele tumori canceroase apărute înuterul unor paciente care se simt perfect sănătoase în momentul efectuăriiacestor teste.

Mediciibritanici consideră că acest dispozitiv va putea fi folosit în viitorulapropiat în cadrul testelor de rutină la care sunt supuse pacientele expuseriscului de a se îmbolnăvi de această maladie.

Înfiecare an, în Marea Britanie sunt diagnosticate peste 6.000 de cazuri noi decancer uterin - majoritatea pacientelor fiind în vârstă de peste 60 de ani -,iar această maladie face peste 1.700 de victime în fiecare an.

Comparativcu anii ‘70, numărul cazurilor diagnosticate a crescut cu peste 50%, specialiştiiîn domeniu punând această creştere pe seama evoluţiei explozive a obezităţii şia faptului că femeile au tot mai puţini copii.

Dincauza creşterii alarmante a numărului de paciente diagnosticate cu canceruterin, medicii britanici le îndeamnă pe femei să se testeze cu regularitateîmpotriva acestei maladii, aşa cum o fac în cazul cancerului mamar şi a celuicervical.

Cercetătoriibritanici de la University College din Londra au construit un dispozitiv caremăsoară grosimea pereţilor uterului, generând o imagine computerizată aacestora, permiţându-le astfel medicilor să detecteze tumorile apărute chiarîntr-un stadiu incipient.

Studiul,realizat pe un eşantion de 96 de paciente, a avut o rată de eficienţă de peste80%, detectând cancerul uterin înainte ca pacientele să prezinte primelesimptome, cum este hemoragia.

Teoretic,dacă maladia este depistată într-un stadiu incipient, pacientele beneficiază deşanse de supravieţuire substanţial mai mari, deoarece medicii le pot administraanumite tratamente eficiente, care pot opri răspândirea tumorilor în organism.

Canceruluterin apare în special la menopauză, afectându-le de regulă pe femeile cuvârste cuprinse în intervalul 60-69 de ani.

Femeilesunt mai expuse în faţa riscului de cancer uterin atunci când concentraţia deestrogen din sânge atinge un nivel ridicat.

Nivelulhormonului estrogen este mai scăzut în timpul sarcinii, iar din acest motiv,femeile care au mai puţini copii (sau deloc) sunt expuse la acţiunea acesteisubstanţe pentru o perioadă mai îndelungată.

Şifemeile supraponderale sau obeze prezintă o concentraţie mai mare de estrogenîn organism, deoarece ţesuturile lor adipoase transformă alte tipuri de hormoniîn estrogen.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-04-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...