2017-01-22 05:46

SPECIAL


Un experiment românesc va fi transportat pe ISS la ultimul zbor al Discovery

 |  15:30
Un experiment românesc va fi transportat pe ISS la ultimul zbor al Discovery
Un experimentrealizat de cercetătorii români va fi transportat pe Staţia SpaţialăInternaţională (ISS) la ultimul zbor al navetei spaţiale Discovery, programatpentru 24 februarie, a declarat directorul general al Agenţiei Spaţiale Române(ROSA), Marius-Ioan Piso, citat de Mediafax. Tot pe 24 februarie, ATV-ulJohannes Kepler, a doua navetă cargo europeană complet automatizată, lansată cuajutorul unei rachete Ariane, va ajunge pe orbita optimă de conectare cu StaţiaSpaţială Internaţională, pe care o va aproviziona cu oxigen,alimente,carburantşi îmbrăcăminte.

Experimentulromânesc a fost realizat de Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti. "Creştereaşi Supravieţuirea Fungilor Coloraţi în Spaţiu" (CFA-A) este un experimentce are ca scop determinarea efectelor pe care le au microgravitaţia şiradiaţiile cosmice asupra creşterii şi supravieţuirii speciilor de fungi,potrivit site-ului rosa.ro.Experimentul a fost coordonat de DumitruHaşegan, de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti(ESA), care aplecat deja la centrul spaţial Kennedy de la Cape Canaveral (Florida, SUA),pentru a pregăti experimentul, a declarat Piso.

Laînceputul lui ianuarie, NASA a anunţat că a reuşit să remedieze problemafisurilor din rezervorul extern al navetei Discovery şi că intenţionează să olanseze spre Staţia Spaţială Internaţională pe 24 februarie.

JohnShannon, responsabilul programului de lansare a navetei Discovery (misiuneaNASA STS-133), dădea atunci asigurări că a fost rezolvată problema fisurilordin rezervorul extern al Discovery, care a ţinut la sol naveta încă de laînceputul lui noiembrie. Modificările tehnice urmau să fie încheiate până pe 23ianuarie.

Lansareanavetei Discovery a fost amânată de mai multe ori, începând din noiembrie 2010,dincauzaunei scurgeri de hidrogen în timpul umplerii cu combustibila rezervorului extern.

Acestaeste ultimul zbor pentru Discovery şi, totodată, al 39-lea pentru navetă,ceamaiveche din flota spaţială a NASA.

Aceastaeste, de asemenea, penultima lansare a unei navete americane înainte deretragerea lor din circulaţie şi trimiterea la un muzeutehnic. Ultimulzbor al unei navete americane va fi efectuat, în principiu, de Endeavour, celmaidevremeîn aprilie.

ATV-ul JohannesKepler, lansat cu succes către Staţia Spaţială Internaţională

“Europaa obţinut unnousucces", a declarat Jean-Yves Le Gall,directorul societăţii Arianespace, citat de AFP, după ce ATV 2 (AutomatedTransfer Vehicle) s-a separat de racheta Ariane, lansată pe 16 februarie, de lacentrul spaţial din Kourou, Guyana Franceză. ATV-ul Johannes Kepler se vaconecta la ISS pe 24 februarie.

Deacum autonom, vasul cargo, care şi-a desfăşurat deja panourile solare, se va conectala ISS la o altitudine de 350 de kilometri, urmând să aprovizioneze staţia cuoxigen, alimente, îmbrăcăminte, piese deschimb, carburant şi materialenecesare experimentelor ştiinţifice.

ATV-2,un vas spaţial masiv, fără echipaj uman, trebuie să aprovizioneze ISS, dar şisă corecteze orbita staţiei.

Vasul,dotat cu mijloace de navigare de înaltă precizie, trebuie să se deconecteze dela ISS trei luni şi jumătate maitârziu, după ce va fi încărcat cu deşeuride pe staţie. ATV-2 urmează să se dezintegreze în atmosferă, la fel capredecesorul său.

ATV-2,care poartă numele lui Johannes Kepler, astronomul care a formulat, în urmă cupatru secole, mai multe legi fundamentale privind mişcarea planetelor, vatransporta o încărcătură mai mare decât cea dusă pe ISS de predecesorul său.

Înafară de 100 de kilograme de oxigen şi 1,6 tone de provizii, haine şi altepachete destinate celor şase ocupanţi ai ISS, ATV-ul Johannes Kepler vatransporta carburant, dintre care 850 de kilograme pentru funcţionarea staţiei.Totodată, ATV-2 va aduce pe ISS materialele necesare experimentului ştiinţific"Geoflow" care permite reproducerea pe orbită a condiţiilor demişcare a fluidelor din interiorul Terrei.

ESAare programate cinci astfel de ATV-uri. Următoarele ATV-uri vor fi indispensabilepentru funcţionarea ISS după 2011, când NASA va retrage din circulaţie celetrei navete spaţiale ale sale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image