2018-12-14 07:28


Un matematician rus a rezovlat o problemă celebră în timp ce încerca să afle cum mergea Iisus pe apă

 |  20:02
Un matematician rus a rezovlat o problemă celebră în timp ce încerca să afle cum mergea Iisus pe apă

Matematicianul rusGrigori Perelman, care a rezolvat o celebră problemă de matematică cunoscutăsub denumirea Conjectura lui Poincaré, a povestit într-un interviu că a reuşitsă rezolve această problemă pe când încerca să înţeleagă cum a reuşit Iisus sămeargă pe apă.

"Nuexistă probleme pe care nu le putem rezolva, există doar probleme dificil derezolvat", a declarat Perelman într-un rar interviu acordat unei companiicinematografice, din care cotidianul Komsomolskaïa Pravda a publicat o serie defragmente.

Vorbind despreamintiri din timpul şcolii, solitarul savant, care a refuzat până de curând săcomunice cu presa, a spus că dorea să explice legenda lui Iisus.

"Vă aduceţiaminte de legenda biblică despre Iisus care mergea pe apă. Trebuia să calculez vitezacu care mergea pentru a nu cădea în apă", a explicat acesta.

Având în vedere că"legenda încă există, înseamnă că nu m-am înşelat", a continuatacesta.

"Un copil învaţălucruri încă de la naştere. Dacă braţele şi picioarele pot fi antrenate, de cenu am putea antrena şi creierul", a întrebat acesta.

acordat anul trecut de ClayMathematics Institute (CMI) pentru rezolvarea conjecturii lui Poincaré pentrucă ştie "cum să guvernezi Universul".

"Ştiu cum săguvernez Universul. De ce ar trebui să alerg după un milion", a spusacesta.

Matematicianul învârstă de 44 de ani, care locuieşte cu mama sa într-un cartier mărginaş dinSankt Petersburg, a fost desemnat în luna martie a anului trecut laureatul unuipremiu decernat de Clay Mathematics Institute (CMI) din SUA, după ce a publicatpe internet soluţia problemei de topologie formulate în 1904 de matematicianulfrancez Henri Poincaré.

După mai multesăptămâni de suspans, el a anunţat institutul că că nu acceptă recompensa de 1milion de dolari acordată odată cu acea distincţie din cauza unui"dezacord" cu comunitatea matematicienilor.

Pentru rezolvareaacestei probleme celebre, matematicianul rus a primit în 2006 medalia Fields,considerată "Nobelul în matematică". Perelman a refuzat şi aceastădistincţie, fiind prima persoană din lume care a făcut acest lucru.

Clay MathematicsInstitute, o instituţie americană dedicată promovării ştiinţelor matematice, aexpus în anul 2000 o listă cu "cele şapte probleme ale mileniului",promiţând o recompensă de 1 milion de dolari pentru rezolvarea fiecăreia dintreele.

Trei ani mai târziu,Grigori Perelman a anunţat, spre surpriza generală, că a descoperit soluţiapentru Conjectura lui Poincaré, declarând că a lucrat la ea, în secret, timp deşapte ani.

Ignorând completcanoanele presei ştiinţifice, Grigori Perelman a ales să îşi publicedemonstraţia pe internet. Soluţia lui a fost apoi îndelung verificată de cătrealţi matematicieni.

Conjectura luiPoincaré este un test care poate ajuta la determinarea formei universului.Potrivit acesteia, dacă într-un spaţiu închis tridimensional orice arc de cercînchis se poate micşora până la un punct, acest spaţiu este echivalent dinpunct de vedere topologic cu o sferă tridimensională.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-02-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...