2017-01-23 06:36


Un pui alb de pasăre Kiwi s-a născut în Noua Zeelandă

 |  17:00
Un pui alb de pasăre Kiwi s-a născut în Noua Zeelandă
Un pui alb de pasărekiwi, considerat o raritate, s-a născut înNouaZeelandă, încununândcel mai fertil sezon de la inaugurarea unui sanctuar pentru protejarea acesteispecii emblematice pentru emisfera sudică, au anunţat surse din ministerul mediuluineozeelandez.

Puiul,un mascul botezat Manukura, un nume de demnitar în limba maori, s-a născut pe1mai, în sanctuarul Pukaha din nordul capitalei Wellington.

"Dincâte ştim,acesta este primul pui alb născut în captivitate", adeclarat Bob Francis, directorul sanctuarului Pukaha.

Păsărilekiwi au, de obicei, un penaj maroniu, însă puiul în cauză aparţine unui grupgenetic de indivizi care prezintă pete albe pe pene, deschizând posibilitateaca unul dintre urmaşii lor să se nască complet albi. Bob Francis a precizattotodată că Manukura nu este albinos.

Înacest an, 14 pui de kiwi s-au născut în rezervaţia Pukaha. În intervalul 2005-2010s-au născut, în medie, numai doi pui pe an.

Emblemăa Noii Zeelande, kiwi, o pasăre atipică, înzestrată cu un cioc lung şi care nupoate să zboare, este ameninţată cu dispariţia din cauza unor prădători precumcâini, pisici, şobolani şi nevăstuici. În prezent, în NouaZeelandă maitrăiesc doar 70.000 de exemplare de păsări kiwi şi mai multe subspecii suntameninţate cu dispariţia.

Însanctuarul Pukaha, înfiinţat în 2001, gardienii au instalat capcane pentru alimita numărul prădătorilor, iar fiecare ou de kiwi este pus la adăpost într-o"creşă" special amenajată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-04-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILE
31 Mai 2011

Chiar daca articolul e nesemnat, banuim ca l-a scris Ion Cristoiu.Din cite stiu eu fenomenul iesirii puilor din ou se numeste ecloziune, nu nastere. O zi buna !

Adauga un comentariu

Random image