2017-01-18 03:59

SPECIAL


Unul dintre sateliţii lui Jupiter are un ocean de magmă topită sub scoarţă

 |  17:05
Unul dintre sateliţii lui Jupiter are un ocean de magmă topită sub scoarţă
Io, unul dintresateliţii lui Jupiter, ceamaimare dintre planetele din sistemulnostru solar, are un ocean de magmă topită sau parţial topită sub scoarţă,potrivit unei noi analize a datelor transmise de sonda americană Galileo.

Analizeleoferăprimaconfirmare directă a existenţei unui strat de magmă, careexplică motivul pentru care Io este corpul cu cea mai puternică activitatevulcanică din sistemul nostru solar, au declarat autorii acestui studiupublicat în revista americană Science.

"Înţelegem,în sfârşit, de unde provine magma de pe Io şi avem o explicaţie pentru anumitefenomene ce păreau de neexplicat, pe care le-am remarcat graţie datelortransmise de Galileo", a explicat Krishan Khurana, de la UniversitateaCalifornia din Los Angeles (UCLA), principalul autor al studiului.

"Separe că Io emite în continuu un semnal, ca reacţie la câmpul magnetic al luiJupiter, ce corespunde comportamentului rocilor aflate în fuziune sau parţialtopite, ascunse sub suprafaţa acestui satelit", a adăugat acelaşicercetător.

Acestefenomene au fost constatate în datele despre câmpul magnetic transmise deinstrumentele de la bordul sondei Galileo, atunci când aceasta s-a apropiat deIo, în octombrie 1999 şi februarie 2000.

Io,satelitul celmaiapropiat de Jupiter, produce într-un an de circa100 de ori mai multă lavă decât toţi vulcanii de pe Terra.

Aceastăactivitate vulcanică intensă se explică prin prezenţa unui ocean de magmă pe Iola o adâncime de 30-50 de kilometri sub scoarţă.

Potrivitteoriilor actuale, Terra şi Luna ar fi putut avea şi ele oceane similare demagmă, în urmă cu miliarde de ani, în momentul formării lor", a declaratTorrence Johnson, un fost responsabil ştiinţific al proiectului Galileo, de lacentrul Jet Propulsion Laboratory pe care NASA îl deţine în oraşul californianPasadena, care nu a participat însă la acest studiu.

SondaGalileo a fost lansată în 1989 şi a intrat pe orbita planetei Jupiter în 1995.

Dupăce şi-a îndeplinit cu succes misiunile pentru care a fost construită, Galileo afost scoasă de experţi de pe orbită, pentru a se dezintegra în atmosferaplanetei Jupiter, la data de 21 septembrie 2003. Savanţii continuă să analizezeşi în zilele noastre datele extrem de numeroase expediate de sonda Galileoînainte de dezintegrarea acesteia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-11-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image