2019-02-23 05:16


UPDATE. Facultatea de Putrefacţie Veterinară. Animale nobile, condamnate la moarte

 |  19:42
UPDATE. Facultatea de Putrefacţie Veterinară. Animale nobile, condamnate la moarte
Vineri, 10 decembrie 2010, se vor aprinde lumânări în amintireacalului Senior şi a tuturor animalelor sacrificate în cadrul Facultăţii deMedicină Veterinară din Bucureşti. Toţi cei care au urmărit povestea lui Seniorîncă de la intrarea sa în FMV şi până lasacrificarea lui pentru a folosi ca material didactic, se vor strânge mâine înfaţa facultăţii, la intrarea dinspre Splaiul Independenţei pentru a aprinde olumânare pentru Senior. În plus faţă de comemorarea lui, este şi o formă deprotest împotriva condiţiilor ostile în care sunt găzduiţi caii FMV şitratamentele rele la care sunt supuşi.Ziarul „Puterea“continuă să arate neregulile din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară. Pebaza unor filmuleţe realizate de studenţii FMV se poate trage o singurăconcluzie: Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti este în contradicţiecu Legea pentru Protecţia Animalelor şi Declaraţia Universală a DrepturilorAnimalelor.

Legea nr. 205/2004privind protecţia animalelor reglementează măsurile necesare pentru asigurareacondiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără deţinător. Însensul acestei legi, deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura aplicareanormelor sanitare veterinare şi de zooigienă privind adăpostirea, hrănirea,îngrijirea, reproducţia şi exploatarea. Deţinătorii de animale au obligaţia dea asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstăşi categorie de producţie, urmatoarele: un adăpost corespunzător, hrană şi apăsuficiente, posibilitatea de mişcare suficientă, îngrijire şi atenţie. În plus,tot în această lege, deţinătorilor de animale le este interzis să aplice animalelortratamente rele, precum lovirea, schingiuirea şi alte asemenea cruzimi.

Pe baza acestui text,se pot analiza condiţiile în care sunt găzduite animalele facultăţii până ajungmaterial didactic în faţa studenţilor. Caii provin deobicei de la Jandarmerie sau de la Pompieri, sau sunt abandonate. Aceştia suntfolosiţi pentru disecţie în cadrul orelor de anatomie. Procedura de sacrificarea cailor în cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară este un fapt obişnuit.Unii studenţi ne-au povestit că animalele sunt omorâte prin tăierea veneijugulare, iar alţii spun că totuşi sunt tranchilizate înainte. Din momentul în care sunt aduşi în facultate şi până în momentul în caresunt sacrificaţi în numele ştiinţei poate trece o perioadă de zile, săptămâni sau chiar luni. În toată această perioadă, animalele sunt ţinuteîn condiţii improprii: legate la punct fix sau în boxe mici, sunt scoase afarărar, fără aşternut, mizerie permanentă, precum şi hrană şi apă insuficiente.

În plus, potrivitDeclaraţiei Universale a Drepturilor Animalelor, animalul mort trebuie tratatcu decenţă. “Puterea” a intrat în posesia unor filmuleţe realizate de studenţiiFMV pe 21.11.2007. Capturile alăturate sunt extrase din acestea. Filmate înlaboratoarele Facultăţii de Medicină Veterinară, în sala insalubră, ilustreazăun cal aflat în plin proces de descompunere, lăsat lângă un calorifer, într-obaltă de sânge. Într-un alt laborator, leşul unui cal aflat în putrefacţie stăteape masa de disecţie.

Cu toate acestea,decanul FMV, Gabriel Predoi, spunea anul trecut că “apreciereainternaţională a facultăţii noastre este dată, pe de o parte, de gradul dereprezentare a studenţilor noştri în lumea europeană, transatlantică şi nunumai, iar pe de alta, de modul în care facultatea a reuşit - prin activitateadirectă a cadrelor didactice şi prin activitatea de cercetare - să se impună şisă fie recunoscută” şi că “Facultatea de MedicinăVeterinară Bucureşti este expresia învăţământului superior în conformitate cucerinţele europene”.

Pentru material didactic al FMV se varsă pursânge

Calul Perugia, o iapă pursânge englezesc,avea24 ani când a fost adusă la Facultatea de Medinică Veterinară. În anul2000 s-a“pensionat”de la Clubul Dinamo şi a ajuns la Jandarmerie. De acolo, fosta campioanăla sărituri pentru obstacole a fost adusă în luna octombrie 2006 şi menţinutăîn grajdul facultăţii până în ianuarie 2007. Situaţia şi prezenţa ei înfacultate erau incerte. Unii spuneau că a fost adusă pentru anatomie, alţii căa fost internată la chirurgie cu diagnosticul de limfangită cronică. A doua variantă a fost însă uitată, deoarecePerugia nu a fost controlată de nici un doctor din cadrul FMV. Pe lângăafecţiunea pe care o avea şi batrâneţea, au contribuit la deteriorarea stăriisale candiţiile din grajd, frigul şi hrana insuficientă şi slabă din punct de vederecalitativ. Astfel, a ajuns ca material didactic pentru studenţii din Facultateade Medicină Veterinară.

În grajdurile FMV.Trei dintr-o lovitură

Vizir, un murg superb, şi Ceacâru,un roib cu un ochi mai deschis la culoare, erau doi armăsari din varietatea Cal de Sport Românesc aduşi de la Jandarmerie pentru a folosi ca material didacticFacultăţii de Medicină Veterinară. Împreună cu ei a fost adusă şi o iapă,Biruinţa, tot pentru sacrificare la anatomie. Profesorii şi studenţii auobservat că aceasta are un caracter extrem de blând. Astfel, Biruinţa a fostoprită de profesorii de anatomie pentru orele de topografie pe animalul viu.Toţi cei trei cai au fost animale de valoare, folosiţi pentru reproducţie.Armăsarii Vizir şi Ceacâru erau necastraţi, dangalizaţi, iar iapa avea dangauade iapă-mamă varietatea CRS. La venirea în facultate se aflau într-o stare bunăde întreţinere. Nu după mult timp însă, Vizir a căzut din picioare din cauzastării de cahexie în care se afla şi a afecţiunilor podale de care suferea. Afost necesară sacrificarea lui pe loc.

Decanul FMV nu astat departe de scandaluri nici în trecut

Gabriel Predoi, decanulFacultăţii de Medicină Veterinară din Bucureşti, a mai fost implicat şi acumtrei ani într-un scandal. Într-o sesizare depusă de DirecţiaSanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), mai mulţimedici reclamau “grave nereguli şi abuzuri” în activitatea DSVSA, legate deincompatibilităţi pe funcţii şi conflicte de interese.

Principalii vinovaţide această situaţie, în opinia protestatarilor, ar fi fost directorul instituţiei,profesor universitar Constantin Savu, şi câţiva membri din subordinea sa. Bunprieten cu Savu, Gabriel Predoi era în acelaşi timp funcţionar public, maiexact, director de instituţie şi titular al unei catedre la FMV. La vremearespectivă, aceste nereguli au făcut obiectul unei anchete a Corpului deControl din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, care a întocmitun raport şi l-a prezentat în plenul Camerei Deputaţilor. Constantin Savu a maifost acuzat că a făcut angajări la DSVSA pe criterii clientelare. Printre ceinominalizaţi se afla Ştefania Predoi, fiica decanului Gabriel Predoi. La nici olună de la angajarea fiicei la DSVSA, Constantin Savu a scos la concurs un postde funcţionar public. Potrivit unor medici din DSVSA, pentru acest post acandidat doar fiica lui Predoi, deşi nu îndeplinea condiţiile legale privindvechimea în muncă şi experienţă în


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-06

Mai multe imagini:
UPDATE. Facultatea de Putrefacţie Veterinară. Animale nobile, condamnate la moarte
zoom
UPDATE. Facultatea de Putrefacţie Veterinară. Animale nobile, condamnate la moarte
zoom
UPDATE. Facultatea de Putrefacţie Veterinară. Animale nobile, condamnate la moarte
zoom

UPDATE. Facultatea de Putrefacţie Veterinară. Animale nobile, condamnate la moarte
zoom
UPDATE. Facultatea de Putrefacţie Veterinară. Animale nobile, condamnate la moarte
zoom
UPDATE. Facultatea de Putrefacţie Veterinară. Animale nobile, condamnate la moarte
zoom

UPDATE. Facultatea de Putrefacţie Veterinară. Animale nobile, condamnate la moarte
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DRAGOMIR
08 Dec 2010

vad ca sunteti niste profesionisti in ziaristica si dezvaluiri socante. din 2007 sunt postate filmuletele pe youtube si dabea acum dupa 3 ani descoperiti si voi ca drepturile animalelor exista. vrea cineva sa preia conducerea la fmvb si a comandat un articol cu imagini socante, e un trucaj ordinar, se vede clar pixelul albastru, rusine Dinu Patriciu....
ION_201
08 Dec 2010

la fmvb se ucid animalele cu sanga rece.nu se tranchilizeaza nici un cal inainte de a fi injunghiat in jugulara.sunt studeti cei care fac asta.....pusi de cadrele didactice binenteles. si n o sa faca nimeni nimic,pt k "domnul" decan stie sa musamalizeze toate neregulile.
ADA22
08 Dec 2010

mai dar cand se vor termina oare toate nedreptatile astea facute animalelor.eu una sunt scarbita de atatia oameni care sunt doctori veterinari cu numele dar nu stiu ce reprezinta defapt acest lucru.as vrea sa li se inatmple si lor asa cv sa simpta frica si nu numai.
CUCU
09 Dec 2010

S-a adeverit ca sunteti foarte dezinformati din nou. Iapa Perugia a apartinut clubului Dinamo ( Bucur Bucuresti si acum Felix Topescu ) nicidecum clubului Steaua!!!!!!!!! Aveti mai multa grija la afirmatiile pe care le faceti in necunostiinta de cauza pentru ca aceste greseli va pot costa.
AZIZALINDA
09 Dec 2010

Perugia va ramane pentru totdeauna in inima mea ca o rana deschisa. Am petrecut ore multe alaturi de Perugia, Vizir si Biruinta si ma bucur ca intr-un noian de suferinta, noi, voluntarii de la grajduri, am adus mangaiere. Acum sunt medic veterinar si am ramas prietena pe viata cu oamenii care au luptat pentru viata celor care nu cuvanta. Voi sunteti adevaratii medici, pentru ca sunteti OAMENI! Sa nu uitati ce ati vazut la facultate si sa fiti altfel decat cei nepasatori! Fruntea sus!
SENIOR
09 Dec 2010

@dragomir: Dragul meu Dragomir, daca ar fi fost vorba intr-adevar de o vreo astfel de actiune "premeditata", de ce l-a sacrificat Domnul Decan pe Senior?? S-a plans pe la usa domniei sale vreo doua luni sa lase acest cal in viata.. Verifica te rog istoricul comentariilor despre Senior, pe site-ul unde am reusit sa facem public tot masacrul din FMV.. Sa vezi acolo de cand s-a depus cerere de adoptie, cea de revendicare, de cand povestim ca Senior urmeaza sa fie sacrificat..
SENIOR
09 Dec 2010

Imi pare rau Dragomir, dar daca Dinu Patriciu ar sustine aceasta cauza, Senior poate ca era acum in viata. Domnul Decan a picat doar in capcana propriei cruzimi!
SENIOR
09 Dec 2010

@CuCu: Si cat de mult conteaza de unde provenea Perugia?
ADA26_CAY
09 Dec 2010

@dragomir...nu stiu cine esti si nici nu vreau sa aflu...mai mult ca sigur unul din cei care il sustin pe domnul decan sau chear decanul in persoana. Eu sunt din Timisoara si nu am nici o treaba cu "preluarea conducerii" de la fmvb, dar ce se intampla acolo nu e normal. La fmv timis sunt 20 de cai in satre buna si nu sacrificam nici un animal. Facultatea nu inseamna abator. Si cazul Senior e inuman...a fost ambitia decanului sa il omoare si pentru asta promit ca va plati.
ADA26_CAY
09 Dec 2010

plus ca Senior a fost unul dintre campioni Romaniei si mai era si cel mai inalt cal declarat din tara, avea 1.87.
CUCU
09 Dec 2010

@Senior 1.conteaza de unde provenea calul pentru ca denigrezi un club. 2.Calul Senior nu a fost niciodata campion national. 3.Calul Senior nu a fost cel mai inalt cal din tara. 4.Calul Senior a stat in acelasi grajd cu caii Roxanei si nu a observat dragostea ei timp de 3 ani. In concluzie nu aveti ce face si sunteti penibile si puneti mana pe treba si lasati minciunile. GATA VA-TI AFIRMAT.
CUCU
09 Dec 2010

Senior 1.conteaza de unde provenea calul pentru ca denigrezi un club. 2.Calul Senior nu a fost niciodata campion national. 3.Calul Senior nu a fost cel mai inalt cal din tara. 4.Calul Senior a stat in acelasi grajd cu caii Roxanei si nu a observat dragostea ei timp de 3 ani. In concluzie nu aveti ce face si sunteti penibile si puneti mana pe treba si lasati minciunile. GATA V-ATI AFIRMAT!
NITHARD
09 Dec 2010

denigrezi clubul?> :)) haha esti amuzant ..cati cai au plecat de la Steaua...cati cai au fost trimisi la abatoare ? cati cai bolnavi tinea steaua mai in spate asa cand erau bolnavi si se pregateau sa i tina ...mai conteaza o iapa in plus sau in minus ? Calul Senior a fost mult timp cel mai inalt ..pana a venit Vasilis cu surul ala . A fost un cal cu rezultate bune ..daca nu a fost camipn national asta inseamna ca da trebuia omorat si tinut in conditile alea la fmv ?
ROXANA
09 Dec 2010

@Cucu Da, Senior a stat langa caii mei din septembrie 2008 pana in februarie 2010 (e cam 1 an si 5 luni, in nici un caz 3). Senior a primit de fiecare data din morcovii si zaharul pe care il dadeam cailor mei. Mai mult de atat nu am putut face pentru el in acea perioada, eram prea ocupata sa-mi tratez propriul cal imbolnavit cronic ca urmare a conditiilor din acel grajd si pentru care am platit aproape dublu decat plateam inainte. Ce ironie, nu?
NITHARD
09 Dec 2010

Daca esti Cucu ..imi pare rau ca ai inteles gresit articolul asta ...ziaristii mai fac si ei erori ..pt ca scriu din declaratile altora nu au stat in lumea cailor ani de zile ca sa stie cine si unde a fost ...Nu au atacat clubul Steaua ..avand in vedere ca se poate ataca din punctul asta de vedere ..dar nu asta e treaba ei acum ...ci de al ataca pe decan
ROXANA
09 Dec 2010

@ Cucu Iti mai aduci aminte de Semet? De Sorg, Robot, Soimu, Semnal, Karino, Beduin, Begu, Las Vegas... Tu ar trebui sa stii mai multi decat mine, ca esti vechi de tot in curtea aia...
ADA26_CAY
10 Dec 2010

@cucu..nu stiu daca ne cunoastem si asta e mai putin important, dar Roxana a luptat din toata inima si pe toate caile pt Senior. Si imi cer scuze daca am ramas in urma cu stirile, dar cand l-au adus pe Senior de la Calipso era cel mai inalt cel din Romania. Idee principala e ca nu mai trebe sa se intample la fmvb ce se intampla, indiferent ce cal e pus pe lista de taiat. Nu se poate sa faci abator dintr-o facultate.
ADA26_CAY
10 Dec 2010

@Cucu Imi cer scuze daca t-a deranjat ne intelegerea cu iapa Perugia. Nu trebe noi sa ne jignim sau sa demigram nici un club. Trebe sa ne unim ca nebunia ce se intampla in fmvb sa se termine...iubim cai toti si asta ar trebui sa ne ajute sa vorbim aceeas limba, cand e vorba sa ne aparam dragoste...sper sa fiti deacord cu mine.
CUCU
10 Dec 2010

Ada.ai dreptate!Trebuie sa facem ceva pentru cai. Roxana ce treaba au caii pe care i-ai amintit? Stii cati cai de sport pleaca la abator in Germania?Si nu la 24,26,28 de ani? Roxana apucate de calarie ca si asta este un chin sa te suporte un cal pe el! Hai sa nu mai calarim ! P.S sunt plecat in week din tara asa ca poti sa exagerezi cat vrei si stiun ca tu esti si id Senior
NITHARD
10 Dec 2010

Pleaca foarte multi cai spre abator . Si maia ales cati pleaca de prin Anglia , cai de 4-5 ani. Dar aici era problema ca totusi Senior a avut cerere de adoptie ..au vrut sa dea si bani pe el ..au vrut sa dea si cai la schimb ..si nimic. Sunt sigura ca si la cel mai scarbos abator daca te duci si dai bani pe el sau dai cal la schimb iti dau calul care il doresti . Dar aici a vrut Predoi sa fie mai cu motz
MAA
10 Dec 2010

Exact...plus Cucu, aici vorbim de o Facultate de Medicina Veterinara. si nu oricare, ci una care se vrea printre cele mai bune din Europa!! Nu se vorbeste despre un abator...desi, din cate observam, e normal sa se confunde :)) Aici au fosu urmatoarele probleme: 1. un cal cu proprietar a fost sacrificat din ambitie. 2. conditiile in care sunt tinute niste animale VII in cadrul FMV, care nu sunt in conformitate cu nicio lege pentru drepturile animalelor.
MAA
10 Dec 2010

3. modul in care sunt sacrificate aceste animale. Despre asta se vorbeste aici!
ADA26_CAY
10 Dec 2010

@Maa nici unde il tarile civilizate nu se taie animale pt material didactic. Este ilegal. Nu e vorba doar de Senior, e vorba te toate animalele de acolo care au data de programare la sacrificiu. Acest decan e egal cu un criminal in serie (omoara cate 1 cal in fiecare saptamana). E echivalent cu un decan de la facultatea de medicina umana care ar lua cate un boschetar in fiecare saptamana sa il omoare pt material didactic.
CALULOLT80
10 Dec 2010

Cine este oare de vina pentru tot ce se intampla la FMV? Noi cei din afara facultatii mai putin cunoastem. Noi stim ca acolo poti sa duci animalele sa fie tratate si vindecate. Imi pare rau pentru Senior, dar stiu sigur ca nu este de vina persoana care a trimis calul acolo. H.R. din cate stiu eu caii tai sunt cu probleme de cand erau la Corbeanca, nu s-au imbolnavit in grajdul de la Agrointernational. Si normal ca tratamentul unui cal costa mult asa ca nu te mai plange, ca nu te-a obligat nimeni
CALULOLT80
10 Dec 2010

Apropo...cum de s-a imbolnavit numai calul tau? De fapt se mai intampla, ca si la oameni. Nu se imbolnavesc toti odata. Ai platit aproape dublu? H.R. nu te-a obligat nimeni sa ti 3 cai. Fiecare trebuie sa se intinda cat ii este plapuma. Senior nu a dus niciodata lipsa de morcovi si zahar, a fost ingrijit si hranit ca toti ceilalti cai din grajd. Nu se ingrasa pt ca organismul lui nu mai asimila.
ROXANA
11 Dec 2010

@calulolt80 Calul meu era perfect sanatos cand a venit de la Piccadilly, pentru ca de acolo a venit. Calul meu nu a avut niciodata probleme la plamani. Au aparut dupa 6 luni de stat acolo. Si nu numai calul meu a avut problema asta, ci cel putin inca 2 cai.
ROXANA
11 Dec 2010

@calulolt80 Si inca ceva, cand am venit la dl Nicu in pensiune, am venit pe un pret, la un curs euro. Dupa cateva luni, omul a marit pretul in euro desi cursul crescuse foarte mult, cumulat totul a dus la o scumpire a serviciilor cu 30%. Crede-ma ca daca puteam sa plec in alta parte as fi plecat fara sa clipesc. Sau daca as fi putut sa-mi iau calul in buzunar sa-l duc acasa.
ROXANA
11 Dec 2010

Si inca ceva, in serviciile de 5* de la AgroInternational, caii au stat fara rumegus, pe ud, 2 saptamani, in perioada Craciunului si Revelionului anul trecut. Si tot banii aia i-am platit. Si asta e un singur exemplu... Poate ar fi fost bine sa stau sa consemnes fiecare abatere grava de la conditiile minime de bun simt au fost acolo la caii mei, cai pentru care se platea pensiune luna de luna.
ROXANA
11 Dec 2010

Ca sa nu mai zic ca au fost perioade lungi (saptamani, luni) in care caii nu au fost curatati, pentru ca nu erau suficienti ingrijitori. Si nu am 3 cai, am 2. Si o sa am 2 atat timp cat voi putea sa am grija de ei cum se cuvine. Si cand v-a trebui sa renunt la unul din motive financiare voi gasi o solutie astfel incat calul sa fie bine cu adevarat.
ROXANA
11 Dec 2010

Iar daca ti-ai asuma afirmatiile, nu te-ai ascunde dupa calulolt80. Chiar, a insemnat calul Olt ceva pentru tine? Ai facut ceva pentru el? Sau doar i-ai folosit numele ca sa-mi arati ca ma cunosti si ca stii ca l-am avut pe Olt?
ROXANA
11 Dec 2010

Sunt convinsa ca persona care a dat calul acolo, stia ce se intampla, pentru ca mai mult ca sigur l-a dat acolo la indemnul unui medic veterinar care a mai dat cai acolo si stia ce se intampla cu ei. Cum stiam eu, stia si acel medic veterinar.
CALULOLT80
12 Dec 2010

HR poti sa spui cat vrei ca nu e contul tau Senior Hope ca noi tot nu te credem. Oricum ne-am convins cu totii ce fel de om esti. Te-ai legat de un caz ca sa arati cat esti de grozava, dar pentru noi tot persoana non grata vei ramane. Si daca chiar nu iti dai seama sa sti ca toti oamenii din calarie iubesc caii altfel nu am fi avut aceasta pasiunea pt caii.
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...