2017-01-22 10:14

SPECIAL


UPDATE. MAE nu comentează cazul ambasadorului la Cairo, Gheorghe Dumitru, care le-a povestit americanilor ce a discutat Băsescu la o vizită oficială în Egipt

 |  20:00
UPDATE. MAE nu comentează cazul ambasadorului la Cairo, Gheorghe Dumitru, care le-a povestit americanilor ce a discutat Băsescu la o vizită oficială în Egipt

MinisterulAfacerilor Externe ne-a comunicat oficial că nu comentează informaţiile dintelegramele prezentate de WikiLeaks. Această precizare a fost făcută lasolicitarea noastră de a primi lămuriri referitoare la ambasadorul român laCairo, Gheorghe Dumitru. Acesta apare într-o telegramă în care diplomaţiiamericani de la Bucureşti informează că şeful misiunii noastre din Egipt le-apovestit despre vizita lui Traian Băsescu la Cairo, în perioada 21-22 februarie2007. Gheorghe Dumitru le-ar fi relatat diplomaţilor americani de la Bucureşti discuţiilepe care Traian Băsescu le-a avut în cadrul unor întâlniri private cu mediul deafaceri, cu preşedintele, premierul sau miniştrii Egiptului.

Ambasadorul român de la Cairo le-a relatat americanilor discuţiile private ale lui Băsescu avute cu oficiali egipteni

Într-o telegramă din 2007, clasificată “Confidenţial”şi intitulată “Preşedintele României oferă Egiptului expertiză în domeniulnuclear”, oficialii Ambasadei SUA informează ambasadorul român în Egipt, Gheorghe Dumitru, le-arelatat despre vizita preşedintelui Traian Băsescu în Egipt, efectuată înperioada 21-22 februarie 2007. Potrivit telegramei, Gheorghe Dumitru a povestitdespre discuţiile, în cadrul unor întâlniri private, dintre Traian Băsescu şioficialii egipteni – preşedinte, premier, miniştri.

Referitor la acest aspect, am solicitat Ministerului Afacerilor Externecâteva lămuriri, ţinând cont că ambasadorul român la Cairo a relatatoficialilor Ambasadei SUA la Bucureşti discuţii avute de preşedintele Românieicu oficiali egipteni, la Cairo, în cadrul unor întâlniri private (caracterulacestor întâlniri reiese chiar dintr-un comunicat oficial al AdministraţieiPrezidenţiale de la acea vreme). Ministerul Afacerilor Externe nu ne-a răspunssolicitării până la ora închiderii ediţiei.

Iată conţinutul telegramei:

Sumar:Preşedintele României Traian Băsescu a vizitat Egiptul în perioada 21-22 februarieşi a avut întâlniri private cu preşedintele Mubarak, premierul Nazif,secretarul general al Ligii Arabe Amre Moussa, miniştrii egipteni ai economiei,lideri ai comunităţii locale de business şi alţii. Băsescu ar fi oferitEgiptului acces pentru training la facilităţile nucleare din România şi vaaştepta un răspuns formal al GOE (Government of Egipt – Guvernul Egiptului,n.red.) la oferta pe care nu a făcut-o publică. Liderul român a ascultatpoziţiile egiptene la problemele regionale, căutând să pună bazele pentrulegături diplomatice şi economice strânse în Cairo şi în regiune. Resursele degaz şi energie sunt prioritare pe lista de posibile schimburi comerciale întrecele două ţări.

Contextul vizitei: În principal schimburi comerciale - Ambasadorul românGheorghe Dumitru a furnizat oficialilor ambasadei o informare generală avizitei făcute de preşedintele României Traian Băsescu în Egipt în perioada21-22 februarie. Preşedintele Mubarak l-a întâlnit pe Băsescu la venirea peaeroport, după care cei doi au avut o lungă discuţie privată. Dumitru a spus cănu a fost informat de preşedintele lui despre conţinutul întâlnirii. Dumitru aspus că preşedintele Băsescu a avut, de asemenea, o întâlnire privată cupremierul Nazif, întâlnire urmată de o sesiune de discuţii cu miniştri din zonaeconomică din guvernul egiptean. Comerţul bilateral cu Egipt, a spus el, «nuşi-a atins potenţialul». Comerţul bilateral a atins numai 370 de milioanedolari în 2005, cu toate că exporturile egiptene către România creşteau rapid.Bucureştiul este nemulţumit de structura comerţului, a spus el, cheresteauareprezentând o treime din exporturile româneşti către Egipt. Guvernul Românieiconsideră Egiptul drept o poartă către regiune şi ar lucra cu guvernul egipteanpentru a identifica un număr mic de «proiecte pilot» comerciale pentru a ducemai departe cooperarea bilaterală.

Românii oferă training în domeniul nuclear - Dumitru(Gheorghe Dumitru, ambasadorul român în Egipt – n.red.) a spus că în timpulîntâlnirii de 45 de minute a preşedintelui Băsescu cu Mubarak, Băsescu a oferitasistenţă românească pentru a avansa obiectivele Egiptului în domeniul energieinucleare. Potrivit lui Dumitru, Băsescu i-a spus lui Mubarak că România ar fidispusă să ofere pregătire oamenilor de ştiinţă egipteni în domeniul operăriicentralelor nucleare, la centrul naţional de pregătire de la Cernavodă, pelângă oferirea de burse pentru oamenii de ştiinţă egipteni la departamentul destudii nucleare al Universităţii din Bucureşti. Ambasadorul nu ştia sigur câţiegipteni ar putea fi incluşi în aceste programe, dar a notat că GuvernulRomâniei a decis să «nu-i preseze» pe egipteni pe tema trainingului îndomeniului nuclear. Bucureştiul va aştepta reacţia formală a Egiptului, dar nuintenţionează să facă publică oferta. (Nota ambasadei: Dumitru a prefaţatofertă de training într-o întâlnire din 24 ianuarie cu ambasadorul).

Proiecte în sectorulpetrolier - Ambasadorul Dumitru a descris,de asemenea, o întâlnire între Băsescu şi ministrul egiptean al petroluluiSameh Fahmy, în cadrul căreia ministrul, spunând că acţionează la ordinulpreşedintelui Mubarak, a exprimat dorinţa de a identifica un «proiect concret»în domeniul petrolier, pentru o viitoare colaborare. (Nota ambasadei: Fahmy adiscutat public proiecte potenţiale comune egipteano-româneşti pe parcursulultimilor câţiva ani, inclusiv stabilirea unei companii de tip joint-venturecare să producă echipamente de foraj). Dumitru a spus că România este dornicăsă dezvolte relaţii cu sectorul petrolier egiptean ca parte a unei strategiimai ample de a diversifica sursele energetice, dincolo de Gazprom. În timp ceRomânia ar dori să importe direct gaze naturale lichefiate din Egipt,restricţiile Turciei asupra tranzitului prin Bosfor fac imposibile astfel deacorduri. O alternativă luată în considerare este de a obţine gaze de laConducta Egipteano-Arabaă, a spus Dumitru. Dar a adăugat că, deşi porţiuneasiriană ar putea fi finalizatâ în 18 luni, conexiunea cu Turcia ar putea fiamânată pentru o perioadă semnificativă de timp”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image