2017-01-22 07:52

SPECIAL


Viciul beţiei are o explicaţie genetică

 |  17:04
Viciul beţiei are o explicaţie genetică
Obiceiul de a consumaalcool în cantităţi mari la o ocazie are o cauză genetică, confirmând ideea căalcoolismul este o boală în familie, potrivit unui studiu american citat dedailymail.co.uk.

Cercetătoriiamericani au arătat de cealcoolismul "se transmite" în familie,identificând o genă a beţiei. Înainte nu era clar dacă obiceiul de a beaîntâlnit la membrii aceleiaşi familii are o cauză de natură genetică sauculturală.

Însă,în urma efectuării unor teste, s-a arătat cădorinţa de a bea în exceseste legată de o genă care activează o proteină - TLR4 - într-o parte acreierului, numită complexul amigdalian(un grup de nuclee nervoase aflateîn interiorul lobilor temporali mediani).

Cercetătoriide la Universitatea Maryland din SUA au descoperit că şoarecii de laboratorcărora li se dădea să consume alcool au început să beamaipuţin dupămanipularea producerii de TLR4. Astfel, după ce oamenii de ştiinţă au stimulatartificial TLR4 şi alţi receptori din creier pentru a simula senzaţiile plăcuteobţinute prin consumul ocazional de alcool în exces, şoarecii nu au mai fostinteresaţi de alcool timp de două săptămâni.

Profesorulşi psihologul Harry June, de la Universitatea Maryland, a spus că proteina TLR4ar putea fi folosită pentru dezvoltarea unor medicamente pentru tratareaalcoolismului. Complexul amigdalian, cunoscut şi drept centrul fricii şi alplăcerii, amaifost legat de dependenţa de alcool.

"Terapiagenetică ar putea oferi alternative benefice la tratamentele psihosociale şifarmaceutice obişnuite, dar identificarea genelor-ţintă va fi oprovocare", a spus June.

Rezultateleacestui studiu au fost publicate în Proceedings of the National Academy ofSciences, iar cercetările continuă pentru a folosi TLR4 în combaterea beţiilorocazionale.

Beţiileocazionale practicate de tineri echivalează cu minimum opt unităţi de alcoolconsumate de un bărbat şi peste şase în cazul unei femei (o unitate de alcoolînseamnă 10 mililitri de alcool pur, o bere având trei unităţi, un pahar de vinde 175 ml - două, iar 25 de mililitri de tărie - o unitate).

Studiileau arătat că a bea mult într-un timp scurt estemaidăunător pentrusănătate decât a bea puţin şi des, din cauză că în primul caz ficatul estesolicitat mai mult.

ÎnMarea Britanie, se estimează că 23% dintre bărbaţi şi 9% dintre femei se îmbatăocazional. În cazul celor cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, până la 36%dintre bărbaţi şi 27% dintre femei beau excesiv cel puţin o dată pe săptămână.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image