2017-01-17 03:01

SPECIAL


Viermii de mătase: şi harnici, şi darnici! VEZI GALERIA FOTO

 |  16:30
Viermii de mătase: şi harnici, şi darnici! VEZI GALERIA FOTO

În urmă cu 25 de ani, pe vremea lui Nicolae Ceauşescu,sericicultura era atât de dezvoltată, încât ţara noastră ajunsese să fie peprimele locuri în lume la producţia de profil. Azi, mai sunt vreo 10 specialişticare se luptă pentru supravieţuirea acestui domeniu, crescând viermi de mătase.Printre aceştia se numără şi Cristina Niculescu din localitatea vâlceană Stoeneşti,singura din zonă, de altfel.

Maramele sunt vopsite cu plante

Dacă te opreşti în capul satului şi întrebi de familia Niculescu, oamenii ştiusă te îndrume cu exactitate: „Aaa, ăia cu viermii de mătase şi costumepopulare? Daaa, îi cunosc! Păi, coteşte-o, p-ici, pe uliţa asta, dup-aia mergi înainteşi, pe stânga, lângă un dud mare, e casalor.” Ajungem uşor. Stăpâna casei ne întâmpină voioasă şi roşie-n obrajica ştergărelele populare şi ne pofteşte înăuntru. Ocolim un război de ţesutvechi la care o femeie „migăleşte” un minunat brâu românesc, sărim peste niştesurcele, ne ferim de câteva baloturi de ţesături. Toată lumea munceşte şi aeruldintre noi miroase puternic a pânză nouă şi a frunză. 10 războaie de ţesut, depe vremea bunicilor, fâşâie surd, de parcă-ar şopti un cântec demult uitat.Sunt manevrate de câteva femei zdravene, experimentate, prietene cu aţa şimigala. Mâinile se mişcă rapid, aruncând suveica încoace şi-ncolo, tălpilegoale apasă în sus şi-n jos pe nişte pedale ciudate din lemn. „Noi suntemsingurii care ne mai zbatem cu activitatea asta, mărturiseşte CristinaNiculescu. E greu. Dar nu ne lăsăm. Aici e singurul loc unde costumelepopulare, maramele, şalurile sunt naturale 100%. Sunt făcute, începând de lafirul de mătase ieşit din vierme şi până la cusătura finală, la broderie,exclusiv de noi, în atelier, adică întregul proces tehnoligic. Lucrăm cu toţii,toată familia. Facem 6-7 costume populare pe lună, ştergare, feţe de pernă,marame. Culorile sunt naturale. De pildă, marama asta. E vopsită cu frunze deceapă, vedeţi ce fină şi ce moale e? Astalaltă e cu frunze de nuc.”

Piesa de rezistenţă: costum de ginerică din borangic

În jurul nostru numai minunăţii, nu ştii care ţi-ar plăcea cel mai mult: şerveţeleverzi, roşii, albe şi albastre, cămăşi bărbăteşti, femeieşti, costume întregipentru copii, ii brodate, cusute sau simple, marame de borangic, fine caobrazul de fată mare, fuste, şaluri, brâie tricolore. Toate aceste comoripopulare neasemuite sunt prezente la târgurile şi manifestările tradiţionalecare se desfăşoară în ţară cu diferite ocazii.

Ne învârtim prin toată casa, înţesată de şerveţele populare româneşti, împrăştiatepeste tot. Arată ca nişte fluturi imenşi, tropicali, adormiţi. Gazda ne aratăpisele de rezistenţă: un costum de ginere şi de mireasă, făcute numai şi numaidin borangic provenit de la viermii lor din crescătorie. „Sunt unii tineri dela oraş, puţini e drept!, care iubesc atât de mult costumele populare, încâtvor ca la nunta lor să fie îmbrăcaţi de sus şi până jos aşa. Ginerele va purtao cămaşă lungă, subţire şi albă, până la genunchi, cusută cu fir alb de mătase.Pantalonii sunt la fel. Pânza nu ţinede cald, e pentru vară, răcoroasă. Mireasa are o ie frumoasă, fustă şi şorţ,toate albe. Vor arăta ca nişte îngeri îmbrăcaţi astfel!”

Paraşutele şi aţa chirurgicală sunt făcute din mătaseaviermelui

Lăsăm ţesăturileşi vizităm magazia cu viermi de mătase. Sute de larve cronţăne de zor frunză dedud. Unele şi-au făcut deja un cocon şi dorm. Mi-e greu să înţeleg, eu, om dela oraş, cum poate o mică vietate să scoată acel fir, apoi să moară,jertfindu-se fără să ştie. Cât e de migălos, apoi, procesul, să iei toate acelefire subţiri ca părul, să le prelucrezi, să le descurci, să le faci aţă, sulurişi, la urmă să ţeşi la război pânza. E o adevărată magie! Vorbim în şoaptă, fărăsă vrem, ca să nu deranjăm truda micuţilor. Aflu de la gazdă că firul de mătasenaturală are o conductibilitate termică scăzută, rezistenţă ridicată, fiind de12 ori mai rezistent decât cel artificial şi se încarcă cu electricitate mai puţin.Graţie acestor proprietăţi este folosit la confecţionarea paraşutelor, pentru căsunt uşoare, rezistente şi elastice, la sitele de morărit, în industriaelectronică precum şi la fabricarea aţei chirurgicale (setolina) având proprietatea de a se absorbi. Înindustrie, crisalidele (păpuşa, gogoaşa) se folosesc la producerea săpunurilorde lux şi a cosmeticelor, iar din cele vii se obţine o substanţă citostaticăutilizată în medicină. „Cleiul mătăsii” rezultat în urma filării gogoşilor, seutilizează la prepararea unor lipiciuri speciale şi a peliculeicinematografice. Tot din el se face o soluţie care protejează obiectele de artă şi picturile.

„Tineriinu vor să ducă tradiţia mai departe”

„Sericiculturae o ramură importantă a zootehniei, cu vechi tradiţii în ţara noastră, continuăCristina Niculescu. Românii au crescut viermi de mătase, îndeosebi pentru calităţiiledeosebite ale firului, care este considerat «fibra de lux» a industrieitextile. Înainte de revoluţie, sericicultura se făcea pe scară largă, în fermespecializate şi foarte bine organizate. Culegerea frunzelor de dud era un «sportnaţional», elevii mari sau mici erau scoşi de la cursuri şi puşi să se cocoaţeprin copaci. Nimeni nu avea voie să lipsească de la această activitate denumită,cu patos, şi «patriotică». Acum însă, afacerea asta e pe ducă. Tinerii pleacădin ţară, nu vor să ducă tradiţia mai departe, li se pare prea dificil. Rămânemnoi, ăştia mai în vârstă, să muncim. Cât mai putem. Şi, când nu vom mai fi nicinoi, cine ştie...?”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-04

Mai multe imagini:
Viermii de mătase: şi harnici, şi darnici! VEZI GALERIA FOTO
zoom
Viermii de mătase: şi harnici, şi darnici! VEZI GALERIA FOTO
zoom
Viermii de mătase: şi harnici, şi darnici! VEZI GALERIA FOTO
zoom

Viermii de mătase: şi harnici, şi darnici! VEZI GALERIA FOTO
zoom
Viermii de mătase: şi harnici, şi darnici! VEZI GALERIA FOTO
zoom
Viermii de mătase: şi harnici, şi darnici! VEZI GALERIA FOTO
zoom

Viermii de mătase: şi harnici, şi darnici! VEZI GALERIA FOTO
zoom
Viermii de mătase: şi harnici, şi darnici! VEZI GALERIA FOTO
zoom
Viermii de mătase: şi harnici, şi darnici! VEZI GALERIA FOTO
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GAVRILESCU CATALIN
02 Noi 2011

Va rog sa imi dati si mie niste date de contact al e familiei Niculescu. va multumesc!

Adauga un comentariu

Random image