2017-01-18 01:41

SPECIAL


WikiLeaks: Au unit România cu Moldova şi i-au dat nume de prinţesă rusoaică. Diplomaţii americani, ironizaţi de specialiştii români în politică externă

 |  19:38
WikiLeaks: Au unit România cu Moldova şi i-au dat nume de prinţesă rusoaică. Diplomaţii americani, ironizaţi de specialiştii români în politică externă
Americanii au luat în calcul ipoteza formării unui noustat – “Romanova”- prin unirea României cu Republica Moldova. Dezvăluirea apare într-otelegramă WikiLeaks transmisă de ambasada SUA la Kiev. “Sursele” diplomaţilor americani eraumai mulţi oficiali ucraineni. Specialiştii în politică externă contactaţi de“Puterea” afirmă că “Romanova” este o prostie şi că ambasada americană în Ucraina este prost documentatăîn acest caz. Adrian Cioroianu, Titus Corlăţean, Sever Voinescu confirmă căexistă temeri în Ucraina pe această temă, dar că, de aici şi până la creareaunui nou stat căruia deja i s-a dat şi un nume e cale lungă.

Adrian Cioroianu, Titus Corlăţean şi Sever Voinescu pun la îndoialăcapacităţile ambasadei SUA la Kiev de a analiza corect situaţia geopolitică dinaceastă zonă. Conform unei telegrame transmisă de diplomaţii americani în Ucraina,mai mulţi oficiali ucraineni se temeau că România şi Moldova s-ar putea uni formând un nou stat, numit “Romanova”. “Ucrainenii auconstatat că politicienii din Republica Moldova, promovând o politicăpro-europeană, susţineau tacit intrarea Moldovei în UE prin România, cuposibilitatea ca Moldova de la dreapta Nistrului să se unească, eventual, cuRomânia, iar stânga Nistrului (Transnistria) să revină la Ucraina. În loc săfie absorbită de România, Moldova de la dreapta Nistrului s-ar putea uni cuRomânia într-o structură supra-naţională, «Romanova»”,se arăta într-o telegramă a ambasadei SUA la Kiev, datând din 2007, intrată înposesia WikiLeaks şi citată de HotNews.ro.

Cioroianu:O copilărie dedimensiuni galactice”

Fostul ministru de externe Adrian Cioroianuspune pe faţă: analiza americanilor a fost prost întocmită. Vizibil amuzat,Cioroianu declară că este o copilărie conţinutul telegramei transmisă deamericani. “Hahahahaha! Mi se pare o copilărie de dimensiuni galactice. Concluziamea este că cel care a redactat-o era un începător în ale diplomaţiei. Există,într-adevăr, astfel de temeri ale unor ucraineni sau transnistreni, există şi temeri ale unoroficiali ruşi privind unirea României cu Moldova, dar de aici până la creareapropriu-zisă a uni stat, care să şi poarte un nume e cale foarte lungă”, adeclarat Cioroianu pentru “Puterea”. Fostul ministru de externe mai precizeazăşi că ucrainenii nu şi-au pus niciodată această problemă în discuţiile oficialecu partea română. “Am avut multe întâlniri cu oficiali ucraineni, m-am întâlnitcu doi miniştri şi am asistat şi la discuţia dintre preşedintele Băsescu şipreşedintele Iuşcenko şi pot să vă spun că niciodată ucrainenii nu au abordattema unirii României cu Moldova”,ne-a mai declarat Cioroianu.

Corlăţean:“Unirea, temă de campanii electorale”

Titus Corlăţean, senator PSD, membru al Comisiei de politică externă aSenatului recunoaşte şi el că există în Ucraina temeri privind unirea Românieicu Moldova, dar că ele apar în campaniile electorale şi că după ce acestea seîncheie, ele dispar. “Temaunirii României cu Moldovaa fost fierbinte, fiind abordată intens în campania prezidenţială din Ucraina, dupăcare încet, încet s-a stins”, a declarat Corlăţean pentru “Puterea”. Senatorula mai precizat că nu a auzit niciodată vorbindu-se despre “Romanova”. “Nu ştiu nimic de acestfapt (Romanova, n.r.), dar ştiu ceea ce ştim cu toţii de atâţia ani: ucraineniinu au reuşit să treacă peste această gândire cum că România ar reprezenta unpericol pentru ei, la fel cum nu au abandondat nici gândirea cu ameninţarearusească. Sperămnoi ca prin dialogul şi colaborarea pe care o vom avea în viitor cu ei, ucraineniisă îşi dea seama că temerile nu le sunt fundamentate”.

Sever Voinescu, deputat PDL, dar şi membru alComisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor mărturiseşte şi el că deconceptul “Romanova” a auzit în premieră din cablogramele WikiLeaks. “Am cititişi eu WikiLeaks-urile, nu ştiam până atunci de aşa ceva (ipotetica structurăstatală Romanova, n.r.), dar, în orice caz, e o prostie”.

Habarniştiidin Parlament

Parlamentarii din comisiile de politicăexternă a Senatului şi Camerei Deputaţilor habar nu au cum să comentezesubiectul, cu toate că funcţia le cere să fie specialişti în politică externă.Redăm mai jos răspunsurile “ciudate” ale câtorva dintre ei: “Eu nu am auzit deaşa ceva. Am făcut bine sau oi fi făcut rău?! Mai bine îi întrebaţi pe ucraineni”– este reacţia lui Ovidius Mărcuţianu, senator UNPR. “Eu nu am văzut nimic. Şifără să văd, nu pot că comentez. Sunt membru în comisia de politică externă,nu-mi permit să comentez aşa «la plesneală»”, ne-adeclarat Bogdan Niculescu Duvăz, deputat PSD. “Nu am auzit nimic degenul ăsta. Or fi având ucrainenii temeri că România s-ar uni cu Moldova, euştiu. În fiecare ţară sunt unii care au totfelul de temeri, alţii care n-au”, a fost răspunsul lui Raymond Luca, senatorPNL.

Romanova,nume rusesc

Romanova nu este un cuvânt de origineromânească, ci, din contră unul rusesc. Romanova este femininul de la Romanov,numele purtat de ultima dinastie de ţari ruşi. Probabil cea mai cunoscutăpurtătoare a numelui Romanova este Anastasia Romanova, fiica cea mai mică aultimului ţar rus, asasinată de bolşevici în 1918 împreună cu întreaga sa familie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ZIGZAG
29 Mar 2011

ilyeskova ..
LAURENTIU_GRG
30 Mar 2011

nu ma dau ca stiu bine is torie ,darparca decizia d e ucidere a familiei impe riale a rusiei parca a ve nit dinspre vestulromanie i(ungur)....or sti si ame ricanii ceva dar numele p oate fi interpretat si RO MANOVIA,dar pana la numel e adevarat e cale...:?))

Adauga un comentariu

Random image