2017-01-18 04:04

SPECIAL


Wikileaks: Danileţ a divulgat că a văzut dosare SIPA despre viaţa privată a magistraţilor şi avorturi

 |  10:20
Wikileaks: Danileţ a divulgat că a văzut dosare SIPA despre viaţa privată a magistraţilor şi avorturi

Magistratul CristiDanileţ le-ar fi spus consilierilor politici că SIPA era în esenţă serviciul deinformaţii al Ministerului Justiţiei şi că a văzut dosare cu detalii desprerelaţiile sexuale ilicite ale magistraţilor şi avorturi făcute de judecătoare,conform unei telegrame atribuită Wikileaks.

În se arată că Danileţ (care a făcut parte din echipaMonicăi Macovei) le-ar fi spus consilierilor politici că SIPA era în esenţăserviciul propriu de informaţii al Ministerului Justiţiei, pentru a spionavieţile private ale magistraţilor şi chiar a cetăţenilor de rând.

Danileţ ar fi divulgat că a văzut acele dosare care conţineau detaliidespre relaţiile sexuale ilicitate ale unor judecători şi procurori şi chiardosarele medicale potrivit cărora unele judecătoare ar fi făcut avorturi.

"Fondatorul SoJust Danileţ(care a făcut parte din echipalui Macovei) a spus consilierilor politici că SIPA era în esenţă serviciulpropriu de informaţii al Ministerului de Justiţie, care avea scopul de a spionavieţile private ale judecătorilor, procurorilor, oficialilor din instanţe şichiar a cetăţenilor de rând. El le-a văzut dosarele care conţineau detaliidespre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori, chiar dosaremedicale potrivit cărora unele judecătoare au făcut avorturi (...) Danileţ adivulgat că deşi dosarele de dinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul deJustiţie a păstrat dosarele din 2001-2005, în două încăperi mici accesibileMinistrului de Justitţe", se arată în telegrama cu subiectul "O furtunăperfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-planîn România", care ar fi fost trimisă în 2009la Washington de Ambasada SUA din România.

Telegrama conţine şi un fragment în care se face referire laatenţia presei privind propunerea ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu de areînvia Serviciul Intern de Protecţie şi Anti-corupţie (SIPA), desfiinţat defostul ministru Monica Macovei în 2005.

În document se precizează că vicepreşedintele CSM BogdanLicu le-a spus consilierilor politici că CSM i-a comunicat"categoric" ministrului Predoiu că reînvierea SIPA nu era o ideebună.

"Similar, vicepreşedinteleCSM Licu a spus consilierilor politici că CSM i-a spus categoric ministrului deJustiţie Predoiu că reînvierea SIPA era o idee proastă. Predoiu ceruse ulterioro întrevedere cu liderii CSM pentru maimulte discuţii suplimentare, dar CSM refuzase să participe. Şeful ANI Macovei aspus că problema SIPA a apărut pentru un momentşi în timpul Summit-ului Justiţiei convocat de Băsescu: Geoană ceruse caPredoiu să explice logica de a reînvia serviciul; Băsescu a intervenit şi aspus că «acest lucru nu este pe agenda noastră de azi» şi Geoană s-aretras", potrivit telegramei atribuită Wikileaks.

Telegrama se încheie cu un comentariu propriu al ambasadei.

"Echipa adunată de noi cu reformişti din sectoruljustiţie este marcată de neînţelegeri, mulţi pur şi simplu nu colaborează bine.Este revelator, de exemplu, faptul că Vicepreşedintele CSM Licu a cerut caîntâlnirea noastră să fie «off the record» şi să nu fie adusă la cunoştinţaPreşedintelui CSM. Licu a şi opinat că poate ar fi fost mai bine dacă CSM-ul arfi fost desfiinţat şi ca arhitectura din justiţie să fie redesenată de la zero.În orice caz, el a insistat că reformiştii încă reuşeau să câştige unele lupteşi că erau ultimul parapet între politicieni şi judecători. Licu a catalogatrefuzul CSM de a susţine încercările transparente ale Ministrului JustiţieiPredoiu de a-l trage pe linie moartă pe şeful DNA Morar ca fiind o altă victorierecentă (...). Judecătorii tineri inclusiv grupul SoJust au mulţumit ambasadeipentru susţinerea unor idei de-ale lor, cum ar fi propunerea lor de a publicatoate deciziile judiciare pe internet - o simplă, dar puternică modalitate de amări transparenţa ce a fost acum acceptată şi de seniorii din CSM(implementarea completă este promisă până la sfârşitul anului 2010). În ceea cepriveşte alte iniţiative ale ambasadei, lucrăm acum foarte aproape cuSocietatea Academică Română (un loc de refugiu pentru mulţi oficiali aiMinisterului de Justiţie din epoca Macovei) să organizăm o conferinţă undemagistraţi din România, Bulgaria şi Moldova pot să întâlnească omologi de-ailor din SUA, Marea Britanie, Olanda şi alte ţări pentru a compara date desprecele mai bune practici şi să discute posibile soluţii - logica fiind că putemmobiliza puterea 'soft' a discuţiilor de la egal la egal pentru a promovareforma într-o instituţie care într-un mod vigilent îşi păzeşteindependenţa".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639241-01-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
02 Apr 2011

DE ACORD CU REINFIINTAREA SIPA. DAR OAMENII SA FIE PROFESIONISTI CARE SA NU FI FACUT PARTE DIN VECHI LE STRUCURI.....DE ASEMEN I PROPUNEM REFORMA TUTURO R SERVICIILOR DE INFORMAT II PE ACELEASI CRITERII.

Adauga un comentariu

Random image