2017-01-20 01:40

SPECIAL


WikiLeaks - Directorul FBI, la întâlnirea cu Băsescu: Trimiterea după gratii a câtorva oficiali corupţi ar îmbunătăţi imaginea României

 |  21:22
WikiLeaks - Directorul FBI, la întâlnirea cu Băsescu: Trimiterea după gratii a câtorva oficiali corupţi ar îmbunătăţi imaginea României

ReprezentanţiiAmbasadei SUA relatează, într-o telegramă din 2006, vizita directorului FBIRobert Muller în România, notând că la întâlnirea cu acesta preşedintele TraianBăsescu ar fi spus că şi-ar dori să vadă o prezenţă FBI în România la fel derobustă ca cea a CIA., transmite Mediafax.

prezintă,atribuind WikiLeaks, o telegramă din 2006 clasificată "Secret", încare reprezentanţii Ambasadei SUA relatează vizita efectuată de directorul FBIRobert Muller în România.

Conform sursei citate,în cadrul vizitei din 2006 detaliată în telegramă se menţionează că directorulFBI Robert Muller s-a întâlnit cu preşedintele Băsescu, premierul Călin PopescuTăriceanu, procurorul general Laura Codruţa Kovesi, directorul SRI George Maiorşi directorul SIE de atunci Claudiu Săftoiu. În telegramă se menţionează căîntâlnirea directorului FBI cu preşedintele Băsescu a durat 30 de minute.

"Într-o întâlnirede 30 de minute cu preşedintele Băsescu, Muller şi-a exprimat recunoştinţapentru cooperarea excepţională în privinţa aplicării legii şi faptul că estepregătit pentru a aprofunda această relaţie pe mai departe. Băsescu a comentatcă şi el simte că relaţia poate fi extinsă şi a subliniat că ar dori să vadă oprezenţă a FBI în România la fel de robustă că cea a CIA. Muller a vorbit deimportanţa cooperării în plan bilateral care este cea mai bună metodă pentru adezvolta relaţiile în domeniul aplicării legii. Băsescu l-a asigurat pedirectorul FBI că nivelul de corupţie din cadrul poliţiei române a scăzut şi căpartea americanăpoate să aibă încredere în partea română. Directorul FBI a comentat că SUAconsideră că România a început combaterea corupţiei şi că trimiterea dupăgratii a câtorva oficiali corupţi ar îmbunătăţi imaginea României", serelatează în telegramă, potrivit Hotnews.ro.

De asemenea, conformsursei citate, în document se mai notează că preşedintele Băsescu a pledatpentru continuarea trainingurilor în domeniul aplicării legii:"Preşedintele Băsescu a făcut o pledoarie puternică pentru continuareatrainigurilor din domeniul aplicării legii şi pentru susţinerea îmbunătăţiriicapabilităţilor, mai ales în faţa ameninţărilor din Est, de exemplu, sprijinpentru procurorii şi judecătorii care luptă împotrivă spălării de bani.«Experienţă voastră este excepţional de bună şi vrem să transferaţi cât de multse poate», a spus preşedintele".

În paragraful altreilea al telegramei este relatată întâlnirea directorului FBI cu premierulTăriceanu. În telegramă se notează că premierul Tăriceanu a fost surprins săafle de la directorul FBI că 90% din fraudele informatice care afecteazăsite-ul e-Bay îşi au originea în România. "Surprinderea lui Tăriceanu afost evidentă când directorul a raportat că 90% din criminalitatea informaticăpe e-bay provine din România şi că Pay-Pal nu mai doreşte să facă afaceri cuRomânia", conform traducerii Hotnews.

În telegramă esterelatată şi întâlnirea dintre directorul FBI şi directorii SRI George Maior şiSIE Claudiu Săftoiu.

"Maior a indicat«interesul şi influenţa rusească asupra României aflate în creştere» drept unadin priorităţile securităţii interne ale României în viitorii ani, în specialîn domeniul energiei. O a treia prioritate a fost dezvoltarea de noi capacităţide a combate crima organizată notând că «factorul rusesc» este foarte prezentîn crima organizată din Romania",menţionează sursa citată că se arată în telegramă.

"Muller i-amulţumit lui Saftoiu pentru susţinerea din Irak şi Afganistan, dar a avertizatcă susţinerea SUA de către România nu va trece neobservată de grupări precum AlQaeda. El şi-a manifestat îngrijorarea că teroriştii vor cauta să intre înEuropa prin România. Săftoiu a promis că România va rămâne alături de SUA înIrak şi Afganistan şi a spus că România speră că, în schimb, SUA vor susţineRomânia în regiunea Mării Negre pentru a ajuta la stabilizarea regiunii.Saftoiu a menţionat şi greutăţile pe care le întâmpina România în crearea uneicomunităţi informaţionale", potrivit documentului citat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-11-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image