2017-01-22 16:18

SPECIAL


Wikileaks: „Lăsaţi-ne să spălăm bani (în România) şi nu vom ataca ţine româneşti”

 |  10:49
Wikileaks: „Lăsaţi-ne să spălăm bani (în România) şi nu vom ataca ţine româneşti”

Consilierul UE OnnoSimmons a atras atenţia că "unele surse ar fi spus că există o«înţelegere» între «anumite grupuri arabe» şi Guvernul României: «Lăsaţi-ne săspălăm bani (în România) şi nu vom ataca ţine româneşti»", potrivit uneitelegrame Wikileaks, citată de Hotnews.

Informaţia apareîntr-o relatare publicată de , care citeazăo telegramă Wikileaks transmisă de misiunea diplomatică de la Bucureşti.Conform sursei citate, telegramă este nedatată, dar din context rezultă cărelatează evenimente din 2006. Subiectul telegramei: "Grupul de Acţiune G8Antiterorism discută despre dialogul cu Islam, despre crimă organizată şisiguranţă frontierelor".În telegramă se vorbeşte despre o întâlnire "G8 Counter-Terrorism ActionGroup (CTAG) găzduită de Ambasada Rusiei", în care Consilierul UniuniiEuropene, Onno Simmons, a arătat că "Mafia joacă un rol dăunător şi secretîn România". "Remarcând absenţa relatărilor de către presă sau decătre poliţie a omorurilor între bande, el a sugerat că crima organizată dinRomânia «ar putea fi aşa de bine organizată încât nici nu e nevoie să seîmpuşte între ei». El a precizat că UE nu are informaţii specifice în acestmoment, manifestându-şi opinia că grupurile de crimă organizată din România«stau sub radar» şi lucrează ilegal şi în secret cu oficiali aiguvernului", se arată în telegramă, potrivit Hotnews.Telegrama continuă precizând că Simmons "a atras atenţia că unele surse arfi spus că există o «înţelegere» între «anumite grupuri arabe» şi guvernulRomâniei: «Lăsaţi-ne să spălam bani (în România) şi nu vom ataca ţinteromaneşti». Mai târziu în discuţie, acesta a precizat că «operaţiunile PKK suntfinanţate de către operaţiuni ilegale în România» (Comentariu (n.r. alambasadei SUA): În timpul discuţiei, Simmons a recunoscut că nu are probemateriale pentru ceea ce a susţinut, sugerând că «poate colegii noştri din SUAau mai multe informaţii». Simmons e cunoscut în rândurile diplomatice dinBucureşti ca fiind una dintre cele mai sceptice voci în ceea ce priveşteprogresul României către integrare europeană".Conform sursei citate, la finalul telegramei, în comentariul adjunctuluimisiunii diplomatice la Bucureşti, Mark Taplin a precizat că "Ambasada vacontinua eforturile sale de a se implica într-un dialog substanţial cucomunitatea moderată islamică din România" şi că "ofiţerii Ambasadeise întâlnesc regulat cu lideri musulmani; Muftiatul din România a fost de acordsă participe într-un program de Vizite Internaţionale".

Într-o altă telegramă,marcată Secret, trimisă la Washington, se vorbeşte despre implicarea SUA încomunitatea islamică moderată din România şi despre nemulţumirea AmbasadeiTurciei referitor la această problemă.

"AmbasadorulTurciei în România îi cere Muftiatului din România, Yusuf Muurat, să rezisteeforturilor Ambasadei americane de a se implica în comunitatea musulmană dinRomânia. (...) Muftiatul a spus oficialilor ambasadei în 21 martie că, dincauza opoziţiei ambasadorului Turciei Ahmet Rifat Okcun, Ambasada SUA nu artrebui să mai urmărească ideea de a asista la renovarea unui mausoleu islamicdeteriorat în apropiere de Constanţa. Muftiatul a propus anterior ca mausoleulsă fie reparat printr-un grant al Fondului Ambasadei pentru PrezervareCulturală", se arată în telegramă, potrivit Hotnews.Potrivit sursei citate, în finalul telegramei, într-un comentariu propriu alambasadei, marcat ca atare în document, se spune: "Nu avem nicio intenţiesă diminuăm eforturile noastre de a extinde contactul cu comunitatea crescândăde musulmani din România. (...) În acelaşi timp, influenţa Turcă asupracomunităţii locale de musulmani - care este concentrată în mare în Constanţa şi în zonaMării Negre - este reală. În timp ce facem eforturi să îmbunătăţim bazelemilitare din România din aceeaşi zonă pentru a fi folosite de militariamericani, plănuim să atingem unele dintre comunităţile despre care Okcun (n.r.Ambasadorul Turciei) consideră cu sunt «ale lui» pentru a ne asigura că avem undialog pozitiv şi direct".

Hotnews susţine cădocumentul face parte din telegramele obţinute de Wikileaks, organizaţiacondusă de Julian Assange.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image