2018-12-12 10:16


Woody Allen, Martin Scorsese şi Al Pacino îl omagiază pe Sidney Lumet

 |  15:36
Woody Allen, Martin Scorsese şi Al Pacino îl omagiază pe Sidney Lumet

Vedete de la Hollywoodprecum Woody Allen, Martin Scorsese şi Al Pacino i-au adus un ultim omagiuregizorului Sidney Lumet, în urma decesului acestuia, survenit sâmbătădimineaţă la vârsta de 86 de ani, relatează bbc.co.uk.

WoodyAllen, cunoscut de asemenea ca un regizor al New York-ului, a spus că Lumet afost "cu siguranţă chintesenţa cineastului new yorkez" . "Sunt mereu uimit de cât de multe dintre numeroasele salefilme au fost minunate şi de cât de mulţi actori şi actriţe au făcut cele maibune roluri în regia sa", a declarat Woody Allen.

"Cunoscându-l pe Sidney, (ştiu că - n.r.)va avea mort fiind mai multă energie decât cei mai mulţi oameni în viaţă",a mai spus cineastul.

La rândul său, MartinScorsese a apreciat că moartea lui Lumet marchează "sfârşitul uneiere".

Lumet a fost "uncineast al New York-ului în sufletul său, iar viziunea noastră asupra oraşuluia fost lărgită şi aprofundată prin filme clasice ca «Serpico», «După-amiază decâine» şi, mai presus de toate, remarcabilul «Prince of the City»", a spusScorsese.

Al Pacino, care ajucat în "Serpico" şi "După-amiază de câine", a spus că estegreu de imaginat că nu vor mai exista filme semnate de Lumet , adăugând căacesta este un motiv în plus pentru a avea grijă de peliculele pe care le-alăsat în urmă.

De asemenea, actorulPhillip Seymour Hoffman, care a jucat în ultimul film al regretatului cineast -"Înainte să afle diavolul că ai murit", i-a adus acestuia un omagiu,descriindu-l ca pe "un adevărat maestru care adora să regizeze şi sălucreze cu actorii ca nimeni altul".

Muzicianul QuincyJones, care semnează coloana sonorăa unora dintre filmele lui Lumet, s-a declarat "devastat" să afle demoartea cineastului.

"Sidney a fost un regizor vizionar, ale căruifilme au lăsat o amprentă de neşters pe cultura noastră populară princomentariul provocator pe care l-au făcut asupra societăţii", a spusacesta. "Viitoarele generaţii de cineaşti vor privi înspre filmele lui Sidney pentru orientareşi inspiraţie, dar nu va exista niciunul care să-i semene", a completatJones.

Dincolo de lumeafilmului, dispariţia lui Sidney Lumet l-a afectat şi pe primarul New York-ului,oraşul care i-a inspirat cineastului atâta afecţiune, încât de multe ori înfilmele sale reprezenta un personaj în sine. Primarul Michael Bloomberg l-anumit pe Lumet "unul dintre marii cronicari ai oraşului".

Lumet a spus la unmoment dat despre dragoastea lui pentru New Yorkcă "nu e ceva anti-LA (Los Angeles n.r.)". "Pur şi simplu nu-mi placeun oraş de companii", a precizat cineastul.

Lumet nu a primit de-alungul carierei sale, niciun Oscar, însă în 2005 a fost recompendat de Academiaamericană cu unastfel de trofeu onorific pentru "activitatea sa strălucită pentruscenarişti, actori şi arta cinematografică". Pe de altă parte, cele peste40 de pelicule pe care le-a regizat s-au bucurat de circa 50 de nominalizări lapremiile Academiei americane.

Născut la Philadelphia pe 25 iunie 1924, Lumet a crescut la New York, unde a debutatîn teatru şi a regizat emisiuni TV live, înainte să înceapă să facă filme.

Lungmetrajul său dedebut a fost drama "12 oameni furioşi/ 12 Angry Men" din 1957, ceprezintă deliberarea juraţilor într-un proces de crimă şi în care joacă HenryFonda.

În anii '70 a lucratcu Al Pacino la realizarea unor pelicule ce abordau realitatea newyorkeză -drama poliţistă "Serpico" şi pelicula despre jaful unei bănci"După-amiază de câine/ Dog Day Afternoon".

Satira sa asupraindustriei televiziunii "Reţeaua/ Network" din 1976 s-a doveditprofetică în multe feluri.

Ultimul său film afost "Înainte să afle diavolul că ai murit/ Before the Devil Knows You'reDead" (2007), un thriller în care un jaf ratat se îmbină cu o dramă defamilie.

Lumet a mai lucrat şicu alţi actori celebri de la Hollywood, precum Katharine Hepburn, IngridBergman, Sean Connery, Robert Duvall şi Faye Dunaway.

Regizorul a fostcăsătorit de trei ori - cu Rita Gam, Gloria Vanderbilt şi Gail Jones - înaintesă se însoare cu actuala sa văduvă, Mary Gimbel, în 1980. Pe lângă soţie, a mailăsat în urmă două fiice, Amy Lumet şi Jenny Lumet, o fiică vitregă - LeslieGimbel, pe fiul vitreg - Bailey Gimble, precum şi nouă nepoţi şi un strănepot.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-07-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...