2017-01-17 17:08

SPECIAL


Zăpada murdară produce afecţiuni

 |  15:35

Zăpada nu este într-atât de imaculată precum o cântă poeţii. Specialiştii au pus în evidenţă faptul că 99,9% din fulgii de nea se formează în jurul câte unei particule de praf. Asta face ca după încălzirea atmosferei din ultima perioadă străzile Capitalei să fie asediate de adevăraţi munţi de noroi.

Nu lăsaţi copiii să mănânce zăpadă!

Aceasta nu ar fi ceva ieşit din comun, dacă în zăpada pe cale de topire nu ar exista compuşi chimici extrem de otrăvitori cum ar fi: cadmiu, nitraţi, plumb şi chiar pesticide sau DDT.

Atenţie, aşadar, la copii! Nu-i lăsaţi să mănânce zăpadă, chiar dacă ea pare curată. Încă din anul 2010, prof. Gheorghe Mencinicopschi a tras un semnal de alarmă privind faptul că România se află pe unul dintre primele locuri din Uniunea Eurpeană la contaminarea cu pulberi. Agenţii poluanţi prezenţi în zăpadă intră în sol, iar o parte din ei se usucă şi sunt ridicaţi în aer de roţile autovehiculelor. Din acest punct de vedere, putem spune că pentru locuitorii marilor oraşe, în special cei ai Capitalei, primăvara aduce mai multă poluare decât celelalte anotimpuri. Oamenii sunt puşi în situaţia de a inhala un veritabil cocteil de substanţe ucigătoare. Acelaşi lucru se întâmplă deopotrivă şi cu pânza freatică. De la an la an, situaţia este tot mai îngrijorătoare, iar problema a intrat în vizorul specialiştilor care caută soluţii pentru evitarea ei.

Boli cauzate de zăpadă

Pe de altă parte, ingerarea zăpezii, în special de către cei mici, din joacă, poate cauza boli digestive  şi chiar neuropsihice. De departe, cea mai gravă boală pricinuită de zăpadă, întâlnită numai în societăţile de eschimoşi este Pibloktoq, denumită şi „isteria arctică”. Principalele ei simptome sunt: depresia sau comportamentul necontrolat, ecolalia (repetarea la nesfârşit a ultimelor cuvinte auzite), coprofagia (consumarea materiilor fecale) şi o rezistenţă neobişnuită la temperaturile scăzute, ceea ce determină bolnavul să alerge dezbrăcat în zăpadă. Poluarea tot mai crescută din ultimele decenii face ca în anumite zone de pe cuprinsul planetei zăpada să capete culori stranii. Au existat cazuri în care aceasta prinde culoarea galbenă, roşie sau chiar neagră, în special cea din vecinătatea vulcanilor. Cel mai interesant este atunci când ninsoarea are culoarea roz. Responsabilă pentru această modificare este Chlamydomonas Nivalis, o algă unicelulară care poate supravieţui la temperaturi extrem de scăzute şi conţine, în loc de clorofilă, un pigment cărămiziu ce îi dă culoarea roşie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-09-06

TAGURI: zapada murdara, afectiuniComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image