2018-12-12 10:33


Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian

 |  10:10
Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian

Marcată, anual, la 29 noiembrie, Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 1977, în baza rezoluției 32/40 B din 2 decembrie, scrie Agerpres.

Alegerea datei de 29 noiembrie a fost determinată de semnificația sa pentru poporul palestinian, se precizează pe site-ul ONU. În această zi a anului 1947, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat rezoluția 181 referitoare la împărțirea Palestinei. Rezoluția stabilea divizarea teritoriului palestinian și crearea a două state, unul evreu și celălalt arab, în timp ce orașul Ierusalim era pus sub administrația ONU, ca zonă cu un regim internațional special ("corpus separatum").

Problema palestiniană s-a aflat permanent în atenția ONU și a Consiliului de Securitate.

La 1 decembrie 2005, prin Rezoluția 60/37, Adunarea Generală a solicitat Comitetului pentru Exercitarea Drepturilor Inalienabile ale Poporului Palestinian și Diviziei pentru Drepturile Palestinienilor ca, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei internaționale a solidarității cu poporul palestinian, să continue organizarea anuală a unei expoziții pe tema drepturilor palestinienilor sau a unui eveniment cultural, în colaborare cu Misiunea permanentă ONU de observare a Palestinei. Totodată, Adunarea Generală a încurajat statele membre să continue să ofere un larg sprijin și să promoveze marcarea acestei zile.

Anul trecut, Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian a fost marcată în contextul celebrării anului 2014 ca Anul internațional al solidarității cu poporul palestinian, proclamat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția A/68/12 din 26 noiembrie 2013.

Această zi, consacrată poporului Palestinian, mai este cunoscută și sub numele de Ziua solidarității.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-29

TAGURI: ziua internationala, solidaritate, palestinian
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


IONUT
29 Noi 2015

Da. Cum sa nu. Ziua Filistenilor si teroristilor.
Random imageUltimele stiri


loading...