2018-06-25 02:02


Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian

 |  10:10
Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian

Marcată, anual, la 29 noiembrie, Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 1977, în baza rezoluției 32/40 B din 2 decembrie, scrie Agerpres.

Alegerea datei de 29 noiembrie a fost determinată de semnificația sa pentru poporul palestinian, se precizează pe site-ul ONU. În această zi a anului 1947, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat rezoluția 181 referitoare la împărțirea Palestinei. Rezoluția stabilea divizarea teritoriului palestinian și crearea a două state, unul evreu și celălalt arab, în timp ce orașul Ierusalim era pus sub administrația ONU, ca zonă cu un regim internațional special ("corpus separatum").

Problema palestiniană s-a aflat permanent în atenția ONU și a Consiliului de Securitate.

La 1 decembrie 2005, prin Rezoluția 60/37, Adunarea Generală a solicitat Comitetului pentru Exercitarea Drepturilor Inalienabile ale Poporului Palestinian și Diviziei pentru Drepturile Palestinienilor ca, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei internaționale a solidarității cu poporul palestinian, să continue organizarea anuală a unei expoziții pe tema drepturilor palestinienilor sau a unui eveniment cultural, în colaborare cu Misiunea permanentă ONU de observare a Palestinei. Totodată, Adunarea Generală a încurajat statele membre să continue să ofere un larg sprijin și să promoveze marcarea acestei zile.

Anul trecut, Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian a fost marcată în contextul celebrării anului 2014 ca Anul internațional al solidarității cu poporul palestinian, proclamat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția A/68/12 din 26 noiembrie 2013.

Această zi, consacrată poporului Palestinian, mai este cunoscută și sub numele de Ziua solidarității.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-29

TAGURI: ziua internationala, solidaritate, palestinian

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


IONUT
29 Noi 2015

Da. Cum sa nu. Ziua Filistenilor si teroristilor.
Random imageUltimele stiri

SUPERSTIȚII şi tradiţii de Sânziene Acum 9 ore | (0)
Sfaturi si curiozitati

Apa Nova