2018-12-12 14:26


UPDATE. Alegeri FIFA pe fondul unui imens scandal de corupţie. Un vicepreşedinte FIFA ameninţă cu demisia dacă Blatter va fi reales la conducerea forului

 |  09:58
UPDATE. Alegeri FIFA pe fondul unui imens scandal de corupţie. Un vicepreşedinte FIFA ameninţă cu demisia dacă Blatter va fi reales la conducerea forului

Federația Internațională de Fotbal (FIFA) își va alege, vineri, 29 mai, în cadrul Congresului de la Zurich, președintele pentru un mandat de patru ani, la scrutin urmând să participe reprezentanții celor 209 de membri ai forului mondial.

UPDATE, ora 12.54 Preşdintele FIFA, Joseph Blatter, a făcut apel la unitate, vineri, la deschiderea Congresului forului, în condiţiile în care este contestat din ce în ce mai mult, în urma scandalului de corupţie ce-i vizează pe mai mulţi oficiali ai organizaţiei.

"Ne-am reunit pentru a discuta problemele, dar nu le putem rezolva într-o zi. Avem însă puterea de a schimba imaginea FIFA. Este o putere pe care nu o putem cumpăra de la piaţă", a afirmat Joseph Blatter.

Imediat după discursul preşedintelui FIFA, doi manifestanţi pro-palestinieni au întrerupt Congresul, înainte de a fi evacuaţi de forţele de ordine.

Palestina a cerut suspendarea Israelului din organizaţie, pe motiv că fotbaliştii din teritoriile ocupate sunt împiedicaţi să participe la competiţii de militarii israelieni.

UPDATE, ora 12.02 Președintele Federației engleze de fotbal, Greg Dyke, a declarat, vineri, că țara sa va susține un posibil boicot al Cupei Mondiale din 2018, programată în Rusia, dacă Joseph Blatter va fi reales în funcția de președinte al FIFA.

Într-un interviu acordat BBC, înaintea alegerii noului președinte al FIFA, Greg Dyke a afirmat că Anglia nu va acționa de una singură, ci are în vedere un boicot comun al federațiilor naționale din Europa.

"Dacă toată UEFA va fi de acord și toate țările vor dori acest lucru, cred că așa este corect", a menţionat Greg Dyke.

Omologul său olandez, Michael van Praag, a afirmat însă că federația sa nu a discutat niciodată despre un posibil boicot.

FIFA a anunțat vineri că a amânat pentru sâmbătă dimineață conferința de presă prevăzută după Congres, unde va fi prezent președintele ales.

"Ținând cont de lungimea agendei acestei zile (vineri) și desfășurarea unui Comitet Executiv sâmbătă, conferința de presă post-Congres va avea loc sâmbătă, la 11,30 (12,30 ora României), la sediul FIFA și nu va avea loc, deci, o conferință de presă în această zi (vineri)", a precizat FIFA într-un comunicat de presă. 

Alegerile au loc pe fondul unui scandal de corupţie fără precedent, după ce şapte oficiali ai forului au fost reţinuţi într-o anchetă a FBI, începută încă din 2011.

Evenimentul are loc la Zurich şi, potrivit BBC News, "nu se ştie exact când va avea loc votul", însa este posibil ca acest lucru să se întâmple după-amiază.

UPDATE, ora 10.23 Președinții Federațiilor de fotbal din Statele Unite și Canada au anunțat, vineri, în mesaje postate pe conturile lor Twitter, că vor vota în favoarea prințului Ali bin Al Hussein, singurul contracandidat al lui Joseph Blatter la alegerile prezidenţiale FIFA.

"US Soccer va vota pentru prințul Ali bin Hussein. Este un vot pentru buna guvernanță a FIFA, pentru o promisiune pentru sportul nostru", a scris americanul Sunil Gulati în mesajul său.

Într-un interviu acordat site-ului cotidianului The New York Times, Sunil Gulati a explicat motivele opțiunii sale în favoarea prinţului Ali înaintea alegerii noului președinte al forului fotbalistic mondial.

"Noi apreciem mult lucrurile pe care le-a făcut și ceea ce reprezintă el", a afirmat Gulati, referindu-se la prințul Ali.

Conducătorul Federației americane a precizat că a luat decizia de a vota împotriva lui Joseph Blatter de câteva luni, iar ultimele evenimente, care mai întâi l-au "șocat și dezamăgit", înainte de a-l "înfuria", n-au făcut decât să-i sporească determinarea.

Omologul său de la Federația canadiană, Victor Montagliani, a declarat, la rândul său, că s-a luat decizia de a-l susţine pe prinţul Ali la alegerile de vineri.

"Consiliul nostru de administrație s-a reunit și a luat decizia de a-l susține pe prințul Ali bin Hussein, deoarece nu putem susține leadership-ul politic al FIFA. Dorim să fim în primul plan al reformelor din fotbalul mondial, pentru a ne asigura că ele vor fi făcute în mod transparent și rapid", a precizat Victor Montagliani.

Preşedintele UEFA, Michel Platini, a cerut, ca Joseph Blatter să demisioneze, după ce două proceduri judiciare au fost deschise de către justiția americană și cea elvețiană, pentru o presupusă corupție pe scară largă. 

Britanicul David Gill a anunțat că va demisiona din funcția de vicepreședinte al FIFA, în semn de protest, în cazul în care Joseph Blatter va fi reales vineri în funcția de președinte.

David Gill a fost ales în urmă cu doar două luni, pentru un mandat de patru ani, însă a declarat că actualul scandal de corupție care a lovit FIFA face imposibilă continuarea activității sale sub conducerea lui Joseph Blatter.

"Am fost încântat când țările din cadrul UEFA m-au votat. Pe parcursul lunilor anterioare, m-au convins că putem efectua schimbarea din interior. Ce m-a făcut să mă răzgândesc? Evenimentele seismice de miercuri. Am recunoscut și am înțeles că a face parte din acest corp ar fi inutil și nu cred că ar fi bine pentru mine și, mai important, nu cred că ar fi bine pentru fotbal și pentru UEFA", a afirmat David Grill.

Oficialul britanic a mai spus că este încântat de faptul că majoritatea delegaților UEFA și-au exprimat sprijinul pentru rivalul lui Joseph Blatter la alegerile de vineri, prințul iordanian Ali bin Al Hussein.

"În Prințul Ali avem un candidat foarte credibil și foarte plauzibil, care poate duce FIFA mai departe. Și aș fi încântat să lucrez cu el. Să fiu vicepreședinte al FIFA ar fi o onoare, însă ar fi o nouă FIFA, nu cea pe care o avem acum", a susţinut David Gill.

Vicepreședintele FIFA este de părere că decizia lui Joseph Blatter de a nu demisiona după declanșarea actualului scandal de corupție reprezintă un "indicator al problemei". "Cred că este important de notat că miercuri nu a fost sfârșitul. Procurorul general al SUA a spus că acesta este începutul. De aceea ar fi fost adecvat și corect ca președintele Blatter să demisioneze. El nu este de acord. Și, desigur, acesta este prerogativa sa, însă eu trebuie să iau o decizie bazându-mă pe mine", a precizat David Gill.

De asemenea, secretarul general al UEFA, Gianni Infantino, a cerut, miercuri, amânarea alegerilor pentru conducerea FIFA, după ce şapte oficiali ai forului au fost reţinuţi de Ministerul elveţian de Justiţie într-o anchetă ce vizează fapte de corupţie.

"UEFA consideră că ar trebui amânat Congresul FIFA, iar alegerile pentru funcţia de preşedinte (n.r. - prevăzute vineri) să aibă loc peste şase luni", a afirmat Gianni Infantino. 

Data limită pentru depunerea candidaturilor a fost 29 ianuarie, iar în prezent au rămas în cursă Joseph Blatter, actualul președinte, 79 de ani, și prințul iordanian Ali Bin Al-Hussein.

Candidaturile depuse au fost supuse unui control al Comisiei de etică a FIFA, care le-a acordat un "vot de integritate". De asemenea, FIFA a creat un comitet independent, numit oficial "Ad Hoc Electoral Committee", care supervizează procedura.

Votul este secret, chiar dacă ar exista un singur candidat. Înaintea votului, fiecare candidat se poate adresa Congresului timp de 15 minute.

Pentru a fi ales din primul tur, un candidat trebuie să obțină două treimi din voturile exprimate. Dacă acest lucru nu se întâmplă, se organizează turul al doilea, când este necesară doar majoritatea simplă (50 la sută din voturi plus unu).

Dacă este un singur candidat este necesară tot majoritatea simplă.

Joseph Blatter, presedintele FIFA, a afirmat, după declanşarea scandalului de corupţie, că „sunt vremuri grele, fara precedent, pentru FIFA”.

„Evenimentele au aruncat o umbra asupra fotbalului. Actiunile unor persoane au aruncat rusine si umilinta asupra fotbalului si cer actiune si schimbare”, a afirmat Blatter.

Joseph Blatter, în funcție de 17 ani, se bucură de un sprijin puternic în Asia, America și Africa și este considerat favorit pentru câştigarea unui nou mandat de patru ani la conducerea forului. 

Președintele Federației nigeriene de Fotbal, Amaju Pinnick, a declarat pentru BBC că este 100% convins că Joseph Blatter va câştiga.

Prințul iordanian Ali Bin Al-Hussein, contracandidatul lui Joseph Blatter la preşedinţia FIFA, și-a axat campania pe ideea "restaurării credibilității FIFA", amintind în permanenţă de acuzațiile de corupție aduse actualului președinte.

Nominalizat de țări precum Anglia, SUA și țara natală, Iordania, prințul în vârstă de 39 de ani are sprijinul declarat al președintelui Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), Michel Platini, dar și al foștilor candidați, care s-au retras în favoarea lui, fostul internațional portughez Luis Figo și Michael van Praag, președintele federației olandeze. Totodată, Federația Română de Fotbal, care se declarase inițial susținătoare a lui van Praag, a anunțat că îl va spijini pe Ali Bin Al-Hussein.

Prințul Ali a fost din 1999 președinte al Federației Iordaniene de Fotbal, în 2000 a fost ales președinte al Asociației federațiilor din Asia de Vest, pe care a fondat-o, iar din 2011 este vicepreședinte al FIFA pentru Asia, funcție al cărei termen expiră chiar vineri.

Ca obiective principale, prinţul Ali vrea să impună sistemul de rotație pe confederații în privința acordării organizării Cupei Mondiale și nu este împotriva extinderii numărului de echipe la turneul final de la cele 32 de acum.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-06-02

TAGURI: alegeri, fifa, imens, scandal, coruptie, vicepresedinte, ameninta, demisie, blatter, reales, conducere, for
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...