2018-12-18 19:21


Alpiniștii români pleacă să cucerească vulcanul cel mai înalt din lume, Ojos del Salado

 |  17:14
Alpiniștii români pleacă să cucerească vulcanul cel mai înalt din lume, Ojos del Salado
Florentin Dincă

Veteranul Marius Gane va conduce expediția care va pleca duminică spre Chile, și care își propune să cucerească în luna decembrie cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 m), din deșerul Atacama. Echipa mai este completată de Valeriu Peneș, Cristian Falevici și Tudor Constantinescu.

Expediția românească va avea astfel ocazia să amplaseze în vârful din Anzii Cordilieri o sculptură metalică care reprezintă o acvilă de munte, aparținând sculptoriței Misha Diaconu. Acvila de munte este una dintre cele mai faimoase păsări răpitoare ce simbolizează curajul, dârzenia, puterea și victoria, fiind totodată un simbol național prezent pe stema României.

Vârful Ojos del Salado (Ochii de sare) face parte din celebrul circuit alpinistic "Voulcanic Seven Summits" — cei mai înalți munți vulcanici din fiecare continent — fiind totodată cel mai înalt vârf vulcanic din lume.

Alpiniștii români au ales pentru această expediție ruta prin Chile, gradul de dificultate fiind de nivel mediu, conform Agerpres. Ultima parte a traseului sporește gradul de dificultate și de risc al expediției, din cauza escaladării ce se face pe rocă friabilă acoperită de zăpadă și gheață, precum și traversării ghețarului situat la altitudinea de 6.300 m, cățărării la ieșirea din crater, dar și condițiilor meteo specifice, vara cu vreme însorită și uscată, cu vânt foarte puternic și continuu (100/150 km/h) și frig noaptea (-30/-35 grade Celsius), care se pot schimba foarte repede.

"Este o expediție și cu o misiune pentru România. Ne-am propus să dăm muntelui un simbol al culturii noastre, în care se regăsesc curajul și aspirația către înălțimi, și în felul acesta semnalăm prezența românească acolo într-un mod reprezentativ", a declarat Marius Gane, conducătorul expediției și unul dintre participanții primei expediții românești care a cucerit în 2003 vârful Everest (8.848 m).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-27

TAGURI: alpinisti, romania, vulcan, ojos del salado
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...