2017-01-23 14:52


Arbitri străini? Doar un vis!

 |  21:00
Arbitri străini? Doar un vis!

Arbitrii din Liga 1 viciază în ultimul timp partide pe bandă rulantă. Doar în etapa care abia s-a încheiat au fost iar două erori grave de arbitraj. La Steaua - FC Braşov, asistentul Nica a semnalizat aiurea penalty pentru gazde, moment decisiv în economia rezultatului final, în timp ce Radu Petrescu s-a făcut de râs la Voinţa Sibiu - CFR Cluj, atunci când a anulat un gol perfect valabil al gazdelor, la o simulare penibilă a portarului Beto.

Doi dintre finanţatorii echipelor din primul eşalon, Gigi Becali şi Adrian Porumboiu, nu mai suportă greşelile în lanţ ale arbitrilor români şi, încurajaţi de şeful LPF, Dumitru Dragomir, vor să aducă începând din retur, din nou brigăzi străine. Ceea ce nu ştiu aceştia, e că UEFA nu mai agreează astfel de practici, şi în acest sens a parafat o Convenţie cu CCA. Forul european sprijină material şi logistic arbitrajul românesc, însă recomandă să se respecte mai multe reguli, iar principala se referă la interzicerea arbitrilor străini. “Dacă noi vom încălca acea recomandare a UEFA, vom pierde banii pe care îi primim de acolo. Adică prima tranşă de 160.000 de euro, însă per total, suma este undeva la peste 1.000.000 de euro. În plus, nu vom mai avea tot sprijinul lor, vom ajunge ca San Marino şi încă o ţară mică, singurele care nu au semnat acea Convenţie. Viitorul arbitrajului îl reprezintă acea Convenţie. Credeţi că dacă vor veni străini va fi mai bine? O să vină, o să arbitreze, o să greşească şi ei, şi or să plece liniştiţi. Ce să facem cu un Balaj, Tudor, Haţegan sau chiar Deaconu, cărora nu ai ce să le reproşezi? Să îi trimitem la liga a doua?”, a spus pentru “Puterea”, Aron Huzu, vicepreşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, care a făcut şi câteva dezvăluiri şoc legat de munca depusă acum de conducerea arbitrajul românesc: “Nu sunt sigur că vom reuşi să schimbăm faţa arbitrajului românesc. Eu nu am luat un ban de la CCA. Eu mă duc pe cheltuiala mea la meciuri, benzină, nervi, tot. Dacă se va ajunge la arbitrii străini, eu unul voi pleca. Nu am ajuns să le car bagajele arbitrilor străini de la aeroport şi să îi cazez la hoteluri. Noi am venit să ajutăm, dar nu ştiu dacă se merită”.

Nu vine nimeni din urmă

Oficialul CCA recunoaşte că unii arbitri care greşesc nu au nici o scuză, însă le ia şi apărarea, după declaraţia lui Mitică Dragomir, care a lansat iniţiativa ca brigăzile de arbitri care greşesc, să nu îşi ia baremul la meciul respectiv. “Admit că unii arbitri greşesc şi nu le găsesc absolut nici o scuză. Mulţi dintre ei au ajuns prea repede sus, iar alţii încă mai conduc pentru o anumită culoare de echipament. Mulţi dintre patroni spun: «scapăde ei». Dar cu cine să îi înlocuiesc? Nici din liga a doua nu vine nimeni. Nu am pe cine săaduc în locul celor care greşesc. Nu contest că baremurile de arbitraj la Liga 1 sunt bune pentru situaţia financiară din România, însă nu trebuie omis că, din aceşti bani, ei trebuie să îşi plătească transport, cazare şi mâncare, şi cred că mai rămân cu 20 de milioane după un meci. Dar dacă ei greşesc, 4-5 etape nu mai primesc nici un ban, iar dacă repetă erorile, pot fi excluşi din Lotul A, iar în liga secundă baremurile sunt de doar 5 milioane de lei vechi”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-13

TAGURI: arbitri, visComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image