2018-12-15 13:31


Atacul clonelor la soclul lui Dobrin

 |  17:44
Atacul clonelor la soclul lui Dobrin

Marți, 17 noiembrie, FCSB a disputat un meci amical împotriva echipei locale SCM Pitești. A bătut chinuit cu 1-0, dar asta contează mai puțin. Circa 3.000 de spectatori au venit să o urmărească la lucru pe echipa care își arogă dreptul de continuatoare a celebrei Steaua București. Au fost 3.000 de piteșteni care au vibrat la fiecare atingere de balon a oaspeților, deși gazde erau unii îmbrăcați în tricouri violet.

 

Am văzut destule poze postate pe Facebook de la meci. Am descoperit în ele mulți copii care nu au nicio treabă cu fotbalul, poate doar conjunctural, dar pe care dacă îi întrebi cu ce echipă țin, îți răspund cu mândrie și emfază: cu Steaua! Am văzut pensionari care nu aveau ce face acasă, dar și foarte mulți tineri ahtiați după Steaua.

 

După joc, reprezentanții FCSB au discutat cu cei ai Primăriei Pitești posibilitatea ca pentru o perioadă, clubul bucureștean să se mute aici. Discuții aprinse au fost și la emisiunile tv, dar și pe internet. Faptul că FCSB s-ar muta temporar la Piteşti pentru a-şi disputa meciurile considerate "acasă" nu ar fi o tragedie. Indiferent de numele echipei, că o cheamă Dacia Mioveni, FC Internațional, Academica Clinceni sau FCSB, important e să arăți omenie şi să găzduieşti un club care trece prin probleme.

 

Grav este, însă, ceea ce a subliniat Rădoi, cel care se crede antrenor deși nu e: "Piteştiul este un oraş stelist". Într-un oraş care a cucerit de două ori titlul de campioană (1972 şi 1979) prin FC Argeș, care l-a dat pe cel mai mare fotbalist român, Nicolae Dobrin, care a găzduit echipe imense ale fotbalului mondial, precum Real Madrid, Valencia sau Nottingham Forrest, nu ai voie să fii altceva decât vultur! Să o ai în suflet decât pe FC Argeş!

 

E o ruşine ce se întâmplă cu tinerii din Piteşti. E absolut normal să mai ai şi o altă simpatie, poate pentru Steaua, poate pentru Dinamo sau Craiova, Rapid ori CFR Cluj, dar sufletul trebuie să fie violet.

 

Mă uit la copiii şi la tinerii din Piteşti, sunt înnebuniți după Steaua. Nu e problema mea că văd în față doar Steaua, eu văd o problemă de civilizație. Problema e la părinți. Eu ştiu că atunci când îți alegi un idol în viață, acela trebuie să însumeze o mulțime de calități cu care tu te identifici. La fel e şi la echipele de fotbal. Or, luând exemplul FCSB-ului, cu ce ai putea să te identifici în acest moment la acest club? Cu faptul că ești supervizat de UEFA pentru fapte de corupție în fotbal? Cu un manager aflat la pușcărie pentru infracțiuni economice, dar care oricum avea multe alte comportamente penale? Cu un patron infractor dovedit, care chiar și după ce a ieșit din închisoare forțează limitele legalității prin orice face (chiar și prin actele caritabile pe care știe să și le mediatizeze)? Cu un președinte executiv, care atunci când oferă declarații publice ceartă pe toată lumea de la înălțimea scaunului său, pe care a fost pus doar fiindcă a fost un mediocru arbitru corupt și coruptibil? Cu un lider de galerie care e condamnat definitiv pentru cămătărie și acte violente? Cu un jucător care este cercetat pentru sex cu minore? Cu niște jucători aroganți și care nu cunosc termenul de Fair-Play și respect pentru adversar (evident că nu toți, doar o parte dintre cei români)? Și să nu uităm de perioada te tristă amintire din punct de vedere moral, "perioada Prodan-Reghe"!

 

- FCSB este clubul care l-a renegat pe unul dintre eroii care au adus glorie: Lucian Bălan. La înmormântarea acestuia, nimeni, dar absolut nicio persoană de la club nu a fost la căpătâiul celui care a ridicat Cupa Campionilor Europeni deasupra capului!- FCSB este la ora actuală un club care nu mai este respectat nici măcar de susținătorii de ani și ani, cei ce formează galeriile, cei care și-au dat seama de mocirla morală în care a ajuns acest club de legendă al României.- FCSB este rejectat pe foarte multe stadioane din România, dovadă fiind imaginile de la meciurile susținute în Liga 1, doar Iași, Pitești, Constanța și încă 2-3 rămânând centre cu puternic suport din partea localnicilor.- FCSB este pe cale să își piardă în Justiție identitatea pe care și-o proclamă, cea de continuatoare a brandului Steaua, în favoarea Armatei, cea care a înființat și care a dus acest brand pe cele mai înalte culmi ale performanței.- FCSB este clubul asociat în prezent cu cele mai mari mârșăvii din perioada post-revoluționară: reînființarea Cooperativei, controlul arbitrilor prin șeful lor suprem, stelistul asumat Deaconu, acuzații de dopaj, nedovedite deocamdată doar fiindcă tot ce e vorba de Steaua, se mușamalizează rapid la Comisiile federale, dat fiind faptul că o persoană foarte influentă de acolo, avocat de profesie, este unul dintre cei mai mari steliști în viață.

 

Sigur că sunt și steliști mulți, a căror dragoste pentru culorile roș-albastre a început odată cu drumul european din 1985 încununat cu succes. Dar eu, pe acești oameni, îi văd oameni cerebrali, care iubesc o istorie, care sunt atașați de culori, nu însă și de realitățile actuale, pe care încearcă atât cât de mult pot să le minimizeze, în dauna atașamentului de care vorbeam. Nu la ei mă refer aici.

 

Și revin pe final la ceea ce mă doare. După ce piteștenii au respins clonele SCM și Academica credeam că s-au mai deșteptat. Slabe speranțe. O altă clonă pare că sapă la soclul marelui nostru Nicolae Dobrin! Și dacă ceva nu se petrece cât de repede, este posibil să mai citim despre FC Argeș și Dobrin doar prin cărțile lui Sevastian Tudor, iar la stadionul din Trivale statuia lui Dobrin să fie înlocuită de cea a lui Dică. "Tot cu Nicolae începe numele, nu mai contează"... ar spune peste câțiva ani niște puștani, steliști de mici.

 

Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-13

TAGURI: dobrin, fcsb, steaua, scm pitesti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...