2016-12-09 00:13

SPORT


Christian Gănescu, singurul promotor român din America de Nord. ''În România este o lipsă de înţelegere a boxului''

 |  19:03
Christian Gănescu, singurul promotor român din America de Nord. ''În România este o lipsă de înţelegere a boxului''

Gănescu a organizat mai multe gale în ţară în perioada 2005-2009, printre care şi cea în care Bute a boxat pentru prima şi ultima oară în România laprofesionişti. Acum doi ani a renunţat şi spune că e decis să nu se mai întoarcă.Într-un interviu acordat ziarului nostru, acesta a vorbit despre situaţia din boxul mondial, dar şi despre motivele care l-au făcut să evite ţara noastră în ceea ce priveşte boxul.

Cum vedeţi în acest moment boxul românesc? Care ar fi soluţia pentru redresare?

Pentru mine e greu de evaluat, nu m-a mai interesat deloc din 2009, când m-am retras. Oricum, la nivel de amatori nu am mai auzit nimic de ani buni cu excepţia fetelor. Cred că ar trebui să se realizeze multe, dar în primul rând gale. La nivel mondial, orice ţară îşi permite box profesionist, sunt organizate gale cu regularitate. România ar trebui să aibă cel puţin una pe lună.

De ce aţi renunţat în 2009?

Pe mine nimic nu mă mai poate face să revin. Am depus eforturi mari să particip la dezvoltarea boxului profesionist în România, dar am simţit că bat pasul pe loc. Am decis să renunţ. În România este o lipsă de înţelegere a acestui sport la toate nivelurile.

Care este şansa sportivilor de a face performanţă dacă nu au gale?

Fără activitate nu poţi scoate capul în lume. Trebuie să fii activ, însă acum e decizia celor care îi manageriază la ce nivel doresc asta. Sunt cei care boxează după serviciu şi se duc pe câteva sute de euro să îngroaşe palmaresul altora sau sunt cei care se dedică boxului şi ajung să fie bine cotaţi şi-şi lasă marca în acest sport.

Să înţeleg că totul depinde de impresarii pugiliştilor?

Norocul şi-l face fiecare cu mâna lui, în speţă cu mănuşile de box. Într-adevăr, oricât de talentat ai fi, dacă nu ai lângă tine oameni de box, ai şanse minime să atingi potenţialul maxim. Unii chiar şi-au depăşit limita, pentru că au avut „spate”.

A fostşi cazul lui Silvio Olteanu, care a pierdut titlul mondial din cauza judecătorilor...

Da, el a surprins şi chiar s-a descurcat foarte bine. Părerea mea e că a câştigat clar. Nu ştiu cine a judecat, dar dacă dai scorul în favorarea unuia ca Olteanu, necunoscut, tu ca judecător rişti să nu mai fi chemat să participi la gale în Japonia, probabil.

Adică jucătorii sunt chemaţi doar pentru a constata încă de la început victoria favoritului?

Cred că este o lege nescrisă. Organizatorii nu impun nimic, dar dacă nu le faci pe plac, atunci te pun pe lista neagră şi tu nu mai munceşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image