2018-12-18 18:01


Cutremur în atletism: 11 ani de dopaj

 |  19:16
Cutremur în atletism: 11 ani de dopaj

După scandalul de corupţie care a zguduit FIFA în 2015, a venit rândul atletismului. Nu mai puţin de 146 de medalii, dintre care 55 de aur, sunt sub suspiciunea că ar fi fost câştigate, între anii 2001 şi 2012, de sportivi dopaţi, majoritatea din Rusia şi Kenya.

Dezvăluirile au fost făcute duminică de televiziunea germană ARD şi cotidianul britanic „The Sunday Times“, după ce au studiat documente ale Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), care arătau rezultatele a 12.000 de teste de sânge pentru 5.000 de sportivi.

„Având în vedere natura acuzaţiilor, situaţia va fi anchetată de Comisia Independentă a WADA. Aceste acuzaţii necesită o analiză atentă pentru a se stabili dacă au existat încălcări ale Codului Antidoping şi dacă s-a întâmplat acest lucru cum trebuie să acţioneze WADA şi/sau alte foruri”, susţine preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), Craig Reedie, într-un comunicat de presă citat de Mediafax.

Potrivit, bbc.co.uk, nu mai puţin de 30 la sută din medaliile cucerite în probele de anduranţă de la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale în perioada 2001-2012 au fost cucerite de atleţi suspecţi de dopaj. Spre exemplu, sunt suspiciuni că la JO Londra 2012, zece medalii au fost câştigate de sportivi cu rezultate dubioase la testele antidoping. La unele probe, toţi cei trei atleţi de pe podium sunt suspecţi de dopaj.

Mesaj din România

Prezent la Piteşti, la Campionatele balcanice, preşedintele Asociaţiei Europene de Atletism, Sven Arne Hansen, a afirmat că va susţine orice demers care îi va demasca pe cei care au încălcat regulamentele sportive. „Acuzaţiile privind bănuielile de dopaj din atletismul de nivel înalt sunt un motiv de profundă îngrijorare şi încă o indicaţie a faptului că trebuie să facem mult pentru ca atletismul să fie liber de dopaj, corect şi curat”, a spus Hansen.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-02

TAGURI: atletism, dopaj
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...