2019-02-21 03:46


DNA s-a autosesizat în legătură cu posibilul caz de corupţie de la UEFA

 |  16:04
DNA s-a autosesizat  în legătură cu posibilul caz de corupţie de la UEFA

Procuroriianticorupţie s-au sesizat din oficiu şi fac “verificări” în legătură cu posibilefapte de corupţie în urma cărora “anumiţi membri ai Comitetului Executiv alUEFA” ar fi favorizat două ţări în detrimentul alteia în contextul acordăriidreptului de a organiza CE de fotbal din 2012. “Procurorii anticorupţie s-au sesizatdin oficiu şi efectuează verificări privind presupuse fapte de corupţie în urmacărora anumiţi membri ai Comitetului executiv al UEFA ar fi favorizat, laorganizarea Campionatului European de fotbal din anul 2012, două ţări îndetrimentul altei ţări”, se arată în comunicatul de vineri al DNA. Singurulreprezentant al României în Comitetul Executiv al UEFA este preşedinteleFederaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu.

Presupusul cazde corupţie privind atribuirea organizării Campionatului European de fotbalUcrainei şi Poloniei a apărut după ce Spyros Marangos, fost trezorier alFederaţiei Cipriote de Fotbal, a acuzat în presa internaţională că patru membriai Comitetului Exccutiv al UEFA ar fi fost mituiţi înaintea votului din aprilie2007. Marangos, care nu a precizat niciun nume, a susţinut, într-un interviupublicat joi de cotidianul italian Gazzetta dello Sport, că dintre cei optmembri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat în favoarea Ucrainei şiPoloniei, patru au fost mituiţi, el spunând că deţine probe clare în acestsens, în timp ce alţi trei au votat corect. Un al optulea membru este bănuit decorupţie, dar nu există probe în acest sens. Spyros Marangos a declarat că unmembru al Comitetului Executiv al UEFA a votat Polonia şi Ucraina în schimbul a3,15 milioane de euro, iar alţi trei au primit câte două milioane de europentru voturile lor.

Jurnaliştiiitalieni au întocmito hartă a distribuţiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv alUEFA la desemnarea organizatoarei Euro-2012. Conform acestei hărţi, Anglia,Franţa şi Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia să găzduiascăEuro-2012, iar România, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru şi Malta(trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina şi Polonia. Turcia şi Germania(cu roşu) au votat una pentru Italia şi cealaltă pentru Ucraina-Polonia, însănu este cunoscută distribuţia exactă a votului. Votul pentru desemnareaorganizatoarei Euro-2012 a fost secret.

“În seif am dovezi şi amtrei mărturii. A fost o mită de nouă milioane de euro, iar trei milioane erauîn interiorul unui ursuleţ de pluş. În Germania se vorbeşte şi despre a cinceapersoană, dar eu nu am dovezi”, a spus Marangos, pentru cotidianul italian.

Fostul oficialcipriot a precizat că este dispus să arate toate informaţiile pe care ledeţine, dar doar în Cipru şi numai în prezenţa unui avocat şi areprezentanţilor unei autorităţi publice cipriote. “Personal, nu îmi esteteamă. Vreau să merg până la capăt. Dar mi-e teamă pentru soţia mea, pentrucopii, prieteni, martori, avocaţi şi chiar pentru voi, jurnaliştii”, a adăugatMarangos.

Spyros Marangosa mai spus că a început să strângă informaţii privind voturile pentruatribuirea organizării Euro-2012 după ce a văzut că există "acţiunisuspecte", înainte de desemnarea organizatoarei. “Înainte de ziua votuluiam remarcat acţiuni suspecte. Ştiam că Surkis (n.r. - preşedintele federaţieiucrainene, Grigori Surkis) avea un obiectiv: să obţină organizarea Euro-2012 cuorice preţ. Şi am început să mă informez”, a explicat Marangos.

Mircea Sandu adat publicităţii, vineri, un comunicat, în care asigură opinia publică defaptul că persoana sa “nu a fost şi nu va fi niciodată asociată cu ceea ceînseamnă corupţie”. “Spyros Marangos nu pomeneşte niciun nume şi nicio ţară,declaraţiile sale fiind făcute la modul general. Cotidianul La Gazzetta delloSport publică o hartă, sugerând cum s-ar fi votat atribuirea Euro-2012. Maimult, în subsolul hărţii, ziarul italian specifică faptul că, în condiţiile încare votul a fost secret şi fără a se putea afirma cu certitudine cine cu cinea votat, membrii Comitetului Executiv al UEFA din patru dintre cele şapte ţăriprezumtiv pro-Polonia şi Ucraina ar fi votat în schimbul unor sume de bani. Şiatunci, unde este pomenit numele Mircea Sandu? De unde până unde bănuiala carear plana asupra sa?”, se arată în comunicatul postat pe site-ul FRF.

Joi, într-ointervenţie telefonică la Sport.ro, Sandu a declarat că este posibil caacuzaţiile lui Marangos să fie o consecinţă a faptului că a fost dat afară depreşedintele Federaţiei Cipriote de Fotbal, Mario Lefkaritis. “Să vedem pe cines-a supărat. Dacă s-a supărat pe Mario (n.r. - Mario Lefkaritis, preşedintelefederaţiei cipriote şi membru în Comitetul Executiv al UEFA), o fi că l-a datafară din federaţie”, a explicat Mircea Sandu, bun prieten cu Mario Lefkaritis.

Cei 12 membri aiComitetului Executiv al UEFA care au votat sunt Michel Platini (preşedinteleUEFA, Franţa), Şenes Erzik (Turcia), Geoffrey Thompson (Anglia), Angel MariaVillar (Spania), Gerard Mayer-Vorfelder (Germania), Manos Lefkaritis (Cipru), GilbertoMadail (Portugalia), Mathieu Sprengers (Olanda), Per-Ravn Omdal (Norvegia),Joseph Mifsud (Malta), Viaceslav Koloskov (Rusia) şi Mircea Sandu (România).

Pe 18 aprilie2007, organizarea Campionatul European din 2012 a fost atribuită Ucrainei şiPoloniei, candidatura celor două ţări primind opt voturi faţă de cele patruacordate Italiei. Atunci a mai existat o candidatură, cea comună a Ungariei şiCroaţiei, dar aceasta a fost eliminată în primul tur de scrutin.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-04-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...