2018-12-15 02:06


ECHIPA NAŢIONALĂ. Steaua rânjeşte, restul cluburilor urlă, FRF doarme pe ea!

 |  18:39
ECHIPA NAŢIONALĂ. Steaua rânjeşte, restul cluburilor urlă, FRF doarme pe ea!
Florentin Dincă

Cantonamentul naţionalei divizionare din Antalya pentru două săptămâni şi tocmai în această perioadă nu le pică deloc bine cluburilor, mai ales celor din play-off, care dau majoritatea jucătorilor la lot. Utilitatea acestui stagiu de pregătire (26 ianuarie – 6 februarie) nu îl vedem nici noi cu ochi buni, chiar dac[ el reprezintă debutul pregătirii la EURO. Mai ales că durează foarte mult, plus că adversarii din cele trei amicale sunt mai mult decât modeşti. Însă dacă aşa s-a hotărât, ca TOATE cluburile să elibereze jucătorii convocaţi, nu înţelegem de ce unii sunt mai breji, adică Steaua, iar alţii sunt fraieri, adică restul. Până acum, Federaţia Română de Fotbal a tăcut mâlc, nici o reacţie oficială, nimic.

Oficialii Stelei şi cei ai FRF nu au ajuns la nici un consens, iar cei şase jucători convocaţi iniţial nu au mai fost lăsaţi să meargă la naţională (Florin Niță, Paul Papp, Alin Toșca, Mihai Pintilii, Nicolae Stanciu și Adrian Popa). Celelalte cluburi care luptă la titlu şi care-şi trimit jucătorii, în special Pandurii, Astra şi Dinamo, se simt, normal, dezavantajate, şi păcălite totodată, şi aşteptau toate o decizie a FRF, pentru a şti dacă îşi vor rechema jucătorii de la lot. În tot acest haos, selecționerul Anghel Iordănescu a plecat ieri în Turcia cu un lot format din șapte jucători, restul de fotbaliști urmând să vină direct în cantonamentul din Antalya. Cei șapte jucători care au făcut deplasarea alături de staff-ul primei reprezentative sunt: Silviu Lung jr, Valerică Găman, Denis Alibec, Gabriel Enache (toți Astra Giurgiu), Bogdan Vătăjelu, Alexandru Mateiu și Andrei Ivan (toți CSU Craiova).

Tata Puiu a venit ieri la aeroport în faţa reporterilor extrem de pornit împotriva conducerii steliste, care nu le-a permis jucătorilor să meargă în cantonamentul naţionalei. Selecţionerul afirmă tare şi răspicat că roş-albaştrii au boicotat stagiul de pregătire, iar Federaţia este obligată să ia măsuri împotriva lor. "Inițial, Steaua a anunțat că toți cei șase vor veni. Ne-am bucurat. Vineri a fost însă o întâlnire la nivelul federație - Steaua, a participat Argăseală și cu mine. După cinci ore, clubul Steaua ne-a propus două variante pe care noi le-am refuzat, dar am propus alte patru variante. Două dintre ele extrem de convenabile și nouă și Stelei. Steaua a avut o poziție de forță. Nu și-a dat acordul pentru această participare la națională, ceea ce mie mi se pare lipsit de fair play pentru că trebuie să respectăm naționala. Trebuie să înțelegem că nu mai suntem în cupele europene. Singura care reprezintă țara e naționala. Din câte știu, jucătorii își doreau să vină, dar ei au fost blocați. Și nu e fair play din partea Stelei, care se află în competiție cu Astra, Dinamo... cluburi care ne-au pus la dispoziție jucătorii. În schimb, Steaua a încercat să boicoteze cantonamentul echipei naționale. FRF și Comitetul Executiv trebuie să analizeze cu atenție și să ia o decizie dură împotriva clubului Steaua", a spus Iordănescu.

Ce riscă Steaua

“Le-am explicat problemele pe care le avem la echipă, cu foarte mulți jucători accidentați. Nu e dată oficială, nu avem pentru ce să ne temem de vreo pedeapsă. Jucătorii Stelei vor la națională, nu la o selecționată divizionară. Cum să depuncteze Steaua? E un regulament, lucrurile sunt clare”, spune Laurenţiu Reghecampf. Dar ce riscă Steaua în cazul de faţă? Regulamentul FRF e clar, cum zice chiar antrenorul Stelei, iar sancţiunile nu sunt deloc mici, atât pentru jucătorii în cauză, cât şi pentru club. Dar iată ce spune articolul 69 – Refuzul prezentării la echipa naţională: “Jucătorul român care a fost convocat la stagiile de pregătire şi la jocurile unei echipe naţionale şi care nu se prezintă la data şi locul convocării va fi sancționat cu suspendare de la 4 la 8 jocuri. În perioada cât durează convocarea, el nu are dreptul să joace la echipa sa de club, în caz contrar echipa sa fiind sancţionată cu pierderea jocurilor respective prin forfait. Sancțiunea de mai sus se aplică și jucătorului care, după prezentare, părăseşte locul de cantonament fără permisiunea persoanei îndreptăţite să o acorde”. Asta pe baza regulamentului FRF, pentru că pe cel FIFA, de care ascultă Federaţia, Steaua şi jucătorii săi nu riscă nimic, deoarece nu este o dată oficială de jocuri amicale, dar şi naţionala este doar una divizionară. În regulamentul forului mondial este scris clar că nu e obligatorie prezenţa jucătorilor în cazul meciurilor care nu fac parte din calendarul internațional.

Rednic: Fraierii vin acum la naţională, şmecherii merg direct la EURO

Antrenorul lui Dinamo, Mircea Rednic, a reacţionat vehement la auzul boicotului rivalilor de la Steaua. Cel poreclit “Strâmbul” vede perfect cum stă treaba şi afirmă fără menajamente pentru Mediafax că “fraierii vin acum la naţională, iar şmecherii merg direct la EURO”. Traducerea este cât se poate de simplă. Dinamoviştii, astralii şi gorjenii sunt chemaţi acum la naţională, iar în lotul pentru EURO se vor regăsi până la urmă tot steliştii. Aflat în cantonament în Cipru cu echipa sa, Rednic taxează "lipsa de respect" a rivalilor: "Noi respectăm echipa naţională şi ne-am conformat solicitărilor primite. Fotbaliştii noştri sunt în drum spre Antalya. Nu mi se pare normal, însă, ca alţi antrenori să refuze să lase jucătorii la naţională. Mi se pare o lipsă de respect faţă de mine, ca antrenor, şi faţă de jucători. E o lipsă de respect şi faţă de echipa naţională. Dacă jucătorii Stelei nu vor veni, ne vom gândi şi noi serios la o soluţie. Cred, totuşi, că ei vor veni până la urmă. Dacă nu, ar fi un moment delicat. Eu am discutat cu Anghel Iordănescu şi l-am rugat să-mi lase jucătorii la amicalul de de azi cu Aris Limassol, dar el m-a refuzat. Mi-a zis că o să sară Steaua, să protesteze. Era vorba de o singură zi. Nu mai înţeleg nimic. Noi am fost refuzaţi, iar alţii pot să nu trimită? Nu e normal. Fraierii vin la acţiunile echipei naţionale, iar şmecherii merg direct la Euro".Dinamo i-a trimis în cantonamentul naţionalei din Turcia pe Steliano Filip, Ionuţ Nedelcearu şi Dorin Rotariu.

La rândul său, Marius Şumudică, tehnicianul liderului Astra Giurgiu, nu a reacţionat vehement, ci dimpotrivă, el nu este deloc deranjat că au fost chemaţi la lot cinci jucători de-ai săi (Silviu Lung, Valerică Găman, Gabriel Enache, Denis Alibec şi Constantin Budescu). "Pentru mine, ca antrenor, este o mândrie să am cât mai mulţi jucători la naţională. Poate fi deranjant să-ţi plece mulţi jucători la lot în acelaşi timp, dar noi suntem de mult timp împreună şi avem relaţiile de joc închegate. Convocarea la naţională ar trebui să fie o mândrie şi pentru jucători", a declarat pentru Mediafax Marius Şumudică. Din ultimele informaţii, Budescu nu va participa la acest stagiu de pregătire, deoarece el este în tratattive cu mai multe cluburi pentur un transfer peste hotare. Narcis Răducan: ”Dacă Federaţia nu reacţionează, ne chemăm jucătorii înapoi

Narcis Răducan, preşedintele de la Pandurii Târgu Jiu, alt club implicat în acest “scandal”, susţine că telegramele de convocare primite de Săpunaru, Hora şi Răduţ convocări onorează gruparea gorjeană, însă aşteaptă în acest sens o decizie a FRF, în caz contrar se pune problema chemării jucătorilor înapoi la echipă. „Pentru Pandurii este o onoare să aibă jucători convocaţi la echipa naţională. Considerăm că reprezentarea României la Campionatul European constituie o prioritate naţională. În condiţiile în care urmează un play-off foarte echilibrat, este fair play ca toate echipele să respecte decizia Comitetului Executiv de a lăsa jucătorii să se prezinte la echipa naţională, cu riscul de a suferi la capitolul omogenitate. Dacă una dintre echipe nu respectă regulamentele în vigoare cerem o reactie pe măsură din partea FRF. Dacă nu va urma o reacţie pe măsură, ne vom rezerva dreptul de a chema jucătorii convocaţi la echipa naţională înapoi în Spania”, a declarat Răducan pentru site-ul oficial al echipei Pandurii Tg. Jiu.

Explicaţiile lui Iordănescu

“Generalul” a încercat să explice utilitatea turneului din Antalya. Iordănescu spune că în urma acestui stagiu de pregătire din Antalya speră să găsească măcar unu-doi jucători care să facă parte din lotul României la EURO din această vară din Franţa: “Acest turneu contează, practic acesta este startul pregătirilor pentru EURO 2016. Turneul a fost aprobat din octombrie prin decizia Comitetului Executiv. La acest turneu vrem să dăm posibilitatea unor jucători să intre în anturajul naționalei și cu speranța ca din acești jucători vor apărea 1-2 jucători pentru vara. Ca și în anii precedenți, am încercat să avem 5-6 cu experiență și în rest jucători pe care îi urmărim de mult timp. Era necesar și aveam nevoie de acest turneu. Naționala are o arie de selecție redusă și îmi doream să forțăm cu jucătorii talentați care au nevoie de motivație. În ceea ce privește jocurile amicale din Turcia, nu e ceea ce mi-aș fi dorit eu. S-au făcut eforturi. Federația a avut legături cu o firmă de impresariat, cu o firmă care se ocupă cu organizarea de turnee. Avem contract cu această firmă. E specificat să jucăm două meciuri internaționale și unul cu o echipă de club. Federația avea un turneu în Spania, cu trei meciuri. Am renunțat pentru a fi alături de alte 7-8 echipe care se pregătesc în Turcia pentru a putea să ne ajutam în cazul în care una din cele două părți va avea probleme de efectiv”.

Lotul României fără stelişti

Portari: Silviu Lung (Astra Giurgiu), Alexandru Buzbuchi (FC Viitorul)

Fundași: Cristian Săpunaru (Pandurii Tg. Jiu), Valerică Găman (Astra Giurgiu), Robert Hodorogea (FC Viitorul), Steliano Filip (Dinamo), Bogdan Vătăjelu (CSU Craiova), Ionuț Nedelcearu (Dinamo)

Mijlocași: Gabriel Enache (Astra Giurgiu), Alexandru Mateiu (CSU Craiova), Adrian Ropotan (Pandurii), Romario Benzar (FC Viitorul), Dragoș Nedelcu (FC Viitorul), Mihai Răduț (Pandurii Tg. Jiu), Florin Tănase (FC Viitorul)

Atacanți: Andrei Ivan (CSU Craiova), Alexandru Păun (CFR Cluj), Dorin Rotariu (Dinamo), Ioan Hora (Pandurii Tg. Jiu), Denis Alibec (Astra Giurgiu)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-28

TAGURI: nationala, steaua, reghecampf, steaua, dinamo, anghel iordanescu, cluburi, frf
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
loading...